VGF&HKL szaklap

GMBSZ Folyamatos szabályozás

2012. december 11. | VGF&HKL online |  2220 | |

Az alábbi tartalom archív, 14 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

GMBSZ Folyamatos szabályozás cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Előző lapszámunkban egy hosszabb blokkban foglalkoztunk a GMBSZ-szel, megszületésének körülményeivel, hatásával a mindennapos gyakorlatra. "Sorozatunkat" most folytatjuk, mert a GMBSZ nem merev, hanem rugalmas keret; a technológia fejlődése, illetve a különféle szervezetek igényei befolyásolják, alakítják.

A GMBSZ megalkotását felvállaló bizottság hét szakmai szervezet képviselőjéből állt. Ezeknek a szervezeteknek sok mindenben nem egyezett az álláspontja, de a szabályozás megalkotásáig sikerült konszenzusra jutniuk. Viszont amikor ez megtörtént, a hivatalos változatot rögtön kritikával illették a megszövegezésben közvetlenül részt nem vevő szervezetek, például a kéményseprőké. A kritikákra az azóta is dolgozó bizottság folyamatosan reagál, és módosítgatja a GMBSZ-t. Ez egyfelől pozitív, mert a szabályozás alkalmazkodik az élethez, másfelől negatív, mert így nem az a biztos sarokkő, aminek alapján állva a magánszféra rendezett körülmények között tudna tevékenykedni. Említettük múlt havi számunkban, hogy egyes kollégák idén már nem tudtak átadni új építésű házban nyílt égésterű készüléket, mások pedig igen. Ez annyit jelent, hogy a gázszolgáltatók is bizonytalanok, avagy esetenként türelmi időt biztosítanak régi partnereiknek. De ez a helyzet más cégeknél is jellemző.
A legújabb változás az, hogy az eddig a GMBSZ alappillé-rének tekintett elv, a „zárt égésterűt mindenhová" úgymond sérül. Győzött ugyanis az a vélemény, hogy Magyarországon gazdasági okokból nem lehet megtenni azt, hogy a jóval drágább zárt égésterű készülékeket kötelezőnek minősítsék (erről többet is olvashatnak Dr. Meszléry Celesztin írásában). Tehát az új építésű épületeknél maradnak a zárt égésterű berendezések, felújításoknál viszont megengedett lesz – a légállapot vizsgálatával – a nyílt égésterűek beépítése. Hogy az új elv mikor lép hatályba, lapzártakor még nem derült ki. Ahogy a reklámban mondják: „kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét", illetve gázszolgáltatóját.
A döntést egyébként többféleképpen lehet minősíteni. Életvédelem szempontjából vitathatatlanul visszalépés. Szerelői, illetve tervezői szempontból indifferens. A végfelhasználók pénztárcájának szemszögéből – bizonytalan. Hogy mennyivel olcsóbban jöhetünk ki nyílt égésterűvel, mint zárttal, arról áprilisi lapszámunkban olvashatnak egy költségösszehasonlító elemzést.
Addig is a következő oldalakon Dr. Meszléry Celesztin már említett, sok homályos pontra rávilágító írását, illetve egy tervezői-kivitelező szempon-tokra koncentráló cikket találnak olvasóink.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem