Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tudja-e Csaphegesztés

2006/5. lapszám | VGF&HKL online |  2552 |

Az alábbi tartalom archív, 15 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Tudja-e Csaphegesztés cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A csaphegesztés mára már kivívta megérdemelt helyét a fémipari termékek gyártásában. Olyan technológiai megoldásokat kínál, melyek azonos minőségben, azonos termelékenységgel, azonos technológiai reprodukálhatósággal semmilyen más eljárással sem helyettesíthetők.

A gyártók alapvetően két különböző típusú berendezést fejlesztettek ki a csaphegesztés számára:
1. az egyik a kondenzátor-kisüléses áramforrás, mellyel DIN EN ISO 13918 szerinti "PT", "UT" és "IT" típusú csúcsgyújtásos csapokat lehet felhegeszteni;
2. a másik a transzformátoros áramforrás, mely ugyanezen szabvány szerinti "PD", "UD", "SD", "FD" és "RD" szerinti csapok hegesztésére szolgál. Az 1. típusú csapokhoz használt kondenzátoros áramforrások nem érzékenyek a hálózati feszültségingadozásra, mivel működési elvüknél fogva egy meghatározott feszültségszintre feltöltött kondenzátor-telep szolgáltatja a hegesztéshez szükséges energiát. Így ez az eljárás nem érzékeny a hálózati feszültség ingadozására. A 2. típusú csapok felhegesztésénél egészen más a helyzet. A technológia sajátosságából eredően a meglehetősen rövid (néhány tized-, illetve századmásodperces) hegesztési folyamatot számos tényező befolyásolhatja:
. a cseppleválás miatti ívfeszültség-változás;
. a felületi szennyeződések elégéséből származó ívfeszültség-változás;
. a folyamatos hegesztés során a hegesztőgép transzformátorában fellépő ellenállás-változás;
. a hálózati feszültség ingadozása, melynek pillanatnyi értéke nem megfelelő hálózatstruktúra esetén egy nagyteljesítményű fogyasztó hegesztési folyamattal egyidejűleg történő bekapcsolása esetén akár a 10-20%-ot is elérheti;
Ezen hatások egyenként is nagymértékben befolyásolják a hegesztés
végeredményét, azaz a kötésszilárdság, a varratalak megfelelőségét.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem