Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Rézáremelés

2006/5. lapszám | VGF&HKL online |  2254 |

Az alábbi tartalom archív, 15 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Rézáremelés cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A réz ára a nemzetközi tőzsdéken soha nem látott magasságokba emelkedett. Ez annyit jelent, hogy a kivitelezőknek számolniuk kell a méltán népszerű épületgépészeti alapanyagból készült termékek valószínű drágulásával.

A vörösrézre közölt árak a Londoni Fémtőzsdén éppen most lépték át a 4000 euro/T (5000 USD/T) határt, és ezért egy jelképes plafont áttörve új csúcsot értek el. Ez az eddigi legmagasabb ár, amióta az árfolyamjegyzések 1870-ben elkezdődtek, és ugyanez a jelenség játszódik le a cink és az ólom áránál is.

 

2003 óta a vörösréz ára 250%-kal emelkedett. A közelmúltban 35%-kal növekedett az elmúlt négy hónap alatt, és február elején az árak néhány nap alatt 10%-kal emelkedtek. Ezek a közölt piaci árak általános ár-eszkalációhoz vezettek az alapanyagok terén: vörösréz, sárgaréz, bronz, ötvözet stb., aminek közvetlen hatása van a gyakran 10% fölötti növekedésű termelési költségekre.
E kivételes helyzetre tekintettel 2006-ban a kereskedők számíthatnak bizonyos fokú drágulásra kedvenc fémünknél, míg a szerelők a szaküzletekben fizethetnek esetlegesen többet. 
Ennek az alapanyagár-robbanásnak a felelősének keresésénél a leggyakrabban felhozott érv a kereslet növekedésénél kisebb kínálatnövekedés, a termelés lelassulása a sztrájkok, balesetek, karbantartási leállások miatt stb.
Szintén felelős: "új befektetési típusok". Stephen Briggs, a Société Générale elemzője hangsúlyozza: "számos befektető pénzeszközeit a természeti kincsekbe kívánja befektetni". "Fel kell tételeznünk, hogy a pénzeszközök és a pénz súlya az, ami ismét felfelé kényszeríti az árakat" mutat rá William Adams, a BaseMetals.com című kereskedelmi lap elemzője. Portfolióik többféle módon történő befektetésére irányuló erőfeszítéseikként a befektetési alapok lettek a haladó piacok fő szereplői - jegyzi meg az elemző.
Hogyan látjuk az árakat a jövőben? Stephen Briggs úgy látja: "lényegében biztos, hogy ez a fajta befektetés továbbra is helyet követel magának". William Adams szerint "a részvények zuhanása a Londoni Fémtőzsdén a felfelé irányuló trend megerősödéséhez járul hozzá". Ingrid Sternby, a Barclays Capital-tól: "A termelési növekedés hiánya még egy bizonyos ideig továbbra is rekordszinteken tartja majd az alapanyagárakat."
Maqsood Ahmed, a Calyon Financial-tól: "a termelési kapacitási arányok 2006-tól leeshetnek".

Forrás: Comap

 


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem