Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fapados szobatermosztát, intelligens teremhőmérséklet-érzékelő

2008/4. lapszám | Ponty Ferenc |  4899 |

Figylem! Ez a cikk 16 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Fapados szobatermosztát, intelligens teremhőmérséklet-érzékelő

Tekintsük át azokat a készülékeket és alkalmazásukat, amelyek a teremhőmérsékletet figyelik.

A működésmódjuk szerint ezek lehetnek olyanok, amelyeknél a folyadék hőtágulása vagy az ikerfém elmozdulása mikrokapcsolót működtet, illetve olyanok, melyekben hőmérsékletfüggő ellenállás elektronikus jelfeldolgozó kapcsolóáramkört működtet.

A kimeneti hatás szerint

elektromos beavatkozás (a szivattyúra, a gázégő működésére, esetleg a hőleadó ventilátorára, a keverőszelep-mozgatóra hat), mechanikus (hőtágulás) tömegáram-változtatás (termosztatikus fej a radiátorszelepen).
A kapcsoló jellegű készülék csak azt az információt tudja közvetíteni, hogy a rendszer kér-e hőt vagy sem. Az ellenállás-változáson alapuló hőmérséklet-érzékelő intelligensebb, jeléből kiderül, ha a mért hőmérséklet már közelít a kívánthoz. Ennek nagy jelentősége van a pontos (kis lengésű) szabályozásnál.

A jó öreg tekerős

A régi korok szobatermosztátjának egyetlen kezelőszerve a hőmérsékletbeállító tárcsa. Kimenete egy mikrokapcsoló kontaktusa (nyit-zár). Nagy a hiszterézise, magyarul a kikapcsolás és bekapcsolás közti hőmérsékletsáv. A nagy lengések nem megfelelő komfortot eredményeznek, és takarékosnak sem mondhatók. Néhány évtizeddel ezelőtt meglehetősen elterjedt egy (az egyetlen akkor kapható) magyar gyártmányú készülék, sok példánya ma is üzemel. A villanyszerelők jól megtanulták, hogy a kazántól háromerű vezetéket kell kiépíteni hozzá (fűtőellenállás van beépítve a kisebb hiszterézis érdekében). Ne nosztalgiázzunk, az ilyen készüléket küldjük nyugdíjba, még akkor is, ha a felhasználó nem akar „programozni”.

Pontosabban, látványosabban

Az elektronikus működésű szobatermosztát kimenete is kapcsolókontaktus, de sokkal finomabb működést eredményez. A hiszterézis általában 0,5 fok, definiálható egy csökkentett hőmérséklet (éjszakai, távolléti.) és egy (bizonyos típusoknál három) magasabb értékű komfortidőszakban érvényes hőmérséklet. Mindenféle gyorsgombokkal, látványos kijelzőkkel igyekeznek megnyerni a vásárlókat a gyártók. Ne feledjük, hogy egy „falióra” és egy hőmérő is keletkezik a szobában a felszerelésekor. Elegáns és nagyon jól kezelhető a menüvezérelt „push and roll” egygombos változat. A programozáshoz a foglalatról lehúzzuk a készüléket, és kényelmes szögben tartva billentyűzhetünk. Ez a funkció jól jöhet a lakásfelújítás egyes fázisaiban is, pl. a festők támadásakor. A falon maradt aljzat szigetelt, nem szükséges feszültségmentesíteni. Apróság, de ez különbözteti meg az igazit az utánzattól: a 17 különböző nyelvű útmutató egyike összehajtogatva a készülékbe csúsztatható, hogy évek múlva is kéznél lehessen.

Túl a látványon, az elektronika igazi előnye a többféle hőmérséklet közötti átkapcsolás az időprogram szerint, valamint az öntanuló funkció. Főleg nagy tehetetlenségű rendszereknél fontos, hogy a kikapcsolás a kívánt hőmérséklet elérése előtt következzen be. Ez a funkció általában helyből nem aktív, be kell állítani.

Telefonon át is

A hétvégi házakon túl, a kiszámíthatatlan munkarendben dolgozóknak is hasznos az alkalomszerű távkapcsolási lehetőség. Egy telefonmodemet csatlakoztatva a (felső kategóriás) szobatermosztáthoz erre lehetőségünk van. Vezetékes telefonvonal szükséges, a GSM legtöbbször nem alkalmas. Kivétel a lakásriasztókhoz árusított GSM-modul és billentyűzet nélküli mobiltelefon-készülék, ami nem csak kifelé kommunikálhat (betörés történt), de a kimeneteire csatlakoztatott berendezéseket is kapcsolhatja. Egy magyar cég által gyártott szobatermosztát magában rejti a telefonmodemet is, a hőmérséklet telefonról lekérdezhető. Jól jöhet, ha a távoli nyaraló elfagyása miatt nyugtalankodunk.

Erősáram, gyengeáram

A forgalomban lévő szobatermosztátok mindegyike képes a 230 V kapcsolására, érintésvédelme is ennek megfelelő. A ma kapható (főleg fali) gázkészülékek többsége tartalmaz valamilyen elektronikus vezérlést, tehát a hozzá kapcsolódó szobatermosztát törpefeszültséget kapcsol. Új ház építésekor, ha gázkazán a hőtermelő, nem vitás, hogy kondenzációs kazánnak kell lennie. Az igényesebb gyártmányoknál kapható hozzá (digitális buszon) kapcsolódó fűtésvezérlő, de menekülésnek meghagyták a kontaktusos (termosztáttal kapcsolt) működtetést is. Ez a hazai gyakorlatban azt jelenti, hogy az előbbit a legtöbb esetben meg sem kísérlik. A kivitelezők mentségére legyen mondva, hogy nem egyszerű információhoz jutni az új készülékek nagy bonyolultságú digitális nyavalyái terén. Az importőr sem ért hozzá eléggé, nem kap megfelelő támogatást. A jól bevált, nagy megbízhatóságú univerzális fűtésvezérlők (itt most két gyártó nevét kéne leírni) sajnos nem alkalmazhatók, a buszrendszerek nem kompatibilisek, nem tudnak modulációs égőt vezérelni. (Mint ahogy a Nikon objektív sem illeszthető a Canon fényképezőgéphez.) Érdekes koncepció, több kazángyártó is kínálja: a kazánvezérlőhöz csatlakoztatott „beltéri egység” tartalmazza az időjáráskövető szabályozót. A beállításokat is itt lehet elvégezni. Takarékos megoldás a hely és a vezetékezés szempontjából is. Buszvezetéken csatlakozik a kazánhoz, minden más érzékelő és kimenet oda van bekötve.

„Mindenki piszkálja”

Néha (közösségi használat esetén) kifejezetten hátrány, hogy az érzékelő távvezérlő is egyben. Ha nem vagyunk restek tovább lapozni a katalógusban, találunk „meztelen” érzékelőt is. A szerény megjelenésű doboz kezelőszerv híján nem nyújt lehetőséget a beavat- kozásra. Van olyan szobatermosztát is, aminek az érzékelője kivezethető.
Helytelen „megoldás” a bedobozolás, még ha perforált lemezből készül is. A rászegecselt pántokat összefogó otromba lakat pedig sokat elárul esztétikai érzékünkről, EU-kompatibilitásunkról.

Hova szereljük?

Az érzékelő elhelyezését egyszerű szempontok szerint, de gondosan meg kell tervezni:

  • Olyan helyiségben legyen, amit aktívan használunk.
  • Ne zavarja idegen hő (TV-készülék.).
  • Ne legyen nagyon közel a hőleadóhoz, de nagyon távol se legyen tőle.
  • Ne kerüljön függöny mögé.
  • Ne legyen a bejárati ajtó mellett.
  • Ne bízzuk több fűtési kör vezérlését egy termosztátra.

GYIK stílusban

  • Alkalmazható-e a szobatermosztát a kazán tápfeszültségének megszakítására?
    Nem, a kazán legyen mindig feszültség alatt, a megfelelő kapcsokra csatlakoztassuk a termosztátot.
  • Milyen vezetéket húzzunk ki a termosztáthoz?
    Kéterű (nem több!) vezetéket, 1000 voltra vizsgált, kettős szigetelésű, 0,75 mm² keresztmetszetűt (a vastagabbat nem könnyű bekötni).
  • Kell-e egyáltalán szobahőmérséklet-érzékelő az időjárásfüggő szabályozóhoz?
    Családi ház esetén jól jön. Az idegen hő megjelenésekor (napsugárzás, sok ember jelenléte.) „megfékezi” a fűtést. Hatásának mértéke állítható. Nagy épület (intézmény) esetén jól meg kell gondolni, hova szereljük. Célszerű a kedvezőtlen fűtésű helyre telepíteni, a többi helyiségben esetleg termosztatikus szelepekkel védekezhetünk a túlfűtés ellen.
  • Alkalmanként cserépkályhával is fűtenek a házban. Hol legyen a termosztát?
    Nehéz feladat eldönteni. Lehet, hogy két szobatermosztát (párhuzamosan) a megoldás, mindenképpen manuális beavatkozás szükséges. Aki fát vágni hajlandó, általában nem zárkózik el tőle, megéri. Nem kell mindent automatizálni.

Termosztát