Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gyakorlati zajvédelem

2006/4. lapszám | Bézi Ferenc |  5645 |

Figylem! Ez a cikk 18 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A komfortkövetelmények szigorodásával egyre nagyobb szerepet játszik szakmánkban a zajvédelem. Alábbi cikkünk az építőiparban és az épületgépészetben alkalmazható módszerekről szól.

Zajárnyékoló fal

Ha lehetséges, akkor a zajcsökkentést a zajforrásnál kell kezdeni, mert a zajárnyékoló fal kevésbé hatásos, és építése költséges. Egy kerítésként megépülő, nagy méretű, tömör fallal jó eredményt csak akkor lehet elérni, ha a fal vagy a vizsgálati ponthoz (a lakószoba ablakához), vagy a zajforráshoz közel épül meg, és a zajforrás „nem lát rá” a vizsgálati pontra. Ha a közúti közlekedés a zaj forrása, akkor célszerű fallal körülvenni a védendő területet, azaz a lakószobaablakot magába foglaló védendő homlokzat esetén a fal két végét a homlokzat egy-egy végére „hajtani”. Nem feltétlenül szükséges hangelnyelő típusú, összetett falszerkezet, jó a tégla vagy betonelem, de megfelel a nehéz hullámpala is. A tömör, résmentes kerítés szokásos magassága 2,0÷3,5 m. Ügyelni kell arra is, hogy a kerítésbe épített ajtóval ne romoljon a fal védőhatása. A leginkább megfelelő megoldás tervezését a szakértő a helyszín ismeretében, zajszintméréssel megalapozva, az érdekeltekkel történő egyeztetés után tudja elvégezni.

Ventilátorzaj

Egy éttermi konyha szellőztető kürtőjének zajcsökkentését a ventilátor javításával, cseréjével, továbbá rezgésszigetelésével kell kezdeni. Ha ez nem megoldható vagy nem elégséges, akkor a ventilátor és a légcsatorna közé abszorpciós betétes hangtompítót szerelnek. (A legalább 1 m hosszú betéteket védeni kell a zsíros, párás levegőtől.) Vizsgálják meg a kürtő áthelyezésének vagy zajszigetelésének lehetőségét is. Javasoljuk, hogy tárgyaljanak az üzemeltetővel a kb. 70 000 Ft értékű hangtompító beépítéséről. A leginkább megfelelő megoldás tervezését a szakértő a helyszín ismeretében, zajméréssel megalapozva, az érdekeltekkel történő egyeztetés után tudja elvégezni.

A nappali zajpanasz megalapozott, ha a szoba közepén a zajszint meghaladja a 35 dB(A)-t. Hasonló esetre az éjszakai határérték 25 dB(A), amely a zajvédelemi előírásokban a legszigorúbb követelmény. Ha a zajforrás már üzemelt 2002. április 22-dike előtt is, akkor a határértékek nem ilyen szigorúak, 5 dB(A)-lel nagyobbak. Ha a lakószoba az étteremmel (a zajforrással) közös (vagy szomszédos) épületben van, és a zajt az épületszerkezetek közvetítik, panaszával fordulhat az illetékes ÁNTSZ-hez, hogy kérésére ingyenes zajmérést végezzenek a lakásában. A NEM MEGFELELŐ minősítés megalapozza a zajcsökkentési intézkedések kikényszerítését.

Hangszigetelési panasz és vizsgálata két lakás között

Ha megfelelő zajvédelmi, akusztikai ismeretek nélkül vásárolnak, terveznek, engedélyeznek, építenek vagy újítanak fel lakásokat, gyakorik a zajpanaszok még akkor is, ha a szomszéd a lakást rendeltetésszerűen használja. Ilyenkor egy műszeres vizsgálat után értékeljük a lakást elválasztó fal vagy födém hangszigetelését. Sorház vagy ikerház formájában épülő családi ház esetében a hangszigetelési követelmények szigorúbbak, mint a társasházaknál. Ha a vitás felek nem tudnak megegyezni megalapozott zajpanasz esetén sem, az ügy és az akusztikai szakértői vélemény a bíróságra kerül. Érthető az is, hogy a csendes környezetben lévő, nagy értékű lakások tulajdonosainak magasabb komfortigényét még a minimális követelményeket előíró hazai előírások teljesülése sem elégítik ki. Ezért javasoljuk, hogy az építési szerződésben rendeljenek és kössenek ki a minimális követelményeknél szigorúbb, optimális vagy maximális zajszigetelési követelményeket.

Zajmérés a szobában. Belső fal és födém zajszigetelésének vizsgálata

  1. Ha azt akarjuk tudni, hogy teljesülnek-e az egészségügyi határértékek a lakásban, akkor a helyiség zajterhelését a természetes zajforrás üzemeltetőjének együttműködésével meg lehet határozni az átlagos zajszint megmérésével és az átlagos hatásidő ismeretében. Viszonylag egyszerű vizsgálat.
  2. Az épület zajszigetelési minőségének vizsgálata: egy elválasztó fal vizsgálatánál a fal mindkét oldalán kell zajt mérni. A zajforrás mesterséges, lehet egy speciális CD, amelynek műsorát egy legalább 2×40 W-os lejátszó (hifitorony) erősíti. Kérjük a két lakásba történő bejutást és csendet a vizsgálat 1-2 órája alatt. Bonyolult vizsgálat és értékelés. Egy födém vizsgálata a faléhoz hasonlóan történik, általában lépés- (kopogóhang) szigetelés-vizsgálattal kiegészítve. Az utóbbi esetben a zajforrás a szabványos kopogtatógép (nem károsítja a parkettát).

