Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

GMBSZ-kisszótár

2006/9. lapszám | Sebesi Károly |  2571 |

Figylem! Ez a cikk 18 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

GMBSZ-kisszótár cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Hatályba lépett az GMBSZ, és számos változás, alapfogalom került bele, amit a napi munkában alkalmazni kell. Az alábbiakban ebből ollózunk, elsőként nézzük az alapfogalmakat.
Úgy látszik, még el kell telnie néhány hónapnak, hogy a szakma minden résztvevője elfogadja a megváltozott szabályokat. Arról nem is beszélek, hogy a lakosság milyen döbbenettel fogadja, hogy amit lehetett 20-30 évig lakóházakban kéményes készülékekkel, azt ott és úgy mostantól nem lehet. A törvény alkotói arra törekedtek, hogy kizárják a lehetőségét pl. a gázkazán általi szén-monoxid-mérgezéseknek, és való igaz, ha az új szabványt alkalmazzák, ennek a eshetősége minimális. Az új lakások piacán valóban tiszta körülményeket teremt, de belegondolni is rossz, hogy a használt lakások cserepiacán mikorra tisztul le a helyzet. Vegyünk egy példát: belsőterű fürdőszoba kéményes kombival. Cserére szorul, mert pl. a kilencvenes években behozott, azóta már magyarországi forgalmazóval nem rendelkező termékről van szó. Hozzá kell nyúlni a gázvezetékhez, tehát a szolgáltató felé jelezni kell a módosításokat. Ettől a pillanattól az addig a régi szabványnak megfelelő rendszer szabálytalanná válik, és van rá esély, hogy jelentősen át kell alakítani, mert abba a helyiségbe egyáltalán nem kerülhet be a készülék. Szóval: soká fogjuk elérni, hogy ne sorjázzanak télen a tragikus hírek.
Hivatalosan június 26-ai dátummal kiadták a GMBSZ 1. sz. módosítását. Sejteni lehet, ha valaminek ilyen címet adnak, annak bizony még lesz folytatása.
Áramlásbiztosító
A gázfogyasztó készülék égéstermék-elvezető részeinek az a szerkezeti eleme, amely a huzatváltozásnak és a visszaáramlásnak az égő működésére és az égésre gyakorolt hatását csökkenti.
A szakzsargonban deflektornak hívott szerkezet alkalmas egy egyszerű, de hasznos vizsgálat elvégzésére. A készüléket hidegindítással elindítva, tükröt kell tartani az áramlásbiztosítóhoz. Amennyiben a tükör párásodni kezd, jelzi, hogy gond van a kéménnyel, füstgáz-visszaáramlást tapasztalunk. Ilyen esetben át kell vizsgálni a rendszert, megnézni, mi okozza a gondot. Érdemes ezt a vizsgálatot elvégezni olyankor, amikor például folyamatos légúti problémákkal küszködnek többen a családban, és nem tudják kikezelni. Ha kis koncentrációban van jelen hígított égéstermék a lakótérben, mérgezési tünetek még nem jelentkeznek. Jelentkezhetnek viszont hurutos panaszok, hiszen az égéstermékben lévő nitrogén, kén, szén-oxidok, dioxidok irritálják a nyálkahártyát, ezzel elhúzódó kellemetlen tüneteket okozva.

Beépíthető gázfogyasztó készülék
Szekrénybe, panelben kiképzett fülkébe, konyhai blokkba vagy hasonló helyre való beépítésre alkalmas készülék. Emiatt a készüléket nem feltétlen szükséges minden oldalról burkolattal ellátni. Itt nemcsak tűzhelyre kell gondolni, hiszen létezik már pl. falsíkba építhető kombi kazán is.

Belső fekvésű helyiség
Homlokzati nyílászáró nélküli helyiség. Az ilyen helyiségekbe való gázkészülék-elhelyezési szabályok megszigorodtak.

Égéshő
Egységnyi gáz tökéletes elégésekor a kémiailag kötött energiára jellemző átalakulási hő, ha a gáz és az égéshez felhasznált levegő kezdeti hőmérséklete, valamint az égéstermék véghőmérséklete egyaránt 273,15 K, és az égés során keletkező víz cseppfolyós halmazállapotú (MJ/m3 vagy MJ/kg). Más néven felső fűtőérték. Az utolsó mondatban van a kulcsszó: cseppfolyós víz keletkezik, tehát a gőzt lekondenzáltattuk. Az USA-ban pl. ebből számolják a hatásfokot, és ott nem keletkeznek ezáltal 100%-ot meghaladó kondenzációs kazánhatásfokok.

Égéstermék elvezető berendezés
Olyan héjból vagy héjakból álló szerkezet, amely egy vagy több járatot képez, és a gáztüzelő berendezésben keletkezett égésterméket a szabadba vezeti. Tegyük hozzá: legtöbbször ezen történik az égéslevegő-hozzávezetés is. Fontos, hogy a készülékkel együtt vizsgált füstcsöveket használjunk, mert csak így érvényes a minősítés.

EPH
Egyenpotenciálra hozó vezetékrendszer; az a vezetékrendszer, amely a védővezetőt igénylő érintésvédelemmel ellátott gázfogyasztó készülékek testét, a házi fémhálózatokat, valamint az önállóan is számottevően földelt fémtárgyakat - közvetlenül vagy közvetve - villamosan hatásosan összeköti.

Felhagyás
A csatlakozó vezeték és a fogyasztói berendezés végleges használaton kívül helyezése, elbontása, beleértve a pébégáz-forgalmazói engedélyes által végzett pébé-tartály felállítási helyéről történő elbontást, elszállítását - de legalább a felállítási helyén történő gázmentesítését -, és a telepítési helyszín helyreállítását is.

Fogyasztói berendezés
A fogyasztói vezeték és a gázfogyasztó készülék, illetve gázfelhasználó technológiák, valamint azok rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges tartozékok összessége. Mint fent említettem, beletartoznak az együtt vizsgált füstcsövek is.
Főhelyiség
Az önálló rendeltetési egység rendeltetése szempontjából meghatározó (mellékhelyiségnek nem minősülő) helyiség.

Fűtőérték
Egységnyi gáz tökéletes elégésekor a kémiailag kötött energiára jellemző átalakulási hő, ha az égés során keletkező víz gőz halmazállapotban marad (MJ/m3 vagy MJ/kg]. Európában ebből számolják a hatásfokot, a gőz kondenzáltatásával nyerhető 11%-ot nem veszik figyelembe.

Gázfogyasztó készülék
Olyan készülék, amely éghető gázokkal működik. (A "gáz" szó ebben a tekintetben "éghető gáz"-t jelent, azaz minden 15 °C hőmérsékleten és 1 bar abszolút nyomáson gáznemű halmazállapotban lévő éghető gázt.)
"A" típusú (nyílt égésterű, égéstermék-elvezetés nélküli) gázfogyasztó készülék: az a készülékek, amely közvetlenül nem csatlakozik olyan kéményhez vagy égéstermék-elvezető berendezéshez, amely a felszerelési helyiségből eltávolítja az égésterméket.
"B" típusú (nyílt égésterű, égéstermék-elvezetéssel rendelkező) gázfogyasztó készülék: olyan égéstermék-vezetékhez csatlakoztatható készülék, amely kivezeti az égésterméket abból a helyiségből, ahol azt felállították. Az égéslevegőt közvetlenül a felszerelési helyiségéből veszi.
"C" típusú (zárt égésterű) gázfogyasztó készülék: olyan készülék, amelynek égésköre a készülék felállítási helyét képező tértől el van zárva.

Gázkonnektor
A fogyasztói vezeték olyan kapcsoló eleme, mely hajlékony csővel úgy kapcsolja össze a gázfogyasztó készüléket a fogyasztói vezeték rögzített szakaszával, hogy az egyszerű kézmozdulattal szét- és összekapcsolást tesz lehetővé anélkül, hogy szétkapcsolás következtében a csőben lévő gáz a környezetbe kerülne.

Gázterhelés
Az a gáztérfogat, amely a gázfogyasztó készülék folyamatos üzeme során időegység alatt a készülékbe áramlik (m3/h; m3/s). Fontos: nem a névleges teljesítményből származtatjuk, hanem az ún. hőterhelésből.

