VGF&HKL szaklap

Az ivóvízellátás a tét Németországban

Az aszály már nem csak a mezőgazdaság számára jelent problémát

| |  1242 | |

Az ivóvízellátás a tét Németországban

Németország egyes részein már tavaly is csak a szokásos évi csapadékmennyiség kétharmada hullott le, és idén sem javult a helyzet. A folyók vízszintje olyannyira alacsony, hogy az már a lakosság vezetékes vízellátását veszélyezteti.

A tavaly nyári szokatlan szárazság utáni idei júniusi rekordhőség meghozta a hatását Kelet-Németországban: a folyókban annyira kevés a víz, hogy a szakértők ivóvízhiánytól tartanak – tette közzé német forrásokat idézve a Qubit.hu. A Kelet-Németország jelentős részét vízzel ellátó Elba és Odera vízállása már a hőség előtt is olyan alacsony volt, hogy kilátszottak a meder alján nyugvó szikladarabkák, és homokszigetek képződtek a folyókban.

Német mezőgazdászok arra panaszkodnak, hogy a szokatlan, már-már sivatagi szárazság miatt idén a gabonatermés mennyiségének drasztikusan csökkenésére is számítani lehet, akukoricahozam akár a szokásos mennyiség felére is csökkenhet.

Németországban a tavalyi csapadékmennyiség nem érte el a szokásos éves hozam kétharmadát sem. A szárazság az ország teljes területének a 90 százalékát érintette valamilyen mértékben. A szárazság okozta mezőgazdasági krízist összesen mintegy 340 millió Eurós erre elkülönített összegből igyekeztek minimalizálni.

Csakhogy a tavalyi szárazság óta eltelt tél és tavasz nem pótolta a természetes vizek hiányzó hozamát, így a múlt hónapban egész Európán végigsöprő és mindenhol rekordhőmérsékleteket produkáló rendkívüli hőhullám végképp kimeríteni látszik a Kelet-Németországi folyók tartalékait. Olyannyira, hogy lassan már nemcsak a mezőgazdasági, hanem a lakossági vízellátás is veszélybe kerülhet.

Vízellátás

Kapcsolódó