Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Homlokzati égéstermék-elvezetés. Mikor szabályos?

2019. július 3. | Erdősi Csaba |  8467 |

Homlokzati égéstermék-elvezetés. Mikor szabályos?

Az egyik olvasónk arra kíváncsi, hogy gázkészülékek homlokzati fali füstgázelvezetése esetén mekkora távolságot kell tartani a szomszédos épülettől. A kérdést látszólag egyértelműen rendezik a vonatkozó előírások, értelmezési különbségek ugyanakkor bonyolíthatják a helyzetet. Ön szerint mi az igazság?

Ismét kaptunk egy levelet, ezúttal a gázkészülékek homlokzati füstelvezetése témakörében. Nagyatádi olvasónk problémája, hogy azt OTÉK 253/1997 (XII. 20.) kormányrendelete 80. paragrafusának 2. bekezdése szerint „Homlokzati égéstermék-kivezetési hely létesíthető – ha a kivezetési helytől mért 10,0 m távolságon belül nincs épület – e rendelkezés hatálybalépését megelőzően használatba vett, meglévő földszintes és szabadon, illetve oldalhatáron álló épület homlokzatán”.

Olvasónk ezt úgy értelmezi, hogy a jogalkotó mindenképpen előírja a tízméteres távolság meglétét. Igen ám, csakhogy az egyik hazai gázkészülékgyártó tájékoztatójában ennek a szöges ellenkezője olvasható. Eszerint a rendelet a kivezetési helytől 10 m távolságon belül nem engedélyez épületet, viszont e-rendelkezés hatálybalépését megelőzően (2008) épült épületeknél igen.

Segítsenek dönteni!
Kell az a tíz méter vagy sem?

Égéstermék-elvezetőFöldgáz

Kapcsolódó

A jégdugók miatt áll le sok gázkészülék