Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

2007/10. lapszám | VGF&HKL online |  1959 |

Az alábbi tartalom archív, 14 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

"Fogyasztótól nincs Védelem!" címmel jelent meg 2006-ban Kovács István (aki hosszú évek óta az egyik hazai gyártó szervizvezetőjeként tevékenykedik) könyve, ami súlyos tanulságokat hordoz minden épületgépész kereskedőnek és szolgáltatónak. A cím, megfelelő tördeléssel, valójában arra utal, hogy meddig mehetünk el a fogyasztóvédelemmel, a vevő igényeinek teljesítésével anélkül, hogy "saját egészségünket" veszélyeztetnénk. A könyvből szemezgetvén itt következik sorozatunk harmadik gyöngyszeme.

2005. január 7-én szervizünkbe személyesen jön a fogyasztó. Panasza a következő. Az általa vásárolt, használt 9 kW-os kandallóban a tűztér samottjai eltörtek. Átadunk egy garnitúra samottot, átveszi, majd távozik, aztán szünet. Egyszer csak egy telefonos bejelentés, hibabejelentő megy, majd jön. Faxon.

Első bejelentkezés ideje: 2005. június 9.
Céges vásárlás, a számlát később csatolják!
Vevő adatai.
A berendezés adatai:
Neve: XX, teljesítménye: 9 kW. Vásárlás ideje: 2004. október 13. Eladó neve, címe: Z. nagyáruház, Budapest. A berendezéssel fűtött épület alapterülete 17 m2, magassága 2,2 m. A fűtött helyiség alapterülete: 12 m2, magassága 2,2 m. Fűtőanyag: fa, szén vegyesen. Csatlakozó füstcső átmérője: 15 cm, csatlakozó füstcső hossza: 300 cm. A kémény átmérője 15x15 cm, magassága 3,5 m. A berendezéssel fűtött helyiség(ek) hőmérséklete 22-25 °C. A berendezéssel kapcsolatos hiba leírása: a tűztérben a lemez elhajlott (megereszkedett).
A hiba keletkezésének időpontja: 2005. május 20. Ha már volt javítás, annak időpontja: 2005. január 7. Milyen egyéb fűtéslehetőség van az épületben: nincs.

Ez volt a meghívó. Kiszállás Soroksárra. Igen szép, nagy ház. Mögötte igen szép, nagy (vasipari) műhely. Beengednek, majd a két épület közötti mosókonyha nagyságú (korábban valószínűleg annak is készült) kis épületben landolunk. Nem értem, ezt a kandallót nem itt használták! Kimondom. Haragudnak.
Kijelentem határozottan, önök ezt a berendezést soha nem kötötték ebbe a kéménybe.
Nincs igazam, közlik az igazmondás hiányának teljes tudatában. Láthatnám a füstcsövet? Nem. A válasz indoka határozottan meggyőző: sajnos kidobtuk. Sejtettem, ilyen szűkítőt nem tud elővenni azonnal a "fogyasztó". Ha megmutatná a füstcsövet, amit használt, az egyértelmű bukás. Akkor inkább a füllentés. Én hiszek. Írok. Köszönök. Távozom. Majd a szervizben újból írok. Elküldöm.

Tisztelt Cégvezető!
Az önök által vásárolt kandalló garanciális reklamációjának kedvezményezetti köréből cégét a hatályos törvénykezés, mint jogosultat, egyértelműen kizárja. Továbbá a helyszíni kiszállásom alkalmával látott, önök által előadott bekötési mód szintén kizárja a garanciában történő javítás lehetőségét. (MSZ előírja, a kéménykürtő felfelé nem szűkíthető.) A berendezés ilyen kis légtérben történt elhelyezése normál esetben teljesen kizárja annak a lehetőségét, hogy ilyen mérvű, egyértelműen teljesítmény-túlvételezésből adódó károsodást szenvedjen egy ilyen nagy teljesítményű fűtőberendezés. Nyitott kérdés marad, hogy ebben az elhelyezési módban történt-e a károsodás.
Tekintettel arra, hogy a hatályos törvények alapján cégük nem tekinthető "fogyasztó"-nak, garanciális javítási igényét elutasítom.
1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről. I. fejezet, Általános rendelkezések, Értelmező rendelkezések 2. § (e) pontja: "Fogyasztó": az a személy, aki - gazdasági vagy szakmai tevékenység körén kívül - árut vesz, rendel, kap, használ, illetve akinek a részére a szolgáltatást végzik, továbbá aki az áruval vagy a szolgáltatással kapcsolatos tájékoztatás vagy ajánlat címzettje.

27/1996.(X. 30.) BM rendelet a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról:

11§ (3) Újonnan épített vagy javított, illetőleg újból használatba vett és felülvizsgálati kötelezettség alá eső kéményeket és tartozékait csak azok megfelelőségét tanúsító szakvélemény birtokában lehet üzemeltetni.
(4) Gázüzemű, továbbá - a tüzelési mód vagy a kémény terhelésének megváltoztatása esetén - más tüzelőberendezést meglévő kéménybe kötni csak a kémények megfelelőségét és terhelhetőségét tanúsító szakvélemény birtokában szabad.
Budapest, 2005. szeptember 8.

Kovács István
szervizvezető

Erre nem jött válasz! Vajon mi lehetett az oka? Már nem fogom megtudni. Vagy már korábban is tudtam?


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem