VGF&HKL szaklap

Az év kisvállalkozása: Móra-Color Ipari Vállalkozás

2006/3. lapszám | VGF&HKL online |  2212 | |

Az alábbi tartalom archív, 14 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Szerkesztőségünknek régi kapcsolata van Savanya László kollégával, aki azon szakemberek közé tartozik, akik nem csak pénzt akarnak keresni, de a módját is nézik; küzdenek a jobbért, a minőségért. Ezért is volt öröm számunkra, amikor a következő levelet kaptuk tőle.

„Tisztelt szerkesztőség! Mint kiadványuk régi olvasója, örömmel értesítem önöket, hogy 2005 végén egy rangos elismerést kaptunk. Dél-Magyarországon eddig az épületgépészet területén ilyen elismerésben nem részesült senki. A díj kötelez, hogy tovább folytassam a szakmát ért sérelmek nyilvánosság elé tárását (pl. körbetartozás, korrupciós ügyek, gázszolgáltató viselkedése, feketézők elleni harc, túladóztatás és a társadalmi igazságtalanságok elleni harc). Véleményem szerint a PIACGAZDASÁG FŐSZEREPLŐJE A VÁLLALKOZÓ legyen!”

Az alábbi írás a Délmagyarország-ban jelent meg 2005 végén. Nyemcsok Éva cikkéből szemezgettünk.

A gazdaságban elért sikert elismerő Délmagyarország Presztízs Díjat hat kategóriában osztották ki Csongrád megye vállalkozásai és üzletemberei között. A Móra-Color Ipari Vállalkozás „Az év kisvállalkozása” kategóriában kapta meg a Presztízs Díjat. Savanya László víz-, gáz- és központifűtés-szerelő mester 1988-ban váltotta ki iparos engedélyét, s azóta számos referenciával büszkélkedhet.

„A Délmagyarország júliusi számában készült egy beszélgetés azóta már elhunyt édesapámmal – mutatja a megsárgult újságot. – Ugyanebben a lapban néhány oldallal arrébb egy szakmába vágó cikket is találtam: 1973-ban 100 méteren fektettek le korszerű polietilén gázcsöveket Szegeden, az akkori Lenin körúton. A lappal tehát nagyon régi a kapcsolatunk. Ezért is örültem kifejezetten annak, amikor tavaly első alkalommal hirdették meg a Presztízs Díjat. Akkor is pályáztam, de nem nyert a vállalkozásunk. Idén úgy gondoltam, még egyszer megpróbáljuk. Erre nemcsak kollégáim, ismerőseim biztattak, hanem a referenciáink alapján is úgy véltük, eséllyel indulhatunk a díjért.”

Savanya László édesapja, Savanya József a rendszerváltás előtti korszakban magánzó volt: vályogtéglákkal foglalkozott, így fia számára nem volt idegen a helyzet, hogy nem egy vállalat alkalmazottjaként, hanem a saját maga uraként keresse valaki a kenyerét. A ´80-as években egyre több településen váltotta fel a széntüzelésű kazánokat a földgázas rendszer, akkoriban a gázszerelő szakma nagyon sikeres volt, és sok munkával látták el az iparosokat. Savanya László érdeklődött a műszaki dolgok iránt, így Szegedre jelentkezett. A szakmunkásképzőben víz-, gáz- és központifűtés-szerelést tanult. Az iskola elvégzése után a Délépnél dolgozott, a rókusi panelházak hőközpontjait szerelték. 1986-ban váltotta ki működési engedélyét, két évvel később pedig az iparengedélyt. Akkor egy segítővel és egy húszéves Zsigulival kezdte a vállalkozását, ma már két munkatársa és két tanulója van.

Referenciák, tanítványok

„Mára kettévált a szakma, a gázkészülék-javítás és a vezetéképítés egyszerre nem megy. Nagyon sok munkánk van, a fő szezon szeptemberben, az ősz beálltával kezdődik, és karácsonyig tart. De nem csak magánházakban dolgozunk, számtalan nagy megbízással büszkélkedhetünk. Dolgoztunk a Dunántúlon: a sárbogárdi ipari park víznyomó vezetékét és gázelosztó vezetékeit építettük ki, a sárvári fürdőben a wellnessbüfék teljes épületgépészeti munkáit mi végeztük. Hazai pályán meg kell említenem a mórahalmi Erzsébet fürdőt, az újszegedi termálfürdőt, a nagyobb szegedi bevásárló-központok és üzletek közül is néhány a mi munkánk volt.”

Savanya László nemcsak erre lehet büszke, hanem tanulóinak eredményeire is, akik szakmai versenyen is bizonyították már kiváló felkészültségüket. Ráadásul Savanya László nevéhez fűződik egy műszaki megoldás is: 2001-ben a Herz Armatúra társaság pályázatát nyerték meg a szenes kazánokat működtető automatikus rendszer kidolgozásával. Ennek köszönhetően ezeken a berendezéseken nem kell csapokat zárni-nyitni, a hozzá nem értők is biztonsággal kezelhetik a készüléket.

A láthatatlan gyilkos

Savanya László fontosnak tartotta arról is beszélni: a gázszerelő életet is menthet. „A szakmában dolgozók fényképes gázszerelő igazolvánnyal rendelkeznek, tudásukról négyévente kell számot adniuk. Csak olyan mestereket érdemes tehát megbízni a munkával, akik ezzel a dokumentummal rendelkeznek. Vannak rosszul beszerelt készülékek, sajnos ezek veszélyesek lehetnek. A szerelésnél több kritériumnak kell megfelelni, alaposan kell dolgozni. Ezt nem mindenki teszi meg. Mi mindig igyekszünk a legjobb tudásunk szerint dolgozni, tenni a láthatatlan gyilkos, vagyis a szén-monoxid ellen.”

Ennyi eredmény, ennyi kiváló referencia után a Délmagyarország Presztízs Díjának elnyerése „Az év kisvállalkozása” kategóriában már csak hab volt a tortán. Savanya László és cége sikerének sokan örültek, többen megállították őt az utcán, hogy gratuláljanak neki. A cégvezető úgy gondolja: a Presztízs Díj védjegy – aki ezt magáénak tudhatja, magáénak tudja a minőséget is.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem