Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Remek találmány a vécé világnapján

2019. november 19. | VGF&HKL online |  1520 |

Remek találmány a vécé világnapján

Rendkívül síkos vécébevonatot fejlesztettek ki amerikai kutatók, akik szerint alkalmazásával világszerte hatalmas mennyiségű vizet lehet megtakarítani az öblítésnél.

A Penn Állami Egyetem tudósai szerint 90 százalékkal kevesebb vízzel kell leöblíteni a vécét a használat után, ha az új bevonatot használják. Emellett a bevonat megelőzi a vécékagylókban a baktériumok elszaporodását és csökkenti a kellemetlen szagokat – ismertette a részleteket az MTI a BBC News nyomán. A spray használatát, amely síkosabb anyaggal vonja be a vécékagylót, mint a teflon, 50 öblítés után ismételni kell, mert a vizelet oldja a bevonatot. A kutatók a Nature Sustainability folyóiratban publikált tanulmányukban rámutattak arra, hogy a találmány jelentős vízmegtakarítást eredményezhet. Naponta több mint 141 milliárd liter vizet használ a világ a toalettek öblítésére. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a naponta vécéöblítéshez használt friss víz mennyisége hatszorosa Afrika teljes vízfogyasztásának. – Kutatócsoportunk kifejlesztett egy hatékony, biológiai alapú, folyékony, salak- és baktériumtaszító bevonatot, amely alapvetően elvégzi a toalett öntisztítását – hangsúlyozta Tak-Sing Wong, az egyetem gépészmérnök docense.

A fejlesztés bejelentését véletlenül időzétették éppen november 13-ára. Az ENSZ 2013-as döntése értelmében ugyanis ez a nap a vécé világnapja. Azt hihetnénk, hogy ez egy mókás kezdeményezés, de a legkevésbé sem az. Emberek milliárdjai ugyanis még mindig nem férnek hozzá az alapvető higiéniai eszközökhöz, nem is beszélve a szennyvíztiszításhoz. Több százmillió ember végzi napjainkban is a szabadban a dolgát, és sok százezren veszítik életüket a nem megfelelő víztiszítás, vízkezelés miatt évente.

VízellátásWC

Kapcsolódó

Otthoni víztakarékossági módszerek

Az ivóvízellátás a tét Németországban