Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Darabolófogó

2003/10. lapszám | VGF&HKL online |  27 312 |

Az alábbi tartalom archív, 18 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Darabolófogó cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A képen látható furcsa szerszám első látásra a csőszerelésnél használt fittingek préselésére szolgáló ún. radiál-présszerszámra hasonlít. A különleges fogó azonban a csőbilincsek menetes szárait vágja méretre, méghozzá tökéletesen sorjamentesen. A vágási felület utólagos „megmunkálására”, a megsérült menet – például reszelővel való – kiigazítására ennek használata esetén nincs szükség. A présszerszámban lévő fogó pofáiban – amint látható – nem a szokásos préskontúrt alakították ki, hanem két, különlegesen edzett vágóbetétet ültettek be. A vágóbetétek munkafelületébe pedig metrikus menetet vágtak, amely a darabolófogó zárásakor magába foglalja a menetes szárat. A fogó bármilyen európai gyártmányú elektromos radiál-présszerszámmal meghajtható.

A présszerszámot úgy használjuk, mintha fittinget préselnénk, amikor a fogó pofái bezáródnak, a vágóbetétek ollóként nyírják el a menetes szárat úgy, hogy a menet nem sérül meg. A darabolófogót a menetes szárak járatos tartományában M6-M12 méretig gyártják, a vágóbetétek pedig cserélhetők és élezhetők.

B. Z.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem