Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Járulékfizetési kötelezettség

2007/6. lapszám | Marka |  2705 |

Figylem! Ez a cikk 17 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Járulékfizetési kötelezettség

2007. április 1-jétől mindazok, akik nem biztosítottak és egészségügyi szolgáltatásra sem jogosultak, 9 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot kötelesek fizetni. (Ez az összeg 2007. március 31-ig 16 százalék volt). A járulékfizetés alapja a mindenkori minimálbér, illetve az 1 főre jutó havi jövedelem, de legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege (jelenleg 27 130 forint).

Amennyiben az 1 főre jutó havi jövedelem összege kisebb, mint a minimálbér, akkor fel kell keresni a területileg illetékes települési önkormányzat polgármesterét, aki hatósági bizonyítványt állít ki az egy főre jutó havi jövedelemről, illetve a szociális rászorultságról. A hatósági bizonyítvány érvényességi ideje legfeljebb egy év. Amennyiben az így megállapított jövedelem kevesebb, mint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, a járulékfizetés alapja akkor is az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege.

 Járulékfizetési kötelezettség alól felmentést kapnak például a kiskorúak, a nyugdíjasok, a táppénzben, gyermekágyi segélyben részesülők, a GYED-en, GYES-en lévők, a rendszeres szociális segélyben, ápolási díjban, fogyatékossági támogatásban részesülők, középiskolai, felsőoktatási intézmény hallatói, valamint a szociális rászorultság tényéről hatósági bizonyítvánnyal rendelkezők.

A járulékfizetés tényét a magánszemélynek 15 napon belül be kell jelenteni a 07T1011-es számú nyomtatványon. A járulékfizetést a magánszemély helyett más személy vagy szerv is teljesítheti. Ennek tényét a nyomtatványon fel kell tüntetni. Ne felejtsük el, hogy az átvállalónak aláírásával igazolni kell ezt a tényt. Az átvállalás az adóhatóság jóváhagyásával történik, úgy, hogy visszaküldésre kerül a nyomtatvány másodpéldánya. A közölt adatokban történt változásokat – járulékalap-változás, járulékfizetési kötelezettség megszűnése, járulékfizetés átvállalása, illetve az átvállalás megszűnése – 15 napon belül minden esetben be kell jelenteni a 07T1021-es számú nyomtatványon. A befizetést először a bejelentést követő hó 12-éig kell teljesíteni, majd ezt követően a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig.

Építkezés előtt

Idén januártól változott az építtető által teljesítendő bejelentési jogszabály. A hatályon kívül került előírás értelmében azoknak, akik 2005. július hó után kezdtek építkezni, az építkezés megkezdése előtt 8 nappal be kellett jelenteniük az adóhatóság felé a kivitelezési értéket, ha annak nettó módon (áfaösszeggel csökkentett) számított értéke meghaladta a 10 millió forint kivitelezési értéket. Ezt a 135/2005. (VII. 14.) Kormányrendelet léptette hatályba. Továbbá bejelentési kötelezettség terheli az építtetőt abban az esetben is, ha az építési tevékenység közbeszerzésről szóló törvény hatálya alá esik, valamint ha az építtető az építési tevékenységet fennmaradási és továbbépítési engedély birtokában folytatja, és az építési tevékenység értéke a 10 millió forintot meghaladja. Ez a rendelet 2007. január 19-ei hatállyal a következők szerint módosult. Az építtető a kivitelezés megkezdése előtt 15 nappal köteles bejelenteni a 0709-es számú nyomtatványon a teljes kivitelezési értéket, az építés helyszínének címét, helyrajzi számát az építés helye szerinti illetékes adóhatósághoz. Több építtető esetén valameny-nyi építtető köteles bejelentést tenni.

Fontos változás továbbá, hogy nem a nettó, hanem a teljes kivitelezés értékét kell bejelenteni, ha ez az érték meghaladja a 30 millió forintot. A fennmaradási és továbbépítési engedélyekre is ez a szabály érvényes. Mit takar a teljes kivitelezési érték? A jogalkotók egyszerűen meghatározták: a 245/2006. (XII. 5.) Kormányrendelet szerint számított értéket. Ez a rendelet az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szól, de van egy 1. számú melléklete, amely tartalmazza a számítási kategóriákat és értékeket. Például családi, üdülő, hétvégi ház 140 ezer forint/négyzetméter, gépkocsitároló 100 ezer forint/négyzetméter.

Amennyiben a 30 millió forintos értékben változás történik (akár csökkenés, akár növekedés), be kell jelenteni a változást. Ne felejtsük el, hogy nem a változás mértékét kell bejelenteni, hanem az építkezés új kivitelezési értékét. Ezt szintén a 0709-es nyomtatványon tehetjük meg, azonban jelezni kell, hogy ez a bejelentés a korábbi változtatása.

Tudni kell, hogy minden esetben először az építésügyi hatóság adja ki az engedélyt. Végezetül még egy jó tanács: soha ne kezdjük el az építkezést az építési engedélyről szóló határozat jogerőre emelkedése előtt, mert az igen súlyos büntetést von maga után.