Háztartási gáztűzhelyek biztonsága
2006/4. lapszám | Szalai János | 9942 |
Figylem! Ez a cikk 19 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).
A konyhai tűzhely azon tárgyak közé tartozik, amelyek nélkül manapság egyszerűen elképzelhetetlen bármilyen lakás. Az energiahordozók felhasználása alapján három fő csoportjuk különíthető el.
Szilárdtüzelésű tűzhelyek
Előnyük, hogy egyúttal fűtik is a lakást. Legfőbb konyhatechnikai hátrányuk, hogy a főzés-sütés hőmérsékletszabályozása nem oldható meg.
Villanytűzhelyek
Előnyük, hogy nincs nyílt láng, így a tűzveszély is kisebb. Hátrányuk, hogy a hőközlő elemeik, a főzőlapok, bekapcsolás után lassan melegednek át. A gyorsfőzőlapoknak ugyan nagy teljesítményű fűtőbetétjük van, ezért ezek gyorsabbak, viszont nagyobb áramfelvétellel több energiát használnak fel.
Gáztűzhelyek
Előnyük, hogy gyors hőközlésű, az energiát viszonylag jó hatásfokkal hasznosító készülékek. A gázégős tűzhelyek azért kedveltek, mert a gáz meggyújtásának pillanatától melegítik a tűzhelyre helyezett edényt, míg az elektromos tűzhelyek és főzőlapok esetében van egy hosszabb-rövidebb felmelegedési idő.
Gyártanak még kombinált tűzhelyeket is, pl. gáz főzőfelület, elektromos sütő stb. Csak az összehasonlítás végett: fél liter víz felforralásához 147 wattórányi villamos áram vagy 120 wattórányi földgáz kell. Ez 4,41 Ft áramköltséget, illetve 0,7 Ft gázköltséget jelent (elektromos áram esetén 30 Ft/kWh; földgáz esetén 55 Ft/m³ egységárral számolva). A háztartási gáztűzhelyek elterjedésének döntő oka a gazdaságosság, mely összefüggésbe hozható a készülékek árával és későbbi üzemeltetésük költségeivel. Hátrányuk, hogy a keletkező égéstermék a helyiség levegőjébe kerül. Megfelelő minőségű gáztűzhely használatával és a szellőzési feltételek betartásával ez nem okozhat problémát. A háztartási gáztűzhelyek égéstermék-elvezetés és égésilevegő-ellátás szempontjából „A” típusú gázfogyasztó készülékeknek minősülnek, mivel égéstermék-elvezetés nélküliek (nyílt égésterűek), használatuk során nyílt láng van, füstgázok keletkeznek, ezért biztonságos használatukat számos szigorú előírás, szabvány betartásával lehet garantálni. A biztonság érdekében a készüléknek meg kell felelniük a szabványossági előírásoknak, mint például:
Gázvezetők tömörsége
Egészségügyi és üzembiztonsági szempontból fontos követelmény, hogy a gázüzemű készülékek gáztömörek legyenek. A háztartási gáztűzhelyek biztonságát taglaló szabvány (MSZ EN 30-1:2003) előírja, hogy több részből álló égő működésekor ne lépjen ki éghető gáz-levegő keverék a csatlakozási helyeken, és ne gyűljön össze veszélyes mennyiségű, elégetlen gáz a készülékben. Ezt a gyártók dokumentált tömörségellenőrzéssel garantálják. A készülékek maximális tömörtelensége 0,1 dl/óra alatt kell legyen 150 mbar vizsgáló nyomáson.
Egészségügyi követelmények
Szigorú előírás szabályozza a nyílt égésterű égők üzemeltetése alatt a légtérbe maximálisan kijutható CO, CO2, NOx mennyiségét. Egy végleges konstrukció kialakulását számtalan laborvizsgálat előzi meg, melyek többek között az égéstermék megengedett összetételének ellenőrzésével teszik biztonságossá készülékeket. A kibocsátott égéstermék CO-tartalma maximum 0,2% lehet 13%-os oxigéntartalomra átszámolva az összes égő együttes üzeme esetén.
Égésbiztosítás
Magyarországon forgalomba hozott háztartási gázüzemű készülékeknél alapvető követelmény, hogy a készülék gázégői égésbiztosítókkal legyenek ellátva. A termoelektromos égésbiztosítást a gázcsapba csatlakoztatott hőelem végzi. A hőelem ferrokróm-konstantán fémpárt tartalmaz, melyben a gázláng hőhatására feszültség keletkezik (4,8-5,4 mV 100 °C). Ez a feszültség a gázcsap elektromágneses biztonsági szelepét égéskor nyitott állapotban tartja. Ha a láng bármely okból kialszik, a szelep lezárja a gázáramlást. Kézzel megérinthető felületek hőmérséklete: balesetvédelmi szempontból fontos kitétel. Az ide vonatkozó szabvány (MSZ EN 30-1:2003) pontosan definiálja különböző felületek üzem közbeni megengedett legmagasabb hőmérsékletét. Ezeket a vizsgálatokat szintén hőtechnikai laborban műszeres vizsgálattal ellenőrzik. A kezelőelemek (kezelőgomb, fogantyú) megengedett hőmérséklete műanyagnál 60 °C + környezeti hőmérséklet, fémnél 35 °C + környezeti hőmérséklet. Az egyéb felületi burkoló elemek 60 °C-kal haladhatják meg a környezeti hőmérsékletet.
A gáztűzhely elhelyezésének feltételeit a GMBSZ tartalmazza. A helyiség légterével közvetlen kapcsolatban lévő (nyitott) égésterű gázfogyasztó készülékek biztonságos, egészségügyi és energetikai szempontból kifogástalan üzeme érdekében biztosítani kell a gázfogyasztó készülék helyiségének szellőzőlevegő-ellátását. A szellőzőlevegő-térfogatáram pontosabb értékét a tervező számítással is meghatározhatja a gyártó által megadott adatok alapján. A szellőzőlevegő-térfogatáram megtervezésénél két szennyezőanyagfajta vehető figyelembe: a gáztűzhely szén-dioxid- és nitrogén-oxid-ki-bocsátása. A számításhoz szükséges képleteteket a GMBSZ 4.2.3. pontja, illetve az 5. sz melléklete tartalmazza. A keletkező égéstermék mennyisége egy mokka-égőnél 0,9, egy közepes teljesítményűnél 1,8, nagy teljesítményűnél 2,9, a sütőnél 3,1 m³/óra. Látható, hogy egy 4 főzőhelyes gáztűzhely akár 10 m³ égésterméket is kibocsáthat, ha minden égő üzemel. A gáztűzhelyeket forgalomba hozatal előtt a gyártótól független, akkreditált vizsgálóintézettel tanúsíttatni kell, mely a tanúsításhoz számos egyéb vizsgálat mellett a fentieket is vizsgálja, ellenőrzi, és mindezeken túl évente ellenőrzi a gyártó minőségirányítási, gyártási rendszerét.
A leírtak a fogyasztó biztonságát szolgálják, azonban a biztonsághoz tartozik a készülék használójának közreműködése is. Tudnia kell, hogy a készüléket csak erre jogosultsággal rendelkező szakember helyezheti üzembe, illetve javíthatja. Nem szabad megfelelő szellőzési feltételek nélkül a készüléket használni, be kell tartani a tűzhely kezelési útmutatójában megfogalmazott utasításokat. A fentiek figyelemvételével és az előírások betartásával elmondható, hogy a gáztűzhelyt használók egy biztonságos, gazdaságos konyhai sütő-főző berendezést választottak.