Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nagyobb távlatokban

2006/4. lapszám | VGF&HKL online |  2400 |

Figylem! Ez a cikk 18 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Magyarország – lássuk be – kis pont a világpiacon. A nagy cégcsoportok mind itt vannak, de egyikük sem tekinti elsődleges célpontjának hazánkat, néhány kivételtől eltekintve. Az egyik nagy európai gyártó, a Yorkshire Fittings viszont kiemelten kezeli országunkat, erről tanúskodik két vezetőjének, Bryan Liddle-nek és Martin Dowling-nak januári látogatása is, amit kihasználva riportot készítettünk velük.

Érdemes elolvasni, hogyan vélekedik az üzletről két európai léptékű menedzser. (Az egyszerűség kedvéért a két úr véleményét mintegy „közösítve” hozzuk le.)

– Mekkora szelet jut a Yorkshire Fittings-nek az európai fitting-tortából?
– A Yorkshire Fittings-et cégcsoportján, az Aalberts Industries-en belül kell vizsgálni, különösen a közelmúlt változásainak tükrében. Mit jelent ez? A Comap, az amerikai piacon az Elkhart, illetve a termosztatikus radiátorszelepeket előállító Pegler felvásárlásával az Aalberts éves forgalma 1 milliárd euró körül van. Mondhatjuk, hogy az Aalberts ma a legnagyobb gyártó Európában a fém alapanyagú fittingek terén.

– Mi a cég vállalatirányítási politikája?
– A lehető legnagyobb decentralizációra törekszünk, ami annyit jelent, hogy a vezetőség által meghatározott kereteket a helyi szervezetek töltik ki tartalommal, igen nagy önállósággal rendelkezve. Európa térképe rendkívül széttagolt, mindenhol csak a helyi viszonyokat ismerő szakemberek tudnak eligazodni, gyors döntéseket hozni. Viszont szem előtt tartjuk a részegységek, a cégcsoportba tartozó cégek közötti technológiai, értékesítési együttműködést, információcserét.

– Néhány éve bővítették és helyezték üzembe Budapesten Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb fittinggyárát. Megéri Magyarországon gyárttatni, mikor épp az a tendencia, hogy mindenki a Távol-Keletre költözik?
– Nálunk a helyi, az adott piacon lévő gyártás politika. A távol-keleti előállításnak egy előnye van: az ár. Viszont ha Magyarországon gyártjuk a fittingjeinket, akkor közel van a szerviz, a minőség-ellenőrzés, és a lokális piac igényeihez való azonnali, gyors alkalmazkodás lehetőségét is élvezzük. Ugyanez a helyzet a logisztikával; ha szükséges, azonnal tudunk reagálni. Ezen kívül munkahelyeket teremtve a régióban bizonyítjuk, hogy nem csak pénzt akarunk kivenni az adott térségből, hanem részévé szeretnénk válni. Mindez együtt közvetlen, megbízható piaci kapcsolatot jelent.

– Magyarországon jellemző, hogy az épületgépész szakemberek jó része mintegy vándorol, pár évente új munkahely után néz.
– Ez Angliában is hasonlóképpen működik, de a Yorkshire Fittings kivétel. Nálunk a jó körülményeket, létbiztonságot, és a szakmailag kihívásokat rejtő munkát az alkalmazottak nagyfokú lojalitással viszonozzák. Ez így van Angliában, de pl. magyarországi leányvállalatunknál is.