Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A gázkészülék biztonságos üzemeltetése kevésbé fontos, mint egy doboz cigaretta?

2008/4. lapszám | Orbán Sándor |  2956 |

Figylem! Ez a cikk 16 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A gázkészülék biztonságos üzemeltetése kevésbé fontos, mint egy doboz cigaretta? cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A héten felkérést kaptam a szerkesztő úrtól egy szakmai cikk megírására, "Gázkészülékek elhelyezésének szabályai" címmel, és kérte, írjak kritikusan ezekkel a szabályokkal kapcsolatban.

Véleményem szerint a szabályokkal nincs gond, inkább a betarthatóságukkal vannak problémák. Egyetlen fontos szempontot emelnék ki, talán kritikusan. A mai napig a legtöbb problémát-balesetveszélyt a füstgázelvezetés, légellátás jelenti. Még emlékszem régről azokra a "szép" piros szegélyű táblákra, "A szellőzőnyílások eltakarása életveszélyes!" felirattal. Az uniós országok zömében már hosszú ideje kizárólag C típusú készüléket lehet beépíteni egy légtérbe a lakás használati helyiségeivel. Sajnos Magyarországon sokkal szegényebb a lakosság annál, mintsem hogy itt most mindenki egyik pillanatról a másikra zárt égésterű készülékre cserélje le a már meglévő kéményes készülékét. Marad egy lehetőség a szabályokat alkotók számára. Létre kellene hozni egy olyan előírást, mely kötelezi a gázkészülék-gyártókat a végfelhasználó tájékoztatására!
Hogyan is képzelem ezt el? Az, aki tudatosan károsítja magát a cigarettával (és ezt szinte mindenki tudja), kap tájékoztatást minden cigarettásdobozon, de az, aki esetlegesen a tudatlansága-tájékozatlansága, vagy ne adja Isten a kivitelező kóklersága miatt életveszélyesen üzemelteti a gázkészülékét, az nincs tájékoztatva arról, hogy pl. egy 24 kW-os gázkészülék névleges hőterhelésen óránként 50-60 köbméter levegőt használ el. Kérdezem, nem lehetne-é a gázkészülék-gyártókat kötelezni arra, hogy minden Magyarországon kereskedelmi engedélyt kapott A és B típusú készüléken, jól látható helyen tüntessék fel, hogy az adott készüléknek mennyi levegőre van szüksége egy óra alatt, amennyiben teljes terhelésen működik, és a levegőellátást biztosítani kell? Biztos vagyok benne, hogy van rá megoldás, és szépen, esztétikusan el lehetne helyezni egy kisebb táblát a készülék burkolatán.
Szervizes létemre nap, mint nap szembesülök ezzel a problémával. Csak tegnap kettő helyen találkoztam légellátási problémával! Csepelen, a Cirmos sétányon, egy kétgyermekes családnál állt ki egy olasz cirkó 03-as, azaz füstgáz-hibára. Amikor megérkeztem, a háziasszony volt otthon, és nem tudta megmondani, hogy a készülék milyen hibakódot írt ki. Látszólag minden rendben volt, működés közben semmilyen rendellenességet nem lehetett tapasztalni. Mivel nem találtam hibát, javasoltam egy karbantartást a készülékre, ami ráfért, és elmondta a háziasszony, hamarosan megjön a férje, ő talán tudja, milyen kódot írt ki a készülék. Úgy is volt, mire végeztem a karbantartással, megjött a háziúr, és kérdésemre rögtön mondta: 03! Mivel a kéményhuzat rendben volt, a tekintetem az ajtó- ablakok felé irányult, és láttam a szép új, masszív ajtót, valamint az új műanyagablakokat. Miközben a nyílászárókat mustrálgattam, a tulajdonos elkezdte a mondókáját: "nemrég költöztünk ide, a régi tulaj azt mondta, a cirkóval minden rendben van, eddig jól is működött, de mostanában többször megáll". Ahogy befejezte, folytattam a kérdezést: "kicserélték a nyílászárókat?". Természetesen a válasz igen volt. Nem írom tovább a beszélgetést, hiszen biztos vagyok benne, hogy nagyon sok szervizes kollégámnak ez egy megszokott, átlagos történet. A tulajdonost felvilágosítottam, ismertettem vele a vákuumhatás veszélyeit, és megbeszéltük, hogy kültéri légbevezetőt fog beépíteni, addig is egy ablak nyitva marad (ezt természetesen a számlán is feltüntettem), és vásárol egy szén-monoxid-érzékelőt. A háziúr hálás volt, és megköszönte a "gyorstalpaló" tanfolyamot (ezt tegnap kétszer mondták nekem!). Komolyan elgondolkodtam azon, hogy készíttetek egy bélyegzőt: "A készülék légellátását biztosítani kell!" felirattal, annyi helyen kell ráírnom a számlára ezt a mondatot.
Azok az emberek, akik laikusként gázkészüléket üzemeltetnek, többféle veszélynek is ki vannak téve. Véleményem szerint napjainkban az egyik legnagyobb és legáltalánosabb veszélyforrás a füstgázelvezetés-légellátás. Azokat a régi, piros szegélyű táblákat egy felújítás során biztosan kidobnák a tulajdonosok, mert nem fér bele a mai trendbe. Olyan helyre kellene tenni tájékoztató szöveget, ahol tulajdonosváltás vagy felújítás után is biztosan megmarad! Csak egy javaslat.

Orbán Sándor