Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Az elektromos forrasztókészülék

2002/4. lapszám | Veresegyházi Béla |  2421 |

Figylem! Ez a cikk 22 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Sorozatunk első részében olyan szerszámot mutattunk be, ami megkönnyítette és olcsóbbá tette a munkát. A most bemutatott terméket nem lehet megtérülés szempontjából ilyen egyértelműen megítélni. Mi legalábbis nem vállalkozunk arra, hogy kiszámoljuk, a századik vagy ezredik használat után már jól járt vele a felhasználó. Annyit mondhatunk, hogy szerintünk megéri.

Az elektromos forrasztókészülékre ott van szükség, ahol nem lehet nyílt lángot használni. Az eszköz 6-54 milliméteres átmérőig alkalmazható vörösréz csövek lágyforrasztásához. Forrasztási teljesítménye 2000 W, fűtőteljesítménye 900 °C. Ára valamivel 100 000 Ft + áfa fölött van. Használata egyszerű, ezért gyors munkavégzést tesz lehetővé, egy 18 mm átmérőjű cső forrasztása húsz másodperc alatt befejezhető. Négy méter hosszú kábele nagy mozgási teret biztosít. Mivel hálózati árammal működik, nem égeti össze a csövek mögötti falakat, tapétát és nincs szükség lángvisszaverő fóliára vagy egyéb védelemre.

Az elektromos forrasztókészülék bizonyos fajta munkák biztonságos kivitelezéséhez nélkülözhetetlen lehet. Ezért, ha nem akarunk visszautasítani megrendelőket, vagy eleve leszűkíteni a vállalható megbízások körét, be kell szereznünk olyan eszközöket, amelyek segítségével mindenféle szerelői helyzetet magabiztosan vállalhatunk.