Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Félelem az elektroszmogtól

2019. október 17. | VGF&HKL online |  2139 |

Félelem az elektroszmogtól

Ismét kaptunk egy levelet, amelynek tartalmát megosztjuk olvasóinkkal, nem titkoltan azért, hátha sikerül új, megfontolásra érdemes szempontokat megismernünk. A dilemma, milyen fűtés kerüljön az új házba. A kivitelező elektromos fűtőfilmet ajánlott, de a megrendelő tart az elektroszmog esetleges káros hatásaitól. Az alábbiakban szó szerint idézünk olvasónk hozzánk küldött leveléből.

„Tisztelt Hölgyem, Uram!

Kérem, engedje meg, hogy az infrafűtéssel kapcsolatban kérdezzem. Ezen az oldalon láttam egy nagyszerű videót:

https://www.vgfszaklap.hu/video/5009-napelemmel-valo-elektromos-padlofutes-elonyei-es-hatranyai

Egy ház építése előtt állunk, a kivitelező az infrafűtést javasolta (beltéri padlófűtés fűtőfilm segítségével). A ház kétszintes, összesen kb. 100 m²; ez lenne az egyetlen fűtési rendszer, nem kiegészítőnek szánjuk. A földszinten járólap, az emeleten járólap (fürdőben) es laminált padló lenne.

Az interneten vagy nagyon jókat, vagy nagyon rosszakat írnak az infrafűtésről. Melyik fedi a valóságot? Ezzel a kérdéssel megkerestem egy céget, akik elektromos fűtéssel (többek között infrafűtéssel foglalkoznak), de a legnagyobb meglepetésemre ezt válaszolták :

»A fűtőfilmről nem sok jót tudok mondani. Igaz Kardos úr mérése. Az óriási elektroszmog mellett a fűtés még nem is egyenletes, hiszen nincs puffertömeg. Az élettartam pedig… nem tudjuk. Új házba szerintem tilos ilyen fűtést tenni, csak végszükségben használjuk. Ami az új házak szinte kizárólagos fűtésrendszere, az az elektromos fűtőszőnyeges padlófűtés.«

Egyszerűen az Interneten nem találok egy olyan megbízható forrást, ami alapján nyugodt szívvel mondanám, hogy a családomnak nem lesz egészségkárosodása az elektroszmog miatt. (…) Egy ház lelke a fűtése. Bármilyen szép és elegáns valami, ha közben megfagy benne az ember, nem fog szeretni hazajárni... Az egészségre ártalmas lehetőségekről nem is beszelve.

Köszönettel:

Attila”

Ön mit gondol? Milyen esetekben van létjogosultsága az elektromos fűtésnek? És ha már mellette döntöttünk, vajon fűtőfilmet, -fóliát vagy -kábelt-érdemes-e inkább használni?

Elektromos fűtésOlvasói levél

Kapcsolódó

Elektromos fűtés split klímával

Elektromos fűtés, rossz minősítés