Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mi köze van a sörnek a klímaberendezéshez?

2021. június 18. | Papp Tibor |  1408 |

Mi köze van a sörnek a klímaberendezéshez?

Szinte semmi, mondhatnánk, ám a San Diego Nemzetközi Repülőtér (USA) környezetvédelmi csapata másképp gondolta. Összefogtak a Ballast Point sörfőzdével és a légkondicionáló rendszerek kondenzvizéből sört állítanak elő.

A SAN Test Pilot (SAN – a repülőtér rövid neve – tesztpilóta) névre keresztelt ital két sörstílus keveréke, a Kӧlsch (hazája Németország, Köln) és a Dortmunder Export, amelyek könnyű és édeskés sört hoztak létre, érett körtéhez hasonló gyümölcsös észterekkel és citrusfélék héjával, 5,8% alkoholtartalommal.

SAN Test Pilot. Kép forrása: SAN blog

Évente több mint 100 000 gallon (kb. 378 000 liter) kondenzvizet gyűjtenek össze a repülőtéren, melyet fertőtlenítés és tisztítás után újrahasznosítanak. Mivel a kondenzvíz nagyon kevés ásványianyag-tartalommal rendelkezik (az összes oldott ásványi anyag 9 ppm), ideális alap a sörfőzde számára.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

KlímaNagyvilág