Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A vezetékes földgázzal üzemelő készülékek tüzeléstechnikája II.

2016/1-2. lapszám | Stiebel József |  1071 |

A vezetékes földgázzal üzemelő készülékek tüzeléstechnikája II.

Újsághír: „A magyar gázfelhasználás mintegy 40%-a Ausztria felől érkezik”. Az előző számban megjelent cikkben azt elemeztük, hogy a különböző irányokból érkező földgázok összetétele mennyire különbözik egymástól. Ennek következményeit elemezzük most, hogy miként reagálnak erre a tényre azon vezető gázkészülékgyártók, amelyek országaiban ez a gázösszetételbeli változatosság már régen valóság.

Tudjuk, hogy az égésilevegő-szükséglet változik az adott teljesítmény eléréséhez alkalmazkodva, amennyiben a gáz összetétele változik. Amikor a kiáramló gáz és a hozzá tartozó égési levegő mennyisége az optimálistól eltér, az égés szükségtelenül magas égésilevegő-felesleggel történik, vagy az égés lesz tökéletlen. Mindkét eset a készülék hatásfokának jelentős mértékű romlásához vezet. A tökéletlen égés következtében keletkező szén-monoxid erősen terheli a környezetet, mérgező. Amennyiben a drága, akár kondenzációs készülék ezt a problémát nem tudja kezelni, hiába volt a költséges beruházás, a végeredmény nem sokban különbözik a jelenleg általános nyílt égésterű készülékek által produkálttól (amennyiben a gázösszetétel valóban változik a beállítást követően).

A történet

A fenti problémák megoldására számos megoldás létezik. Az erőművi kazánokban ezt természetesen a keletkező füstgáz folyamatos elemzésével megoldják. Ekkor a füstgáz folyamatos, minden részletre kiterjedő elemzése, ebből következően a szükséges arányszabályozás elvégzése és annak költsége a beruházás összértékéhez képest elenyésző. Kisebb, háztartási méretű, esetleg néhány száz kW teljesítményű kazánoknál ezen feladat sokáig nem volt költséghatékonyan megoldható. A lakossági fogyasztás arányának növekedése az összes energiafelhasználásban, valamint az ebben a szektorban is jelentkező folyamatos energiahatékonyság-növelési követelmény a kisebb teljesítményű kazánok esetében is az égés körülményeinek javítását teszik szükségessé, változó összetételű gázok esetében. A folyamatosan szabályozható elektronikus gázszelepek és a fordulatszám-szabályozású motoros ventilátorok általánossá válása nagy darabszámban lehetővé teszi a piacon történő olcsó megjelenést, és több megoldás kifejlesztését.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés