Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A MEO átadásokról

2000/6. lapszám | VGF&HKL online |  8400 |

Figylem! Ez a cikk 24 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Számos szerelői megkeresés érkezett szerkesztőségünkbe a MEO átadások körüli problémákkal kapcsolatban. Ennek nyomán kerestük fel a különböző Gázszolgáltatók képviselőit, műszaki ellenőreit, hogy tájékoztassák lapunkat a leggyakrabban előforduló hiányosságokról. Ezek közül emelünk ki az alábbiakban néhányat, egyelőre a Magyar Szabvány általános előírásait figyelembe véve. A következő lapszámokban regionális áttekintést nyújtunk a nemegyszer szigorúbb helyi szabályozókból.

Gyakori hiba, hogy a szerelők műszaki átvétel előtt visszatakarják a földi vezetéket, lefestik a szabadon szerelt acélvezetéket. Nem, vagy nem megfelelően tartják be a földi vezeték védőtávolságát a szomszédos telekhatártól, épületektől. Felvilágosításképpen: I. kategóriájú épülettől 3 m, II. kategóriájú épülettől 2 m az előírt védőtávolság. I. kategóriájú épületnek számít a kommunális épület és az a lakó- vagy üzemi épület, amely vagy legalább 200 fő befogadására alkalmas, vagy alápincézetlen, illetve lakott pincéjű; vagy legalább kétemeletes. II. kategóriájú épületnek számít az összes, az előbbi kategóriába nem tartozó építmény. Fontos kiegészítés, hogy talajban tömören lezárt és kiszellőztetett védőcsőben a fenti védőtávolságok 1 m-rel csökkenthetők, továbbá az, hogy PE anyagú gázvezeték acélvezetékre való átváltása földben az épülettől minimum 1 m-re történjen.

Acélanyagú, földben szerelt gázvezeték fémtiszta felületére a festés után felvitt műanyag bázisú szigetelőanyagot minimum két rétegben kell feltekercselni hézag- és gyűrődésmentesen. A szakemberek elmondásuk szerint gyakran találkoznak a technológia ilyen megsértésével. Megint csak gyakran nem tartják be füstgázelvezetésnél, egynél több füstcsőkönyök alkalmazása esetében a „3D”-t. (Készülék deflektora és az első könyök között a füstcső legalább az átmérője háromszoros hosszában függőleges és egyenes legyen.) Apró, de mégis lényeges észrevétel az, hogy az előírt szellőzők hiányoznak, vagy nem megfelelőek (általában 2*150 cm2 alul-felül, közötte függőleges vetületben mért 1,8 m távolság), hiszen a szerelők, asztalos-munkának titulálva, nem foglalkoznak vele.

Ugyanilyen indokból figyelmetlenek a szerelők az EPH nyilatkozat műszaki átadáskor való meglétére. Érdemes tehát néhány szóban ennek lényegét összefoglalni, mert noha villanyszerelői munka, de a gázátadásnál az ellenőrök kérik ezeket a papírokat. (EPH: Egyen Potenciálra hozó Hálózat.) Ennek lényege az, hogy azonos potenciálon lévő fémtesteken nem folyik áram, tehát a szerelőt nem érheti áramütés. Minden létesítendő és meglévő épületben a villamos fogyasztói vezetékhálózat felújítása során EPH csomópontot és hozzá tartózó vezetékrendszert kell kialakítani a villanyszerelőknek. Ide be kell kötni az összes fémtárgyat: gázcső, vízcső, nagy kiterjedésű tárgyak (pl. kémény).Gépezeti felújítás során, ha nincs villamos felújítás vele egy időben, akkor is kötelező az EPH csomópontot kiépíttetni a villanyszerelővel, és a felsorolt fémtárgyakat összekötni. Az elvégzett munkát szerelési ellenőrzéssel meg kell vizsgálni és írásban nyilatkozni kell, hogy az elvégzett EPH kötések a szabványnak és az előírásoknak megfelelnek. Egy példányt a gázműveknek át kell adni. Ezt hívják EPH nyilatkozatnak.

Amennyiben a védővezetőt, EPH vezetőt üzemi áram vezetésére használják – akár véletlenül is –, akkor megtörténik az, hogy a vízcső, gázcső elzárásakor megrázza a szerelőt a cső. Ennek a veszélynek az elkerülése végett tilos a védővezetőt (EPH vezetőt) a nullával felcserélni. Az épület fémtárgyait speciális EPH bilinccsel (nem Hilti-szalaggal!) és minimum 6 mm² vezetékkel kell összekötni. Tekintettel az egyes gázszolgáltatók által támasztott, különféle elvárásokra, azt tanácsoljuk minden olyan szerelőnek, aki nem áll rendszeres kapcsolatban munkaterületén műszaki ellenőrrel, hogy kérjen az adott térség illetékes ellenőrétől tájékoztatást: nem kevés pénzt, idegességet, időt lehet így megspórolni!