Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Pályázat kéményfelújításra

2006/5. lapszám | VGF&HKL online |  2528 |

Az alábbi tartalom archív, 15 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Pályázat kéményfelújításra cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A fűtési szezonban nemcsak a telekhatáron belüli vezetékek állapota, hanem a fűtési rendszer, azaz a tüzelőberendezés és a hozzá csatlakozó kémények karbantartásának hiánya is komoly kellemetlenségeket okozhat. Mivel a kéményfelújítás komoly pénzekbe kerül, a korszerűsítést gyakran az anyagi fedezet hiánya gátolja. A problémát felismerve 2003 óta az állam is támogatja az égéstermék-elvezetők rekonstrukcióját.

Tehát már volna miből korszerűsíteni, a baj csak az, hogy a budapestiek még mindig nem igazán érdeklődnek a pályázati lehetőség iránt. 2003-ban és 2004-ben összesen 196 millió forintot osztott szét a Belügyminisztérium 152 pályázó között, a felújítások által 3800 lakás vált újra biztonságossá. A pályázók között 2003-ban nem volt kerületi önkormányzat (a tender ugyanis kétlépcsős, a társasházak a kerületi önkormányzatokon keresztül pályázhatnak), 2004-ben pedig a 79 jelentkező közül csupán 11 volt budapesti (ráadásul mindegyik XVI. kerületi társasház).
Az arány 2005-re sem változott jelentősen: a 114 pályázó közül 23 volt a fővárosi (22 szintén XVI. kerületi, és csupán 1 XIII. kerületi társasház).
Az érdeklődés hiánya érthetetlen, különösen annak ismeretében, hogy a bírálók általában nem utasítanak el pályázatot (2005-ben is az összes pályázó megkapta a kért támogatást, amely összesen 216,7 millió forintot tett ki), s az elnyerhető támogatás mértéke sem elhanyagolható: az állam a beruházás 40 százalékát, lakásonként maximum 80 ezer forint támogatást nyújt, a fennmaradó 60 százalékot fele-fele arányban az önkormányzatnak, illetve a lakónak kell biztosítania.
A helyzet ráadásul nem túl rózsás: a fővárosban működő, mintegy 400 ezer, gázüzemű berendezéshez kapcsolt kémény közül több tízezer balesetveszélyes. Ez óriási szám, ugyanakkor meg kell említeni azt is, hogy Budapesten az elmúlt néhány évben fejlődés következett be, már szintén több tízezer az olyan égéstermék-elvezető, amelynek felújítását kerületi önkormányzati pályázati források segítségével elvégezték. Mivel a kémények rekonstrukciója is igen költségigényes - egy közepes méretű társasház egyetlen kéményének bélelése 100 ezer forint körüli összegbe kerül, és ehhez még egyéb költségek (tetőjárda, tetőkibúvó kialakítása) is hozzájárul -, érdemes a lakóközösségeknek ezeket a kerületi vagy fővárosi forrásokat is igénybe venni a felújításhoz, hiszen így az összköltségnek akár 60 százaléka is megspórolható.
 Pályázat idén is lesz, a kiírás nem változik (azaz a lakók továbbra is az önkormányzaton keresztül folyamodhatnak központi támogatásért). Amint az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) illetékesétől megtudtuk, a 2006-os tendereket március elején írta ki az OLÉH, a részletek, a pályázati útmutató, illetve a jelentkezési lap a hivatal honlapján, a www.oleh.hu oldalon is megtekinthetők, illetve letölthetők.

Sz. A.

 


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem