Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fürdőszobák, szaniterhelyiségek IV.

2009/9. lapszám | VGF&HKL online |  22 929 |

Figylem! Ez a cikk 15 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A fürdőszobában, mint vizes helyiségben szigorú védelmi előírások szabályozzák a villamos szerelvények elhelyezését, valamint nem annyira szigorú, de hasonlóan fontos szempontok határozzák meg a különböző szaniter berendezések helyét.

1. ábra: 0,1,2,3 a védőzónákat jelzi.

Példa a fürdőkád mellett elhelyezett WC berendezésre melynek villamos csatlakozása van.

Manapság már minden WC csészéhez

az esetlegesen beépítésre kerülő dusch-WC miatt, villamos dugalj beépítése ajánlott. Gyakran előfordul, hogy a felújítások tervezése során kifelejtik a dusch-WC-s komfortnövelés lehetőségét, vagyis nem tervezik be a dugaljat, valamint a vizes csatlakozást. Sokszor a felújítások tervezése során is kifelejtik a dusch-WC-s komfortnövelés lehetőségét, vagyis nem tervezik be a dugaljat, valamint a vizes csatlakozást. 

A villamos kapcsolók

dugaljak elhelyezésére meghatározott távolságú védőzónákban van lehetőség. A fürdő- és zuhanyozóhelyiségekben alkalmazandó elektromos védőzónát, védőtávolságot az 1. ábra mutatja be.

Tükrös pipereszekrény elhelyezése zuhanyzó mellett

A fürdők és zuhanyzók kialakításánál a VDE 0100 védőzónákra vonatkozó előírásait kell betartani:

  • a 0-2 védőzónákban villamos dugaljt (konnektort) és kapcsolót elhelyezni tilos,
  • az 1. és 3. védőzónát a 2. védőzóna választja el 60 cm szélességgel és 2,25 m magassággal.
  • A 3. védőzónában akkor helyezhető el dugalj, ha az megfelelő hibaáram-kapcsolóval van ellátva, de legalább feleljen meg IP X4 védelmi előírásnak.

4. ábra

Fontos, hogy az elektromos szerelési és tervezési munkát minden esetben jogosultsággal rendelkező szakember végezze.

Helyigények

Minden szaniter berendezési tárgynak van minimális, átlagos és úgynevezett komfort helyigénye, ezek valamelyikének betartása egyéni döntés alapján feltétlenül szükséges, hacsak nem akarunk a későbbiekben bosszankodni. Véleményem szerint aki ezen előírásokat nem tartja be – függetlenül attól, hogy kinek épít – az „egyéb aljasságra is képes”. Ez keménynek hangzik, de sajnos igaz. Biztos találkoztak már olyan WC-helyiséggel, ahol az ajtó befelé nyílt, és a WC mellé állva lehetett csak belülről becsukni az ajtót. A 4-5-6. ábrán láthatóak a szükséges helyigények komplett fürdőszoba, WC-helyiség és zuhanyzó beépítésénél.

 5. ábra

Miért fali WC?

5. ábra

A gyors szerelés, a higiénia, könnyű takaríthatóság, a láthatatlan öblítőtartály, mint igények manapság egyre nagyobbak. Sokan azonban még mindig félnek a fali – konzolos – WC-csésze beépítésétől, tartva a leszakadástól, összetöréstől, és attól, hogy az előfalazás sok helyet foglal el, és a falba szerelt öblítőtartály meghibásodásakor falat kell bontani. Persze az aggályok feleslegesek, mert nem szakad le vagy ki a falból, mert erős szerkezet tartja, ami 400 kg terhet is kibír, feltételezve a szakszerű beépítést.

A beépítés helyigényével kapcsolatban a 7. ábrán is láthatjuk, hogy a fali WC az előfalazással sem foglal el több helyet, mint egy monoblokkos WC, és a padlón elvesztett helyet a padkán felül visszanyerjük. Emellett fontos, hogy a falba épített öblítőtartály nem hibásodik meg, hacsak meg nem fúrják, valamint a belső szerkezetei – töltő- és ürítőszelep – esetleges cseréjét a nyomólap mögötti nyíláson meg lehet oldani. Végezetül megemlítjük a könnyű takaríthatóságot, amely a WC körüli higiéniát biztosítja.

Dusch-WC

A dusch-WC a higiénia csúcsa, egy olyan berendezés, mellyel a WC-használat után az altest mosását a WC-csészéről való átülés nélkül el lehet végezni. WC és bidé egy berendezési tárgyban, amelyből kétféle alaptípus létezik:

– WC-csészére helyezhető ülőkébe épített,

– komplett WC-csészébe épített berendezés.

Működési alapelve: cca. 0,8 literes, maximum 38 °C fokos melegvíztárolóból gombnyomásra az altest alá kijövő fúvókából áramlik ki a mosóvíz. A kb. 30 mp alatti használat közben a vízhőmérséklet lehűl a frissítési hőmérsékletre (24-26 °C), majd leáll, de természetesen korábban is leállítható ismételt gombnyomással. Befejezés után a fúvóka visszahúzódik, mialatt egy öblítő vízsugár megtisztítja az esetleges szennyeződéstől, biztosítva ezzel a higiéniát a következő használathoz. A

7. ábra

WC-berendezésbe épített komplett DWC ennél sokkal több funkciót is ellát (mosás állítható erejű vízsugárral, pulzáló vízsugár, programozható stb.).

Akár álló, akár fali WC-t választunk, a tervezésnél elsődleges, hogy a „mozgás szabadsága” legyen mindig szemünk előtt! A szaniterberendezések tengelytávolságát, valamint faltól való távolságát az 1. táblázat foglalja össze.

Színek, formák, harmónia

Napnyugtára szól az ismert közmondás: „ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát”. Ennek analógiájára mondhatjuk másnap reggelre: „ki mint kezdi napját, úgy végzi napi dolgát”. Hol is kezdjük tehát a napot? Természetesen a fürdőszobában, vagyis e helyiség a napi hangulatunk egyik megalapozója kell, hogy legyen. Köztudott, hogy a színek hangulatunk egyik komoly befolyásoló tényezője, melyről sokszor nem is szerzünk tudomást, esetleg csak annyit, hogy valami „nem stimmel”-érzésünk van. Nyugalom, nyugodtság, vidámság, ezekre vágyik mindenki, de hogyan is tudjuk ezt a fürdőszobában megszerezni?

Legyen a fürdőszobánk a szemnek szép, esztétikus, a használat során kényelmes, amely összhangot az egyik legnehezebb feladat megteremteni. Vigyázzunk, mert könnyen eshetünk egy gyorsan múló divatirányzat csapdájába. Érdemes tehát visszafogottabbnak lennünk a burkolat színválasztásban, és inkább színezzük a fürdőszobát a szőnyeggel, törülközővel, kiegészítőkkel. Természetesen mindenki saját ízlése és pénztárcája szerint dönt, de javaslom szakember – pl. belsőépítész – tanácsát kikérni.

WC-helyiség korszerűsítése

Még mindig gyakran találkozunk magasra szerelt, nem kimondottan víztakarékos, 12 literes öblítőtartállyal ellátott, öntöttvas WC-csészés helyiséggel, amelynek takarítása nehézkes, nem higiénikus, a kiegészítők elöregedettek, és amelyben már nem is esik olyan jól a megkönnyebbülés. Szerencsére a WC az a helyiség, amit a leggyorsabban és egyúttal látványosan lehet korszerűsíteni, csak a megfelelő szereléstechnikát kell megtalálni. Ebben a jó vízszerelő segítségére mindig számíthat a megrendelő. A falsík mögé helyezett, ablak alá szerelt felső működtetésű öblítőtartály, valamint a fali WC-csésze és a gipszkartonnal burkolt falsík előtti szerelési rendszer gyors és egyszerű kivitelezést biztosít, amellett, hogy a helyiséget így könnyen tisztán tartható és jó hangulatú környezetté varázsolhatjuk.

Denk András