Hajlékony vezeték
A fogyasztói vezeték azon szakasza, mely rendeltetésszerűen a gázfogyasztó készülék feszültség-, elcsavarodásmentes bekötésére szolgál. Itt megkülönböztetünk éghető és nem éghető anyagból készült vezetéket.
Házi fémhálózat
Épületen belül minden villamosan összefüggő, jól vezető - minden olyan fémszerkezet, amelynek elemei egymáshoz fémesen kapcsolódnak - fémszerkezet, amelynek mérete függőleges irányban 5 m-nél nagyobb. Nem minősül házi fémhálózatnak a lépcső, a függőfolyosó- és az erkélykorlát, valamint a zászlótartó rúd abban az esetben sem, ha méretei az említett határértéket meghaladják. (Házi fémhálózat pl. víz, gáz, központi fűtés villamosan összefüggő, jól vezető fémcsőhálózata, vagy villamosan összefüggő, jól vezető fém épületszerkezet.)

Házi nyomásszabályozó
Nem közterületen elhelyezett, legfeljebb 40 m3/h térfogatáramú, segédenergia nélkül működő fogyasztói nyomásszabályozó.

Helyiség
Rendeltetésének megfelelően minden irányból körülhatárolt zárt tér. Itt a nem miden irányból körülzárt (pl. teraszon elhelyezett házi nyomásszabályozó) esetében nem lehet pl. kötényfal.

Hőteljesítmény (névleges)
A gyártó által megadott hőteljesítmény, kW. Ez gyakorlatilag a leadott hasznosított energia.

Hőterhelés
Az az energiaáram, amely a gázfogyasztó készülék folyamatos üzeme során a készülékbe áramlik, kW. Ennek és a névleges hatásfoknak a szorzata a hőteljesítmény, tehát hogy az adott készülék a bevitt energia hány százalékát adja le hasznosított energiaként.

Huzamos tartózkodásra szolgáló helyiség
Amelynek tervezett, rendeltetésszerű használata általában folyamatosan két órát meghaladó időigényű, vagy amelyben a használatok közötti szünet időtartama a két órát nem éri el (pl. lakószoba, nevelő-oktató helyiség, étterem). Ez a meghatározás vesztett fontosságából, hiszen más kritériumok szerint ilyen helyiségbe egyébként sem szerelhető "A" vagy "B" típusú készülék.

Ipari nyomásszabályozó állomás
Az olyan nyomásszabályozó állomás, amelyen az átmenő gáz térfogatárama nagyobb, mint 200 m3/h.

Karbantartás
A csatlakozó vezeték és a fogyasztói berendezés eredeti állapotának és állagának fenntartását célzó, legalább a gyártói és tervezői előírásokon alapuló, kötelezően végzendő, tervszerű tevékenység.

Készülék-elzáró szerelvény
A fogyasztói vezetékbe, a gázfogyasztó készülék - áramlási irányban a gázfogyasztó készülék rendeltetésszerű használatához szükséges szerelvények (a berendezés összes tüzelőanyag-szabályozója előtt elhelyezkedő) - elé beépített kézi működtetésű záró szerelvény, amellyel a berendezés tüzelőanyag-ellátása elzárható. Itt kell figyelembe venni az éghető flexibilis csövekre vonatkozó szabályozást, hogy be kell építeni hőre, illetve szivárgásra záró elemeket, illetve ezek kombinációját.

Készülék-nyomás-szabályozó
Az a nemzeti szabványnak (MSZ EN 88 - Nyomásszabályozó gázfogyasztó készülékekhez 200 mbar bemenő nyomásig. A készülék CE-tanúsításában szerepelnie kell Magyarországnak és az alkalmazható gázfajtának. Néhány gyártó nem foglalkozik pl. PB-gázzal, vagy az "S" gázra való átállítás lehetőségével) megfelelő készülék, amely a fogyasztói vezetéken érkező gáz nyomását a gázégő csatlakozási nyomásértékére csökkenti.

Kibocsátó forrás
Olyan pont vagy hely, amelyből éghető gáz szabadulhat ki a légkörbe úgy, hogy robbanóképes gáz-levegő keverék képződhet.

Kivitelező
Csatlakozóvezeték és fogyasztói berendezés megvalósítását végző, a vonatkozó jogszabályok szerint arra jogosult természetes vagy jogi személy. A szabályzat készítőinek szándékai szerint nagyobb felelősséget "tolnak" a kivitelezőre az eddigieknél.

