Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A világbajnok szerelő aki szerelőként is a csúcsra akar jutni

2001/12. lapszám | VGF&HKL online |  3107 |

Figylem! Ez a cikk 23 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Tolna megye még ősszel is szép tájain áthajtva azon gondolkoztam, mekkora lehet egy kétszeres világbajnok kajakozó, és arra jutottam, hogy hatalmas. Nagy volt hát a meglepetésem, amikor a szekszárdi MOL-kútnál kiszállva kezet fogtam egy magas, de inkább vékony, mint robusztus, szerény fiatalemberrel, Jámbor Attilával. Miután rákérdeztem, mosolyogva megmagyarázta, a kajakosoknál is úgy van, mint a futóknál, minél rövidebb a táv, annál nagyobb az ember. A maratonisták, akik közé ő is tartozik, inkább az erőnlétüktől és az állóképességüktől eredményesek.

Többet nem mondott erről, mert késésben volt. Visszaültünk az autónkba és elrobogtunk egy, a Dunapartnál sokkal kevésbé kies gyártelepre. Itt, miközben a világbajnok végezte a munkáját, beszélgettünk.

Attila Tolnán élt tizennégy éves koráig és tavaly ott vásárolt lakást, így a szekszárdi kitérő után mondhatni hazatért. Általános iskolásként kezdett el sportolni, rövid pingpongos "kilengés" után tízévesen talált rá a kajakra. A sporton át választott szakmát is, egyik idősebb edzőtársa példáját követve tanult gázszerelőnek. "Az ember tizennégy évesen nem nagyon tudja, mit kezdjen az életével. Úgy érzem, nekem szerencsém volt", mondta. Olyanok mellé került, akik gáznyomás-szabályozók szerelésével foglalkoztak, így pár év alatt ő is beletanult a szakma ezen részterületébe. Tavaly tette le a mestervizsgát, mondván, "ha egyszer úgy alakul, maszekként is folytathassam". Jelenleg egy cégnél dolgozik, ipari gáznyomás-szabályozók karbantartását végzi Szekszárdon és környékén, szerződések alapján. A szerződő partnereket ő maga hajtja fel, tartja velük a kapcsolatot. Nagy hasznát veszi sportsikereinek. Szekszárdon kevés ember van, aki nem ismeri a nevét, könnyebben szerez új megrendelőket, jobban szót ért az emberekkel. "Ebben a szakmában az ügyfélkör megteremtése a legnehezebb. Ha az megvan, már csak jól kell dolgoznod." Vannak helyek, ahová havonta, van, ahová idényjelleggel jár. Próbálja úgy végezni a munkáját, hogy ezek a többségében öreg, húsz év körüli gépek megbízhatóan működjenek, mert túl azon, hogy teljesítménybérben dolgozik, a sport miatt sem tudna folyton visszamászkálni, hogy kijavítsa az "otthagyott" hibákat. Önállóan öt, azelőtt három évig végzett karbantartást szekszárdi ipartelepeken. Szívesen dolgozik egyedül, nem kell alkalmazkodnia senkihez, de segítsége sincs, ha valami felmerül. Otthon van egy munkapadja, ha valamivel nem boldogul a helyszínen, hazaviszi és szétszedi.

Cége sokat segít neki mint sportolónak. A munka elvégzésén túl nem kérik rajta számon az idejét, régebben anyagilag is támogatták. Meg is volt az eredménye: Szakály Viktorral párban két világbajnoki címet szereztek. Talán, mert gázszerelőként igen jól boldogul egyedül dolgozva, idén megpróbálkozott a szóló kajakkal is, de a párost sem adta fel, egy győri fiatalemberrel ült össze. Hogy működik a sportban egy távkapcsolat? "Ugyanaz a helyzet, mint a gázszerelésnél. Az ember akár csapatban dolgozik, akár egyedül, el kell végeznie a saját munkáját, amit aztán hozzátehet a közöshöz, vagyis jöhet az összeszokás." Igaza lehet, eredményei magukért beszélnek. Idén az Európa, illetve a világbajnokságon mindegyik éremből begyűjtött egyet-egyet, az egyéb helyezésekről nem is beszélve.

Egy maratoni kajakverseny a leglátványosabb dolgok közé tartozik. Harminc-negyven hajó egyszerre rajtol, óriási tülekedés, lökdösődés közepette. Leeveznek cirka negyven kilométert, közben időről időre kiugranak a partra, vállukra kapják a hajót és futnak vele könyökölve, csúszkálva. "A verseny kicsit olyan, mint az élet. Hajtunk, mint a bolond, verekszünk, aztán az egyikünk győz, a többiek pedig többé-kevésbé szomorúak."Jámbor Attila nem olyan ember, aki újévi fogadalmakat tesz, mint ahogy határidőket sem tűz ki maga elé. Két éve van együtt barátnőjével, épp új lakásukat rendezgetik. Gyermeket akar, valamikor. Sportolni addig fog, amíg örömet talál benne. Egyet tud biztosan; legalább még egyszer világbajnok akar lenni. Azaz kétszer. Ha már csak a szakmájára kell koncentrálni, akkor reméli, hogy a gázszerelésben is a legjobb lesz.

"Csak úgy van értelme bármit csinálni ha a maximumot nyújtod."