Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A „sütős” PP-R3 csőrendszer

2006/3. lapszám | Pőr Richárd |  4872 |

Figylem! Ez a cikk 18 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A magyarországi piacon már sok éve jelen lévő PP-R3 rendszer többnyire a projektek magányos farkasa. Nem hivalkodóan, de egyre népszerűbben vesz rész a csőrendszerek piacán. Műanyag csővezetékeket már a ´60-as években is gyártottak, de azok mai szemmel már igencsak kezdetlegesnek tűnnek. Azóta három generációt fejlődött az alapanyagipar, ezáltal az alapanyag képes a magas elvárásokkal szemben is helytállni. A polipropilént megtalálhatjuk a mindennapi életben. Példaként említhetjük az autógyártást vagy a csomagolóipart. Többféle műanyagot ismerünk az épületgépészetben, ezeket rangsorolhatjuk is. A sort a PVC kezdi a rideg tulajdonságával, utána jön a lágyabb és keményebb kivitelben készülő polietilén, a sorban a következő a jól formálható és tartós polipropilén.

A csövek és az idomok is polipropilén (PP-R3) granulátumból, extrudereken és fröccsöntő gépeken készülnek. A cső- és idomrendszer elsősorban meleg- és hidegvíz-, fűtési és hűtési hálózat építésénél alkalmazható, továbbá más, egészségügyi berendezések szerelésénél, ipari technológiáknál, valamint a mezőgazdaságban is. Az alapanyag adottságai lehetővé teszik a vegyszerüzemek területén történő hasznosítást is, mert a csövek és idomok nagy ellenállással rendelkeznek a különböző vegyi anyagokkal szemben. A rendszer kötései úgynevezett polifúziós és elektrofúziós, más néven tokos hegesztési technológiával készülnek, de a nagyobb csőátmérőknél a tükörhegesztéses eljárás a kötések elkészítésének a módszere. Ezek a hegesztések oldhatatlan, 100%-os biztonságú kötést eredményeznek, melyek maximális üzembiztonságot jelentenek. Anyagot anyaggal kötünk össze. Ez a kötési módszer a földben lévő műanyag gáz- és vízvezetékek építéséből lehet ismerős. A vezetékek élettartama ugyan változik a nyomás és a hőmérséklet függvényében, de a gyári laboratóriumi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a klasszikus rendszerek élettartama jóval meghaladja az 50 évet.

A PP-R csőrendszer főbb előnyei

  • nem rozsdásodik, nem dugul el,
  • a cső belső falán nem rakódik le pl. vízkő, valamint korrózióból származó anyag, ezért keresztmetszet-szűkülés az idők folyamán sem megy végbe,
  • a belső felület nem rücskös, így a szennyező anyagok tapadása is elhanyagolható,
  • ellenáll kémiai anyagoknak,
  • ivóvízzel szemben közömbös,
  • alacsony önsúlyú,
  • jól szigetel, ezért alacsony a hőveszteség,
  • könnyen és gyorsan összeszerelhető,
  • a kötési pontok erősek és biztosak,
  • csendes, mert az átfolyó folyadék hangja nem hallatszik át,
  • hosszú használati idővel rendelkezik.

A rendszer komplett, amely egyszerre alkalmazható az alap-, a felszálló- és az ágvezetékek tervezésekor, kiépítésekor. Mivel a rendszer merev, ezért falon kívüli szerelésnél esztétikailag jobban érvényesül, mint más, pl. az ötrétegű rendszer. Vezethetjük azonban akár a padlóban, akár a falban is, csak egy dolgot nem szabad elfelejtenünk: a mechanikai sérülések elleni szigetelést, ami egyben a hőtágulást is kompenzálja. Szigetelésekből használhatjuk a tekercses, illetve a szálas termékeket is. Mechanikai sérülések ellen pedig védelmet biztosíthat a gégecső.