Kompakt nyomásszabályozó
Olyan nyomásszabályozó, amely egy szerkezeti egységben tartalmazza a nyomásszabályozást és a biztonsági nyomáshatárolást biztosító funkcionális szerkezeti egységeket. Magyarországon hagyományosan ezeket használjuk háztartási kategóriában, tehát a gyorszár benne van a nyomásszabályozóban.

Kondenzációs kazán
Az a kazán, amelyben rendeltetésszerű üzemi körülmények mellett és meghatározott üzemi vízhőmérsékleten az égéstermék vízgőze részben lecsapódik e vízgőz kondenzációs hőjének hasznosítására. Ez egy hosszabb téma lesz. Sokan abban a hitben vannak, hogy kondenzációs kazánra cserélt rendszernél a rendszer hőleadóit is cserélni kell alacsony hőfoklépcsőre méretezett pl. radiátorokra. Ezt azonban határozottan lehet és kell is vitatni. Több vonalon lehet cáfolni ezeket a téveszméket, és több rekonstrukció bizonyítja, hogy a hőtermelő cseréje kondenzációsra igen jelentős megtakarításokat jelent. Az első mindjárt a túlméretezett rendszer. Tudjuk, hogy 15-20-30 évvel ezelőtt igen bőkezűen bántak a radiátorméretekkel. Ebből máris van egy pluszunk. A több évtizede épült házak jelentős részén megtörténtek a nyílászáró-cserék. Itt megint jelentősen csökkent a fűtési igény, így az előremenővel itt is spórolhatunk. A legfontosabb pedig az, hogy a fűtési idény 180-210 nap. Ebből statisztikailag, méretezési hőmérséklet közelében (ami 8 óránként mérve, napi átlag -13 °C) évente 3-5 nap. Tehát nyugodtan belevághatunk a cserébe, mert a három feltételből kettő bizonyosan teljesül, úgyhogy a szabvány betűjének megfelelő körülmények igazak.

Lángőr
Az a szerkezet, amely a láng meglétét érzékeli és jelzi. Talán a legfontosabb funkciója kimaradt a meghatározásból, hiszen amiért létrehozták, az a biztonsági funkciója, tehát ha nincs láng bármilyen okból, akkor a gáz-mágnesszelepet leállítja, megakadályozva a gáz beáramlását az égőtérbe.

Légcsereszám
Helyiségre vonatkoztatott viszonyszám, amely a helyiségbe 1 h alatt bevitt szellőző levegő és a helyiség térfogatának hányadosa. Minden lakótérnek szüksége van légcserére, hogy a jó közérzethez szükséges levegő rendelkezésre álljon. A lécsere javarészt természetes úton, nyílászárókon, szellőztetéssel, légbevezetőkkel, de akár mesterséges úton ventilátorral is megvalósítható. Ha "A" vagy "B" típusú gázkészülék van a helyiségbe beépítve, az általa elégetett gáz égéséhez szükséges levegővel (+légfelesleg) is számolni kell.

Légterhelés
Fajlagos légterhelés: az "A" vagy "B" típusú gázfogyasztó készülékek elhelyezésére szolgáló, zárt helyiség jellemzésére szolgáló arányszám, amely a helyiségben elhelyezett - nevezett típusú - gázfogyasztó készülékek hőterhelésének (W, kW) és a helyiség térfogatának (m3) hányadosaként áll elő. Egysége: W/m3, kW/m3. Nagyon fontos, hogy ne kövessük el azt a gyakori hibát, hogy a készülék névleges teljesítményével számolunk, hiszen mint ismert, az a hatásfokkal csökkentett hőterhelési érték. Helyesen tehát a névleges hőterhelést kell figyelembe venni. Ezt azért fontos tisztázni, mert pl. egy robbanó felületet (amit ez alapján számolnak ki) meglehetősen költséges utólag átépíteni.

Megkerülő vezeték
Az a vezetékszakasz, amely lehetővé teszi a gázvezetékbe épített, biztonsági feladatokat ellátó berendezések átmeneti kiiktatásával a gázfogyasztó készülék üzemeltetését. Biztonsági, szabályozó-, esetleg mérőfeladatokat ellátó berendezések megkerülése lehetséges, természetesen minden biztonsági és műszaki előírás betartásával, hiszen kézi szabályzásra váltunk készüléket.

Sebesi Károly
(Folytatása következik)