Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Alvállalkozói rezsidíjak

2000/6. lapszám | VGF&HKL online |  8408 |

Figylem! Ez a cikk 24 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Mostani lapszámunkban alvállalkozói rezsidíjakra kérdeztünk rá. A munkabér mellett az elszámolás módja, a visszatartott összeg mértéke, a fizetési határidők jelentették felmérésünk szempontjait.

Budapesten a MOM-parki építkezésnél egy alvállalkozóként dolgozó Nógrád megyei szerelő nyolc emberével 700/Ft/óra munkadíjjal dolgozik. Feladata a sprinkler és vízvezeték-szerelés. Az elszámolást a fővállalkozóval az ÉMIR (Építőipari Műszaki Iránynormák) gyűjtemény alapján rendezik, utólagos havonkénti felméréssel. A számlát az alvállalkozó 15 napos átutalásra állítja ki, garanciális visszatartás nincs. A Hungária körúti Vegyépszer székház átépítésénél anyagmentesen dolgozik alvállalkozóként egy budapesti vízvezeték-szerelő kft., négy szakemberrel. Munkadíja 800 Ft/óra, szintén ÉMIR alapján történő felméréssel. A számláját 30 napra bocsátja ki a fővállalkozó felé. Itt 5%-os garanciális visszatartást gyakorol a fővállalkozó két évig, ami ugyan bankgaranciával kiváltható lenne, de ezt a számlavezető bank csak hosszas adminisztrációt követően adná ki, amit az alvállalkozó nem tudott kivárni.

Egy bajai illetékességű bt. szakemberei Budapesten, illetve országosan 750 Ft/óra díjat tartanak minimálisan elfogadhatónak. A legmagasabb szerelési költséget központi légkezelő-rendszer munkálataira kérhetik el, ez akár az 1400 Ft/óra értéket is elérheti. Általában utólagos felmérésre állítja ki számláit 8 napos átutalásra, de rendszeresen egyhetes a fizetési késedelem. Keserű tapasztalata a kollégának, hogy megkötött szerződés birtokában, a munka felénél is előfordulhat az, hogy a fővállalkozó áralkut kezd és ármérsékletre kényszeríti alvállalkozóját. Megítélése szerint ezen eljárással szemben csupán a rendszeres munka- és megbízói kapcsolat jelenthet garanciát.