Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ki lehet a felelős a hibáért?

2019. július 11. | Erdősi Csaba |  2810 |

Ki lehet a felelős a hibáért?

Ismét kaptunk egy levelet, ezúttal egy generálkivitelezőtől, akinek a vadonatúj társasháza egyik lakásában kellett kivésetnie és kicseréltetnie egy repedt, ezért csöpögést, ázást okozó lefolyóidomot. A kivitelezők képviselői egymásra mutogatnak, ő pedig nem tudja, kivel szemben érvényesítse visszatartási jogát. Szerintetek ki hibázhatott? Aki az alapvezetéket fektette? A gépi vakolást végző kőműves? A burkoló? Vagy a vízvezetékszerelő, aki bekötötte az idomba a mosdószifont?

A garanciális visszatartás jogának szerződésbe foglalása elterjedt gyakorlat az építési megállapodások körében. A visszatartás, más néven jóteljesítési garancia arra szolgál, hogy az építtető biztosítékot kapjon arra az esetre, ha a kivitelező hibásan teljesít. Olykor azonban nem egyszerű megállapítani, hogy a kivitelezés mely fázisában keletkezett a hiba, így persze az is kérdéses, hogy a kivitelezést végző különböző cégek közül az építtető melyikkel szemben érvényesítheti visszatartási jogát.

Lapunkat éppen ilyen esettel kereste meg egy generálkivitelező. Az általa megépíttetett többlakásos társasház egyik lakásának fürdőszobájában figyeltek fel arra, hogy a mosdószekrény belseje rendszeresen vízben áll. A mosdószifon nem eresztett, a hibát „beljebb” kellett keresni. A falburkolat felvésése után kiderült, hogy a szivárgást a szifon bekötését fogadó 32-es átmérőjű kilencven fokos idom jól látható, bő két centiméteres repedése okozta. Ezen keresztül folyt vissza a lefolyóvíz a mosdószekrénybe.

A generálkivitelező természetesen nem szeretné saját zsebből állni a hibás teljesítésből eredő károk helyreállítását, viszont nincs könnyű helyzetben. A hibát ugyanis egyik kivitelező sem vállalja magára, sem az alapvezetéket kivitelező társaság, sem a vakolást végző cég, és ugyancsak hárítja magától a felelősséget a burkoló, illetve a szifont bekötő vízvezetékszerelő. De akkor ki felel a hibás teljesítésért?

Arra kérjük lapunk olvasóit, ha találkoztak hasonló esettel a munkájuk során, írják meg nekünk a tapasztalataikat. Szívesen fogadunk tippeket arra vonatkozóan is, hogy hasonló idomrepedés mely munkafolyamat közben szokott a leggyakrabban bekövetkezni.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

építőiparOlvasói levél

Kapcsolódó