Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Különadó és iskolakezdési támogatás

2007/10. lapszám | Marka |  2141 |

Az alábbi tartalom archív, 14 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Különadó és iskolakezdési támogatás cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Lapunk májusi számában olvashattak a társaságokat érintő különadóról. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a magánszemélyeket is terheli különadó-kötelezettség. Ennek részleteiről, az igénybe vehető iskolakezdési támogatásokról, illetve a fontosabb, az év közben bekövetkezett, adózással kapcsolatos változásokról most olvashatnak.

Különadó
A különadó mértéke azonos a társaságok által fizetendő 4%-os mértékkel. Amennyiben a magánszemélynek az összevont adóalapba tartozó jövedelme meghaladja a járulékfizetés felső határát (2007-ben ez 674 885 Ft), úgy különadó fizetésére kötelezett. Nyilatkozat alapján kérheti a dolgozó, hogy munkáltatója vonja le munkabéréből a különadót, de természetesen saját maga is teljesítheti a kötelezettségét. Fontos, hogy a különadót a "Magánszemélyek különadója" számlára fizesse meg.

Iskolakezdési támogatás
A személyi jövedelemadó törvény értelmében a munkáltató a dolgozójának és/vagy a vele közös háztartásában élő házastársának 2007-ben 20 000 forint értékben adhat adómentes iskolakezdési támogatást gyermekenként, tekintettel azokra, akik után a szülő családi pótlékra jogosult. Ezt az adómentes természetbeni juttatást a tanév első napját megelőző és azt követő 60 napon belül fizethetik ki a cégek, azaz július 1-je és október 31-e között. Az összeg tankönyv, taneszköz, illetve ruházati termék vásárlására fordítható. Fontos, hogy a számla a munkáltató nevére szóljon. A cég dönthet úgy is, hogy csak ilyen termékre fordítható utalvány formájában biztosítja dolgozóinak a juttatást. Egy példán keresztül: 2 iskolás korú gyermek esetén mindkét szülő kaphat 40-40 ezer forint támogatást, öszszesen 80 ezer forintot, még akkor is, ha mindkét szülő ugyanannál a cégnél dolgozik. A kifizető cégnél közölni kell a gyermekek adóazonosító jelét, vagy ha ezzel nem rendelkeznek, akkor az azonosításukra szolgáló adatokat. Természetesen az iskolakezdési támogatás értéke is része az adómentes béren kívüli juttatási keretnek, melynek éves mértéke 400 000 forint.

Nyomtatványokról
2007 nyara változásokat hozott mind a személyi jövedelemadó, mind a Gazdasági Társaságokról szóló törvény terén. 2007. július 1-jétől változás történt a nyomdai előállítású nyugta- és számlanyomtatványokkal kapcsolatban. A Pénzügyminisztérium (PM) 2007. január 1-jén hatályba lépett rendelete alapján július 1-jétől kezdve a nyomtatványforgalmazók a 2007. január 1-je előtt gyártott számlát, egyszerűsített számlát és nyugtát nem forgalmazhatják. Azon adózók, akik 2007. június 30. után vásároltak régi típusú olyan nyugtát vagy számlát, amit 2007. január 1-je előtt állítottak elő, szabályos bizonylatként nem használhatják fel. Nyomban felmerül a kérdés: honnan lehet megtudni, hogy a számlát, nyugtát mikor gyártották? A PM-rendelet kimondja azt is, hogy a nyomtatványt forgalmazók 2007 első félévében az értékesítésről kiállított számlán kötelesek voltak feltüntetni a bizonylat előállításának évét is. A rendelet továbbá szabályozza azon bizonylatok sorsát, melyeket július 1-je előtt vásároltak az adózók, és még forgalomban vannak. Ezek szerint minden ilyen bizonylatot 2007. december 31-ével le kell zárni, és a selejtezési szabályoknak megfelelően 2008. január 31-éig selejtezni kell. A változás nem érinti a nem szigorú számadású nyomtatványok körét, mint például: szállítólevél, CMR fuvarokmány, még akkor sem, ha ezeket a cég, saját szabályzata alapján, szigorú számadású nyomtatványnak nyilvánítja.


START-program
2007. július 1-jétől újabb kártyákkal bővült a START-program, a START PLUSZ-szal és a START EXTRÁ-val. Mint ismeretes, a START-kártyát a pályakezdők igényelhetik, ha megfelelnek különböző kritériumoknak. Azok a munkáltatók, akik ilyen kártyával rendelkező fiatalt foglalkoztatnak, mentesülnek a tételes egészségügyi hozzájárulás fizetése alól, és a 3 százalék munkaadói, valamint a 29 százalék TB-járulék fizetése alól, helyettük első évben a bruttó munkabér 15 százalékának, míg a második évben a 25 százalékának megfelelő adókötelezettség terheli a munkáltatót. A START-PLUSZ kártyát azon személyek igényelhetik, akik 2007. július 1-je előtt a következő jogviszonyokban álltak: gyermekgondozási segély, gyermekgondozási díj, gyermeknevelési támogatás, valamint ápolási díj. Továbbá igényelheti a tartósan álláskereső személy, valamint aki a gyermek egyéves korának betöltését követően e gyermek után folyósított gyermekgondozási segély mellett kíván munkát végezni. A START EXTRA kártya kiváltására a tartósan álláskereső, ötvenedik életévét betöltött személy jogosult. Ugyancsak jogosult a kártya igénylésére az életkor figyelembevétele nélkül az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező személy. Mindkét kártya kiváltásakor az igénylő nem állhat foglalkoztatási jogviszonyban. A START-PLUSZ és a START-EXTRA kártyával rendelkező személy alkalmazásánál a munkáltatót a már említett adókedvezmények illetik meg. Természetesen a munkabér nagysága, a munkaidő hoszsza és a foglalkoztatás időtartama befolyásolja az adókedvezmény igénybevételét. A START-kártyát csak egyszer, míg a START-PLUSZ és EXTRA kártyákat többször is ki lehet váltani a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén.

Marka


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem