Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hakni helyett fórum VGF TudásBázis

2013/7-8. lapszám | VGF&HKL online |  3877 |

Figylem! Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Néhány évvel bevezetése után jól érzékelhető a kreditpontos, céges rendezvények válsága; összehányt tematika, esetenként puszta termékpromóció, ugyanaz a jórészt ráérő nyugdíjasok (félreértés ne essék, itt nem az idősebb kollégák ellen szólunk!) alkotta, szundikáló törzsközönség, eszem-iszom. A VGF új úton elindulva értéket teremtett az adott kerethez.

A kreditpontos képzések története

5-10 éve az épületgépészet területén tevékenykedő gyártó, kereskedő cégek legnagyobb problémája az volt, hogy miként teremtsenek kapcsolatot a tervezőkkel, akik termékeiket betervezhetik, illetve a kivitelezőkkel, akik beépíthetik azokat. A szakembereket nehéz munkával, „gyalogosan”, cégről-cégre járva lehetett elérni, már ha sikerült bejutni hozzájuk, és ott előadni azt, amiért mentek. A céges fejtágítókra meg különösképpen nem voltak kíváncsiak a kollégák – tájékozódtak ők a kiállításokon, az interneten.
A tervezők kreditpont-kötelezettsége vetett véget ennek a bizonyos szempontból áldatlan állapotnak. Miután a Magyar Mérnöki Kamara előírta, hogy a jogosultsággal rendelkező tervezőknek bizonyos időközönként igazolniuk kell, hogy részt vettek továbbképzéseken, sok tanfolyamszervező próbálkozott fizetős, egyetemi oktatók, megbecsült szakemberek által tartott képzésekkel, ám miután a cégek elkezdték saját, ingyenes, vendéglátós oktatásaikat megszervezni, a pénzes rendezvények elsorvadtak. A cégeknek megérte az a költség, amit egy jó ebédre, terembérletre kifizettek, hiszen így személyes kapcsolatba kerülhettek a tervezőkkel, a tervezők pedig örültek, hogy továbbképzési kötelezettségüket gyorsan, egyszerűen és ingyen letudják.

Rendszerhibák

Mindenki elégedett volt, ám ennek a formának megvoltak a maga hátulütői. A Kamara ellenőrzésének hiánya miatt több esetben értéktelen termékbemutatók zajlottak értékes kreditpontokért, így az egész rendszer presztízse megrendült. Ezen túl pedig az önálló rendezés a cégek számára a rentabilitást az ár/érték arány határára tolták. Ezen utóbbi ok miatt újra színre léphettek a rendezvényszervezők, akik 4-6 cég részvételével országos haknikat indítottak, amelyek egy hangzatos címmel (mondjuk A Legújabb Szupertechnológiák az Épületgépészetben) járták az országot. Sajnos az előadások „változó színvonal”-ára ez sem nyújtott megoldást, mert bár a cégek többsége saját részterületén igyekezett nem csak puszta termékismertetést tartani, hanem körüljárni a szabványi, jogi környezetet is, azért a márkafüggés mindig érzékelhető maradt.

Mi lehet a megoldás?

Ebben a helyzetben gondolta végig a VGF szerkesztősége, hogy miben is kellene változtatni az eddigi gyakorlaton, hogy az optimálishoz közeli eredményt érjünk el:

1. Maradjanak meg a céges előadások, mert hasznosak a tervezők számára, viszont a mai általános trenddel ellentétben, amikor 4-6, az épületgépészet különböző részterületein (például légellátás, csaptelepek, rögzítéstechnika, kazánok, klímatechnika, többrétegű csövek stb.) működő cég kerül egy „csapatba”, legyen egy téma köré csoportosítva a szakmai nap, ami egyrészt versenyhelyzetet teremtve érdekesebb előadásokat eredményez, másrészt a látogató számára nem lesznek érdektelen, „üres” előadások.

2. Legyen a nem kreditpont-kötelezett kivitelezők számára is érdekes a tematika.

3. Legyen mindig legalább két márkafüggetlen előadás a napon.

4. Legyen fórum, ahol az előadóknak mindenki felteheti a kérdéseit, ne csak passzív szemlélője legyen az eseményeknek.
5. És nem utolsó sorban maradjon ingyenes a résztvevőknek és legyen olcsóbb a cégeknek.

E vonalak mentén a VGF a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatával, annak helyi szakcsoportjaival összefogva idén késő tavasszal életre hívta TudásBázis elnevezésű sorozatát.

GMBSZ fórum

Májusban és júniusban 5 helyszínen (Budapest 150 és másodszor 120 fő, Kiskunhalas 70 fő, Eger 60 fő, Gyöngyös 50 fő) tartottunk remek, élénk hangulatú szakmai napokat. A kollégák a nap első felében négy céges előadást hallgathattak meg, amelyeket kazángyártók, illetve a CO- és gázmérőiről a Testo Kft. tartottak, és a cégeknek a GMBSZ változásával kapcsolatos reakcióiról szóltak.

 Ezután a helyi gázszolgáltató tervellenőreinek vezetője, majd a helyi kéményseprő-ipari vállalkozó képviselője tartottak előadást az új törvényi, jogszabályi háttérnek a gyakorlatba való átültetéséről, 

majd következett a fórum, melyet minden helyszínen lényegi, az elvet és a gyakorlatot is érintő kérdések követtek. Nagyon hasznos volt a résztvevő szakemberek számára, hogy kérdéseikre első kézből, nagy nyilvánosság előtt kaptak választ, és nem egy visszadobott tervnél, a meó által át nem vett installációnál szembesültek az új tényekkel. Ezek után, ha nem is tökéletesen elégedetten – hiszen a változások sokszor terhesek az ember számára –, de mindenképpen jobban informáltan, képbe kerülve távoztak a kollégák, 1,5 kreditponttal a zsebükben.

 

 

 

Békéscsaba: 2013. szeptember 10.A GMBSZ fórumot idén ősszel az ország 18 nagyvárosában megszervezzük:

  • Szolnok: 2013. szeptember 12.
  • Zalaegerszeg: 2013. szeptember 17.
  • Szombathely: 2013. szeptember 19.
  • Sopron: 2013. szeptember 24.
  • Győr: 2013. szeptember 26.
  • Tatabánya: 2013. október 03.
  • Veszprém: 2013. október 08.
  • Szekszárd: 2013. október 15.
  • Kaposvár: 2013. október 17.
  • Székesfehérvár: 2013. október 31.
  • Debrecen: 2013. november 05.
  • Pécs: 2013. november 7.
  • Nyíregyháza: 2013. november 12.
  • Dunaújváros: 2013. november 14.
  • Szeged: 2013. november 19.
  • Miskolc: 2013. november 26.
  • Budapest: 2013. november 28.

Várjuk szeretettel 
a kivitelező és tervező kollégákat!