Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tudja-e Termálvíz

2006/5. lapszám | VGF&HKL online |  2704 |

Az alábbi tartalom archív, 15 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Tudja-e Termálvíz cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Termálvíz A termálvíz a szabadba elengedve önmagában szennyezőforrás: minél mélyebbről kerül kinyerésre, annál magasabb a különféle sótartalma és hőterhelése.

A geotermikus energia két módon nyerhető ki a földből: hőkinyerés útján vagy vízkitermeléssel. Az előbbi hatékonysága alacsony, az USA-ban és főleg Japánban kísérleteznek nagy mélységből való "száraz hőkinyeréssel" ("HOT-ROCK" projektek). Komoly hatásfok inkább vulkanikus területeken várható. E módszer értelemszerűen abszolút környezetbarát, semminemű kibocsátás nincs.
Hazánkban gyakorlatilag az utóbbi technológiát alkalmazzák. A hasznosítást követően pedig a következő vízelhelyezési módozatok közül lehetett választani:
. szennyvíz- vagy csapadékvíz-csatornába,
. nyíltszíni csatornába (jó esetben hűtőtározón keresztül),
. folyókba (jó esetben sodrásba vezetve).
Az adódó környezeti következmények pedig az alábbiak:
. élővizek só- és hőterhelése, valamint
. a termálvízkészletek, a rétegenergia csökkenése, amely az üzemeltetett kutak jelentős vízszintcsökkenésében tükröződik. Az utóbbi időben ugyan felerősödtek hangok és érdekek, mondván, lelassult, sőt helyenként megállt a vízszintcsökkenés, csak azt felejtik el hozzátenni, hogy a rendszerváltással együtt járó gazdasági visszaesés következtében - minden más energiához hasonlóan - csökkent a termelés, ami nem lehet hosszú távú cél.
2004 fordulópontot jelent a termálvizek elhelyezése terén. A megjelent jogszabályok súlyos szankciókat írnak elő a környezetszennyezés megelőzése céljából. A jövőben a geotermikus energia hasznosításra csak abban az esetben lesz lehetőség, ha a "lefűtött" fluidum a kitermeléshez közeli mélységi rétegbe kerül visszatáplálásra.
A visszasajtolás alkalmazásával nemcsak megszűnik a termálenergia környezetvédelmi dilemmája, hanem egyúttal megújulóvá, megújíthatóvá is válik, hiszen több évtized után ismét felmelegedve hasznosulhat felszíni hőleadókban.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem