Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Így használd a csőgörényed

2020. január 14. | VGF&HKL Online |  9307 |

Így használd a csőgörényed

Duguláselhárító spirál – ez a becsületes neve a köznyelvben mindenki által csak csőgörénynek hívott szerkezetnek. Csőgörényből vásárolhatunk egyszerű kézi, vagy gépi meghajtásút is, videónkban az utóbbi használatát mutatjuk meg.

Mindenkinek van egy tuti tippje dugulás-elhárításra. Ki erre, ki arra a kereskedelemben kapható vegyszerre esküszik – egyébként mindegy, melyiket választjuk, lúgot veszünk így is meg úgy is –, de internetes fórumokban számos házi praktikát is megismerhetünk. Például, hogy az eldugult lefolyóba öntsünk egy fél kiló sót, töltsünk rá egy liter meleg ecetet, aztán hagyjuk magában fortyogni az egész szmötyit éjszakára, és reggelre, láss csodát, megszűnik a dugulás. Nem elképzelhetetlen, hogy ez így is történik, ha a dugulás részleges, egy komolyabb „dugó” azonban komolyabb fegyverzetet is kíván. Ha már semmi más nem segít, megpróbálkozhatunk a csőgörény használatával, az hatékonyabb minden lúgnál.

Kézi duguláselhárító spirált szinte bármelyik barkácsboltban vásárolhatunk. A profi csatornatisztítók ugyanakkor gépi csőgörényt használnak, ezzel a nagyobb átmérőjű csövek is megtisztíthatók. A spirál 12–38 milliméter vastag is lehet a csőgörény végén, és akár speciális fejeket is tudunk csatlakoztatni az eszközhöz (visszavezető fejet, buzogányfejet vagy kaparófejet). Amint a videónkon is látható, az eszköz működtetése egyszerű. A spirált bevezetjük a lefolyóba, a gép pedig előretolja a forgó mozgást végző spirált a csőben, megszüntetve a dugulást. A munka végén a berendezés fel is csévéli a csőgörényt. A hozzáértők ugyanakkor azt tanácsolják, hogy otthon ne használjunk 16 milliméteresnél vastagabb spirált, azt mindenképpen hagyjuk meg a szakembereknek.

SzerszámokVideó

Kapcsolódó