Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nincs új a nap alatt

2020. február 10. | VGF&HKL online |  4616 |

Nincs új a nap alatt

Kiegészítenénk a címet. Nincs új a nap alatt, de a padló alatt sincs! Tudtad, hogy Magyarországon már a múlt század hetvenes éveiben is használtak műanyag csöveket padlófűtéses rendszerekhez? Ez a korabeli ismeretterjesztő kisfilm megmutatja, hogyan csinálták.

Ma már triviális, hogy felületfűtéshez és felülethűtéshez műanyag rendszereket használunk. Viszont azt hihetnénk, hogy ez csak a közelmúlt újdonsága. Hát korántsem. Negyven éve is létezett. És nem csak a jó öreg vasalatra tekerős módszert használták, de előre gyártott, hőszigetelő aljzatelembe is fektetettek műanyagból készült padlófűtéscsöveket. A Lechner Tudásközpont egy olyan kisfilmet tett közzé nemrégiben, amely 1978-’79-ben készült, és a csövek gyártásától a kivitelezésig mindent megmutat. 150 méteres, Tichelmann-rendszerű fűtőkörök, kézi pumpa nyomásméréshez, egyedi osztó-gyűjtők, és olyan csapok, szelepek, szerelvények következnek, hogy azoktól biztosan könnybe lábad a szeme annak, aki még dolgozott ilyen rendszerek telepítésén! 

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

MűanyagPadlófűtés

Kapcsolódó

Padlófűtés-kivitelezés

Padlófűtés-kivitelezés

Infók, instrukciók, Floor heating install, száraz és nedves technológia