Zavaró lépéshangok a társasházi lakásban

Ha egy új építésű társasházi lakásban lépéshangot nem csak fölülről, hanem a többi lakás (lépcsőház) felől is hallani lehet, akkor nagy a baj: a nyersfödémre épített padlóburkolatok hangszigetelése nem megfelelő a lakásokban (és/vagy a lépcsőházban). Az úszópadló, hajlékony padló vagy lágy padló rosszul tervezett és/vagy rosszul kivitelezett, ezen változtatni kell. A probléma kezelésének első fázisa: akusztikus és építész szakértői szemle.

Zajmérő műszerek

Kevésbé költséges, tájékoztató pontosságú zajmérő műszert az alábbiak figyelembe vételével válasszanak: Gazdaságosság – végezzenek gazdasági számítást, hogy megéri-e saját műszert vásárolni. Ennek csak akkor van értelme, ha gyakran és szakszerűen használják. Probléma, hogy az olcsóbb készülékek átlagos (egyenértékű) zajszintet nem tudnak mérni. Egy ilyen műszerrel az (időben) változó zajok mérése megoldható ugyan, de nagy figyelmet és gyakorlatot igényel. Üzemi munkahelyen és más zajos helyiségben történő mérés esetén elegendő egy kevésbé érzékeny műszer használata, amely az 50 dB(A)-nél nagyobb zajokat jól méri. Diszkóban történő zajméréshez megfelel a NOKIA 5140 mobiltelefon zajmérője is (45 000 Ft). Környezeti zaj méréséhez olyan zajszintmérő szükséges, amelynek alsó méréshatára 35 dB(A), vagy kevesebb. Ne feledjék: a profi zajvizsgálathoz és zajcsökkentéshez szakember és hitelesített, 2÷3 millió Ft értékű műszer kell!

Eseti zajok, alkalmi rendezvények

A műsorzaj-jellegű problémát (az üzemelés feltételeit és körülményeit, szankcionálását, a lakosság értesítését) az önkormányzat helyi zajrendeletben köteles szabályozni. Ebben illik definiálni, hogy a műsorforrás működtetése mikor tekinthető esetinek, alkalminak. Helyes esetinek tekinteni egy vándorcirkusz reklámautójának hangos hirdetését, egy jégkrémes autó dallamkürtjét, továbbá legfeljebb 2 műsoros rendezvényt havonta. Helyes az alkalmi, zajos rendezvény megtartását eseti engedélyhez kötni. Ha a műsorzajon kívül számottevő vendégzaj (randalírozás) is várható, akkor érdemes fokozott rendőri ellenőrzést is kérni.

A környezetvédelmi felügyelőségnek nem feladata az ilyen zajok vizsgálata, az ÁNTSZ sem szívesen foglalkozik vele. Lakossági kérésre az önkormányzat (külső szakértővel) végeztet zajmérést. Ha a rendeletében szerepel, akkor határérték-túllépés esetén az üzemeltetőtől behajtja a zajvizsgálat költségét. A zajterhelési határértéknek a lakóépület homlokzatánál, a lakószoba ablaka előtt két méterre kell teljesülnie. A határérték a 8/2002. (III. 22.) KöM-EüM. együttes rendelet szerint éjjel, nagyvárosias beépítésnél 45 dB(A), kisvárosiasnál 40 dB(A), nappal 10 dB(A)-lel több. Előfordul, hogy a helyi zajvédelmi rendelet e határértékek szigorúságát enyhíti, éppen az eseti jelleg miatt.

Fémlemez zajlesugárzásának csökkentése

Ha konstrukciós változtatás nem lehetséges, akkor a rezgő, hajlékony lemez káros zajlesugárzását rétegeléssel (SILPLAT csendes lemez) szokás csillapítani, amelynek egyik eleme a hajlékony póttömeg. Korábban a TIVEPHON dübörgésgátló masszát és a BARY-X (= PEMŰBEL) töltött műanyaglemezt alkalmazták, amelynek felkenése, illetve szerelése nehézkes volt. A DINAPHON V 100 zajcsökkentő massza és a TERODERM rezgéscsillapító lemez hasonló anyagok, adataik megtalálhatók az Interneten. Ma a különféle megoldásokban a HAWAPHON ólomsörét-kazettás lemezt, ólomlemezzel kombinált szendvicsszerkezeteket (MAPPY), vagy lágy, nehéz műanyag lemezt (MEDALA, lásd a rozsdamentes mosogatómedence alján) használnak, öntapadós kivitelben is. Ne feledjék, hogy az adott helyzetben az optimális szerkezet kiválasztásához zajvédelmi tervezés szükséges!

Léghangszigetelést javító falburkolat

  1. Egy gyenge hanggátlású fal szigetelése 8-12 dB(A)-lel is növelhető. Rétegszerkezet: nagy tömegű, de hajlékony hanggátló-réteg és a masszív fal előtti légrés. Hanggátló lemez: 12,5-30 mm gipszkarton, lehetőleg 2 rétegben, vagy 25 mm HERAKLITH lemez. Légrés: 60 mm, benne 40 mm üveg- vagy ásványgyapot táblák, lazán elhelyezve. Ne legyen merev kapcsolat a masszív fal és a burkolat között. (C-szelvénnyel, lengőkengyellel, rugalmas, pontszerű alátéttel oldható meg.)
  2. Szerényebb, 4-6 dB(A) zajcsökkenés érhető el: hanghídmentes, 70 kg/m³ sűrűségű, ásványgyapottal kasírozott gipszkarton lemezzel. Ragasztóhabarccsal lehet a falra rögzíteni, 250/250 mm-es hálóban. Az optimális költség/eredmény arány eléréséhez zajcsökkentési szaktervezés szükséges.

Zajvédelem