A PP-R vezeték építésénél figyelembe kell vennünk a cső hosszanti tágulását. A meleg vizes rendszerek építésekor ügyelnünk kell a megfelelő számú kompenzátor beépítésére. Ebben nyújthat segítséget az előre gyártott kompenzációs hurok. A különböző gyártók kínálatában találhatunk alumínium- és üvegszálbetétes csöveket is. A betéttel rendelkező vezetékek csökkentik a hosszváltozást, így a kivitelezés alkalmával a kompenzátorok száma is a felére csökkenthető. Figyelmet kell fordítanunk a kompenzáció kiépítésénél a csúszó- és fixpontok pontos megtervezésére. A csövek rögzítése a hagyományos módon történik, pl. műanyag bilincs, gumis bilincs. Alkalmazhatunk a vezetékre illeszthető fém csőcsatornát, mely merevséget biztosít a csövek szabadon vezetetésénél. Amennyiben később a rendszert valamilyen fizikai károsodás éri, pl. megfúrják, akkor szinte bontás nélkül javítható a sérülés – akár a csempe mögött – a javítótüske segítségével. Másik lehetőségünk a hibás rész kivágása és az új rész behelyezése.

A meglévő rendszer későbbi bővítése is könnyebben végrehajtható, egyszerűen alkalmazható nyeregidom tokos hegesztésével, így a meglévő vezetékről való leágazás elkészítése perceket vesz igénybe. A gyártók által kínált idom- és csőválaszték lehetővé teszi a felhasználás sokrétűségét. Többféle nyomásfokozatú és méretű cső, pl. PN10; PN16; PN20, a rendszerbe hegeszthető golyóscsap, elzáró- és csempeszelep, hollandi csatlakozó, karimás kötés és még sok egyéb lehetőség kínálkozik. A teljes skálában megtalálható teljesen műanyagból készült karmantyú, könyök, T-idom egyenes és szűkített változata, szűkítők, zárókupak, keresztidom, kerülő. Ezeket az idomokat kombinálják nikkelezett bronzbetétes menetes kötésekkel is. Ilyen az egyenes, a hollandi átmeneti idom, a könyök, a T-idom fémmenetes és egyben hegeszthető változata, valamint a fali korong is. A nehezen elérhető helyeken az elektro-karmantyú használata javasolt.

A PP-R3 rendszer összeállításához szükségünk van egy polifúziós hegesztőgépre. Ezek a berendezések széles skálában találhatók a gyártó cégek kínálatában, a mindennapi munkához használatos egyszerű kézi hegesztőgépektől a komolyabb alapvezetéki rendszerek kötéseinél segítséget adó hegesztőpadokon keresztül a mélyépítésben használt nagyméretű csövek tükrös hegesztésére alkalmas hegesztőgépekig. Nem szabad megfeledkeznünk a szereléshez segítséget nyújtó szerszámokról sem. A csövek szakszerű méretre vágásához csővágó ollót, görgős vágót kell használnunk, mert a vágás helyének sorjamentesnek kell lennie. A csőkötés nagyon egyszerű, méretenként változó időtartamhoz kötött módszerrel történik. Egy 20-as méretű kötés elkészítése kb. 20 másodperc.

Meg kell említenünk azokat a komoly költségvetési kihatásokat, melyek a PP-R3 szereléstechnológiai különbségeit jellemzik más rendszerekkel szemben. A rendszer jelenlegi előnye abban rejlik, hogy az idomok is műanyagból készülnek, melyek előállítási költségei jóval alacsonyabbak, ezért viszonylag olcsóbbá teszik beépítésüket. Ugyanis a rendszer anyagára alacsony, és a szereléstechnológia gyorsasága miatt rengeteg időt lehet megspórolni. Ugyanazért az árért gyorsabban készül el a kivitelezés. A biztonságos kötések miatt nem kell tartanunk a nyomáspróbától, hiszen ha jól hegesztettünk, akkor biztosan nem kell szivárgástól tartani. Így a nyomáspróbák utáni kellemetlenségek is elkerülhetők. Egyszóval a PP-R3 rendszer egy magas üzembiztonságú, hosszú élettartamú, könnyen szerelhető, alacsony költségű megoldás lehet a mindennapi életben. Ezzel saját magunknak és megrendelőinknek is megelégedettséget biztosíthatunk.