Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtési rendszerek egyszerű beszabályozása

2016/1-2. lapszám | Szalai László |  3369 |

Fűtési rendszerek egyszerű beszabályozása

Tapasztalataink alapján a kis és közepes fűtési rendszerek szakszerű beszabályozása a magyar és német kivitelezők szerint is az esetek közel 90%-ában sajnos nem történik meg, az épület egyes részei túlfűtöttek, mások alulfűtöttek maradnak, és ez végső soron az üzemeltetők elégedetlenségéhez vezet. Nagyobb rendszereknél a műszaki átadás feltétele a beüzemelési jegyzőkönyv, és a beruházás költségvetése is tartalmazza ennek költségeit, de kisebb rendszereknél ez legtöbbször elmarad.

Ez a cikk egy egyszerű beszabályozási módszert mutat be egy konkrét fűtési rendszeren a fokozatmentes keringtetőszivattyú segítségével, koncentrálva a hidraulikus váltóra és támaszkodva a kialakuló előremenő és visszatérő hőmérsékletekre, ugyanis ha a hőmérsékletek megfelelők, akkor indirekt módon a tömegáramok is beállításra kerültek.

A rendszerek beszabályozatlansága két okra vezethető vissza; egyrészt a megépített rendszer nem tartalmazza a szükséges beszabályozó szelepeket, a hőmérőket, nyomásmérő műszereket, mivel a kivitelezők jórészt kispórolták a rendkívül kiélezett árversenyben. Így a beszabályozni lehetetlen. Másrészt, nem végezték el akarat, odafigyelés vagy szaktudás hiányában.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Fűtési rendszer