Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A radiátorokban lévő korróziógátló anyagok hatása a gázkészülékekre

2005/3. lapszám | VGF&HKL online |  3046 |

Figylem! Ez a cikk 19 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az elmúlt 10-15 évben hazánk felzárkózott a nyugati technológiához az épületgépészetben. Mindent lehet kapni, a legmodernebb eszközöktől kezdve a legegyszerűbbekig. A kérdés az, hogy ezeket az eszközöket tudjuk-e megfelelően összeszerelni, működtetni és karbantartani? A piac kiszélesedésével együtt megnőtt a fogyasztók igénye. Jogosan várja el egy vásárló, aki megveszi a drágább terméket, hogy az jól működjön. Egy olyan problémáról szeretnék most írni, mellyel már sokszor találkoztam, vita volt belőle ebben az újságban is, de jó megoldás tudtommal nem született. Igyekszem tárgyilagosan kifejezni magamat, és azokat a szakmai meglátásokat papírra vetni, amelyek orvosolhatják a problémát és a jó működéshez vezethetnek.

Több szennyezőanyag is előfordulhat egy-egy fűtési rendszerben. Az újonnan összeszerelt rendszerekbe a legtöbb radiátorból egy korróziógátló anyag kerülhet be, ami a gyártó szerint vízben oldódó és ártalmatlan. A vízben való oldódás igaz, de az ártalmatlanságot megkérdőjelezném! Ez egy zsíros, olajos anyag, ami a rendszer feltöltésekor valóban feloldódik, és a hőleadást, valamint a cirkulációt kezdetben nem gátolja, de közvetlen melegítés hatására szilárd, reveszerű anyaggá áll össze. A gázkészülék hőcserélőjében megy végbe ez a folyamat, ami új készülék esetében akár 1-2 hónapon belül is képes a cirkulációt lassítani, és azokon a pontokon, ahol belesült a szennyeződés a hőcserélőbe, a fűtővíz felforr.

A tulajdonos a frászt kapja ilyenkor, mert a készülék csörög-zörög, zajos, a laikus szemében olyan, mintha fel akarna robbanni. Azonnal hívják a márkaszervizt, mondván, garanciális készülékről van szó, és máris rossz! A rutinos szervizes egy savazógéppel jelenik meg a helyszínen, és közli a tulajdonossal, hogy a kosz okozta a hibát, nem garanciális. Megsavazzuk az 1-2 hónapos készüléket, a zaj megszűnik, az ügyfél fizet és kérdez. Hogyan jöhetett ez létre egy új készüléknél, és ki a felelős? El kell mondanunk, hogy a fűtési rendszerben szennyeződés van, hívja a kivitelezőt, mert ki kell mosni, ellenkező esetben a folyamat újra megismétlődik, és a savazást nem lehet a végtelenségig csinálni!

Ez a történet velem, és valószínűleg a kollégáimmal is már többször megesett. Mit lehet tenni? Egyértelmű, hogy a korróziógátló anyagra szükség van, hiszen nem lehet tudni a radiátoroknál, hogy a gyártás után mikor kerülnek eladásra és felszerelésre. Viszont személyes véleményem szerint a fűtési rendszert az összeszerelés és feltöltés után nagyon alaposan át kell mosni. Amennyiben nincsen padlófűtés egy körön radiátoros fűtéssel, úgy célszerű 80 °C-os vízzel megjáratni a rendszert, és amikor minden jól átforrósodott, a radiátorokból egyenként leengedni a vizet. (Számomra megdöbbentő volt, amikor itthon ezt elvégeztem, mintha fáradt olaj jött volna ki a radiátorokból!) Ha minden radiátorral végeztünk, várjunk 15-20 percet, hogy minden visszahűljön, töltsük fel és járassuk meg újra 80 °C-on a rendszert, mígnem megint jó forró lesz minden, és ismét engedjük le az összes radiátorból a vizet. Célszerű ezt addig ismételni, amíg tiszta víz nem jön le a radiátorokból. (Nekem a harmadik ürítés után lett tiszta.)

Ez a művelet nagyon időigényes, de ha a munka elején a kivitelező bekalkulálja, akkor sokkal elégedettebb ügyfelei lesznek, és kevesebb helyre fogják visszahívni. Nagyon ajánlanám még minden gázkészülék elé a jobb minőségű iszapcsapdás szűrők beépítését, melyeket az ügyfelek is könnyedén tudnak tisztítani. Régi és új rendszereknél is egyaránt célszerű megszűrni a vizet a gázkészülékek előtt, mert a ma piacon lévő készülékek hatásfokra többnyire sokkal jobb, mint a régiek, de érzékenyebbek is!

Bízom benne, hogy nekünk, szervizeseknek egyre kevesebb helyen kell magyarázkodnunk, és garanciális készüléket savval átmosnunk!

Orbán Sándor

gázkészülék-szerelő