Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Termosztatikus szelepek II.

2003/10. lapszám | VGF&HKL online |  24 941 |

Az alábbi tartalom archív, 18 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Termosztatikus szelepek II. cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Meglévő, üzemelő központi fűtések korszerűsítésénél is sok szempontot kell figyelembe venni. Marad-e a meglévő csőhálózat vagy cserére kerül, változnak-e a fűtési rendszer műszaki jellemzői (vízhőmérséklet, vízmennyiség, szivattyú, szivattyújellemzők stb.), milyen a meglévő szelepek beépítési mérete, végrehajtható-e a szelepcsere a fűtőtestkötés átalakítása nélkül, milyen a meglévő szelepek áramlási ellenállása.

Távérzékelős, távállításos és távérzékelővel szerelt
távállításos termosztátok.

Kiegészítő szerelvények: strangszabályozó, szennyfogószűrő, túláramszelep.

Családi házak esetén viszonylag egyszerűbb a helyzetet felmérni és a szükséges döntéseket meghozni. A meglévő rendszereknél általános jellemző a kétcsöves elosztású fűtési csőhálózat, szivattyús keringetéssel. Önmagában a termosztatikus szelepek beépítésével is jelentős energiát tudunk megtakarítani.

Többlakásos lakóépületek esetén, a hagyományos szerkezetű kisebb társasházaknál általában kétcsöves fűtési rendszerek találhatók, ahol a termosztatikus szelepek beépítését elvileg akár fűtőtestenként is elvégezhetjük. Gyakorlatilag azonban ez nem lenne gazdaságos. Ugyanis az egész rendszer fűtési vizét le kellene ereszteni, majd a kivitelezés befejezése után fel kellene tölteni, ami nagyon megdrágítaná a beépítést, másrészt hiába takarítanánk meg az adott helyen energiát, ha ezt a fűtési költségek elszámolásánál nem tudjuk érvényesíteni. Nyilvánvaló, hogy többlakásos épületek esetében az energiamegtakarítást szolgáló termosztatikus szelepek beépítését mérési lehetőség kialakításával kell összekötni. A leggazdaságosabb, ha az épület fűtési rendszerének átalakítása valamennyi lakásnál egy időben történik. Panelépületek esetén - ahol igen nagy részarányban függőleges egycsöves fűtési rendszerek üzemelnek (az egymás fölötti szinteken lévő fűtőtestek sorba vannak kötve) - ugyanakkor ez nem csak gazdaságossági, hanem alapvetően üzemeltetési kérdés is. Egy fűtőtestkötés szakszerű átalakítása nélküli szelepcserével például kizárhatjuk az alattunk - esetleg felettünk - lévő lakások fűtőtestjeit a hálózatból.

Termosztátfejek kiválasztása, felszerelése, használata

A termosztátfejek hőérzékelői korábban grafitos zsírtöltettel készültek. A korszerű gyártmányok napjainkban általában folyadéktöltetűek. Mielőtt döntünk egy-egy szelepfej beszerzéséről, számos tényezőt kell mérlegelnünk. Ezek fontossági sorrend nélkül a következők. Megfelelő szabályozási pontosság, megbízható működés, tartósság. Megfelelő beszerzési ár, garancia, javíthatóság, pótlási lehetőség, beépített fagyvédelmi funkció, teljes elzárhatóság. Fontos a gyári beállítás átskálázhatósága, az alkalmazási hőmérséklet-tartomány alsó és felső korlátozhatósága, esetleg egy bizonyos hőmérsékletérték rögzítése. Ne feledkezzünk meg az adott helyiségben megfelelőnek bizonyult beállítási érték jelölhetőségéről (pl. memóriatárcsával), közhasznosítású terekben (pl. lépcsőház) a rongálások elleni megfelelő mechanikai ellenállásról, illetve az eltulajdonítás elleni védelemről. Figyeljünk a megfelelő tisztíthatóságra, és nem utolsó sorban az esztétikai megjelenésre.

A termosztatikus szelepet úgy kell beépíteni, hogy a termosztátfej vízszintes helyzetű legyen. A fűtővíz áramlási iránya egyezzen meg a szeleptesten található nyíliránnyal. Fontos figyelembe venni a fűtendő helyiségek egyedi adottságait. A helyiséglevegőnek akadálytalanul kell körüláramolnia a termosztát érzékelőjét. Amennyiben ez valamilyen ok miatt nem valósítható meg, úgy a normál kivitelű termosztát helyett a következő megoldásokat lehet alkalmazni.

Ha a termosztatikus szelep falsarokba, ablakpárkány alá vagy falifülkébe kerül felszerelésre, és/vagy sűrű szövésű, kis légáteresztéssel rendelkező függönnyel takart helyzetbe kerül, vagy a termosztátot helyhiány miatt nem lehet vízszintes, hanem csak álló (függőleges) helyzetben beépíteni, úgy távérzékelővel rendelkező termosztátfejet kell felszerelni.
Ha a beépítési adottságok miatt csak a kézikerék hozzáférhetősége nehézkes, szereljünk távállításos termosztátot.

A fenti két helyzet egyidejű fennállása esetén távérzékelővel szerelt távállításos termosztát alkalmazása célszerű. A termosztát felszerelése előtt - a könnyebb rögzítés érdekében - a kézikereket forgassuk teljesen nyitott helyzetbe.

Dr. Okányi Sándor


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem