Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tanáraink...

Tanulságos történet

2000/11. lapszám | VGF&HKL online |  7261 |

Figylem! Ez a cikk 24 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Tanáraink – igen bölcsen – azt tanították, hogy az ember csak akkor vegyen házat, ha tisztasági meszelésen kívül másra nincs szükség. Mi ennek ellenére vettünk egy 20 éves, összekókányolt, lapos tetős házat Érd központjában, 1997-ben. Gyanús lehetett volna, hogy szinte telekáron jutottunk hozzá. Tudtuk, hogy az őrizetlenül hagyott házban télen szétfagyott a fűtési hálózat és az öntöttvas radiátorok.

Gondoltam, mindenhez értek, megnéztem és megvettük. Nem tűnt fel, hogy a házban egyetlen főelzáró nincs a vízvezetékhez, örültünk, hogy a lakótelepről kiköltözhettünk, végre saját homokozója lesz a gyereknek. Volt négy gázkészülék, egy üzemen kívüli palackos vízmelegítő, és további három üzemelő: gáztűzhely, ZC 18 a radiátorokhoz és egy ZV 4 a fürdőszobában. Nosza, új radiátorokat vettünk, és rézcsővel láttuk el őket. Az építészeti felújítás gondjaival nem untatnék senkit, de volt bőven. Amikor azonban később a centrifuga levert 5 csempét, nem túl nagy lelkesedéssel láttam, hogy bandázs nélküli, rozsdás vízvezeték látható a csempézés alatt.

Az álmoskönyv szerint ez rossz előjel, télen nem szabad messzire utazni. A családi kupaktanácsot felkészítettem: a magastető készítése és a kerítés átépítése helyett a gépészeti felújításra kell gyűjtenünk. Így is lett. Amikor a nem túl tiszta (szépen fogalmaztam?) érdi víz miatt csöpögni kezdett a csap, és erőltetve sem sikerült elzárni, csapbőrözésre került sor. Ehhez természetesen a vízóra-aknába kellett lemásznom, hogy elzárjam az egész hálózatot. Sőt, gyakran kellett a vízcsap (szelep) elzáróhengerét is cserélnem. A 2000. évben aztán a két évvel ezelőtt megkezdett házfelújítás a vizesblokk felújításának szakaszába érkezett. Ezzel kellett foglalkoznom, sőt néha nekem is be kellett állnom. Csempe lepiszkálása, kihordása stb. Mint tudjuk, az ember kétszer örül a mesternek: amikor felvonul, és amikor végre levonul. Már májusban elkezdtem a szervezést. Mivel két éve nagyon meg voltunk elégedve egy érdi céggel a fűtéskialakítás kapcsán, most is velük vettem fel a kapcsolatot. A tulajdonos készségesnek mutatkozott, hiszen akkor kölcsönösen meg voltunk elégedve egymással. ők elvégezték a munkát, mi pedig azonnal fizettünk. Most viszont május óta halogatta a kezdést, mindig újabb két hét türelmet kért. A nyáron kényelmesen le tudtuk volna bonyolítani a fürdő-WC helyiségek felújítását. Úgy terveztem, hogy a családot elküldöm nyaralni, mire megjönnek, minden kész. Megegyeztünk abban, hogy augusztus hó végén felvonul. Burkoló, villanyszerelő és javító kőműves is volt az említett időpontra, de minden kútba esett. Az általa megadott végső időpontban sem jött, úgyhogy más gépész-kivitelező után kellett néznünk. Mindez azért lepett meg, mert tervezési munkákat is végeztem neki, illetve az üzlete átépítésének felelős műszaki vezetője is én voltam. Panaszom a cég ellen nem volt, amit egyszer megcsináltak, javítani többé nem kellett. Ismerik a korszerű technológiákat is, de talán inkább az üzleti hozzáállással lehet gond. Mondhatta volna az elején, hogy kis munkákkal nem foglalkozik. Megkerestem egy másik érdi céget. Ismertük egymást.

A tüzeléstechnikai szakemberek elmondták, hogy ez a cég is szépen dolgozik, kéménykészítéseivel nem volt gond. Azonnal megtekintették a helyszínt, a vízcsapok, készülékek, vezetékek és szervezés témakörében sok időt töltöttünk együtt. Nem zavarta őket, hogy kis munka. Megállapodtunk abban is, hogy a segédmunkát én biztosítom. Bár alkalmaznom kell tervezéseim során a kéményszabványt is, nem ismerhetem részletesen. Közölték, hogy szabványosan nem bélelhető a régi kémény, új külső szerelt kéményt kell készíteni. És mivel a gázüzemű vízmelegítő és a fűtést ellátó fali kazán (cirko) lecserélésre kerül, helyette pedig egy ún. kombi-kazán kerül beépítésre, ez már nem készülékcsere, hanem rendszercsere. Gáz-terv kell, amit a TIGÁZ-nak engedélyeznie kell. Szerencsére gépész-tervező barátom 24 óra alatt elkészítette a terveket, bár kissé dünnyögött, hogy hamarabb is szólhattam volna.

A munka minőségével és a szervezéssel egyaránt meg voltunk elégedve. Felvonultak a megbeszélt időpontban, s elkezdték a munkát, ahogy kell. Kellemes meglepetés volt számukra, hogy a WC szétbontása alatt nem a szabadban kellett szükségüket végezniük, hanem a SZÜKSÉG BT.-től bérelt mobil WC-t állíttattam fel a ház előtt. Nemcsak az ő igényeik miatt hozattam, hanem a sajátunkért is. Egyszer dorgálást kaptam, hogy lassan halad a külső földmunka, de munkaadó cégem kisegített egy segédmunkással. Más gond nem volt. Igazolta korábbi észrevételeimet az is, hogy amikor a szerelőktől kértem a kibontott vascsövek elvágását, kézzel is könnyen eltörték, mint a papírhéjú diót. A vezető szerelővel mindent egyeztettünk, és a lakásban mindig volt víz az átalakítás alatt is. Munkába járó család és iskolás gyerek esetében ez igen fontos. Azért mégis egyszerűbb lett volna a nyári szabadságolás alatt. A gyereknek persze nagy élmény volt a gáztűzhelyen melegített vízben való fürdés, de engem nem igazán lelkesített. A komoly problémát az jelentette, hogy kicsúsztunk az időből, és a burkoló nem tudott jönni. A megbeszélt augusztus végi időpontban ráért, később már nem, mert máshová kötötte a szerződése. Nem is találtam másikat, ősszel elég körülményes, mert ilyenkor folynak a befejező munkák mindenütt.

A szerelvényeket és vezetékeket a kivitelező hozta, felszereltettünk főelzárókat is, és vízszűrőt is kértünk. A modern csaptelepek nem szeretik a szennyezett vizet. A kivitelező javasolta, hogy üvegszálas glettelést készítsünk a zuhanyozó mögötti falra, illetve a fürdőszoba padlójára. Ehelyett én a kenhető folyékony SHÖNOX fóliát hordtam fel saját kezűleg. A mászkálás, a szervezés, illetve a beálló fejetlenség miatti elmaradt hasznom igen jelentős. Ezt kitől kérjem? A vállalkozótól, akivel meg sem állapodtam? Hogy mi lehetne a tanulság? Szerződést kell a kivitelezővel kötni, és magas késedelmi kamatot kikötni a munkák csúszására. Mert mint látjuk, megbízható, jó szakemberben is csalódhat az ember. Az egyik tartja az adott szavát, a másik nem. Probléma? A 7 éves fiam az átadás után egy héttel sírva közölte: néha ráz a zuhanyzó vezetéke. A sok bába között majdnem ott veszett egy 7 éves gyerek. Most éppen a hibát keressük.

Érd, 2000. 11. 02.
Ui.: Most mértük be. A fúga és a fázis között 200 V feszültségkülönbséget mértünk. Tehát a színes fúgázóanyag vezeti az áramot. Kérdés, hogy honnan.

Varga Zoltán
építész, tervező