Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A házi szennyvíztisztítók használata

2003/10. lapszám | VGF&HKL online |  40 633 |

Az alábbi tartalom archív, 18 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Napjainkban egyre több építőiparral kapcsolatos kiállításon találkozhatunk a hivatalos terminológiával élve „egyedi szennyvíztisztító kisberendezésekkel”.

A köznyelvben házi szennyvíztisztítóként aposztrofált szerkezetek után ma még igen csekély a kereslet. Ennek oka a lakosság tájékozatlanságán túl a környezetvédelmi, vízügyi és építési jogszabályi környezetben keresendő. A ma hatályos jogszabályok sok esetben teljesíthetetlen előírásaikkal inkább ösztönöznek a szabályok kikerülésére, mint a jogkövető magatartásra. Hatóságaink az enyhébb, ésszerűbb európai uniós követelmények átvételével a helyben történő tisztítás szorgalmazásával sokat tehetnének a probléma megoldásáért. Sok kistelepülésen hiába várják a csatornázást, arra feltehetően nem kerül sor a következő évtizedekben. Hasonló a helyzet a már részben csatornázott városokban is.

Ma már 500 000-600 000 forintból megoldható egy-egy lakóház saját szennyvíztisztítóval történő ellátása, szemben az akár 1 millió forintot is elérő fajlagos csatornázási költséggel. Ekkor még nem vettük figyelembe az alacsony lakósűrűségű területeken tapasztalható magas csatornahálózat-üzemeltetési költséget. Ugyancsak fontos lehet a kertes házakban a tisztított szennyvíz újrahasznosításának lehetősége. Nem csak elszivárogtatásra, gyökéröntözésre nyílik lehetőség, hanem kerti tó táplálása mellett megoldható a WC vízöblítése is. Természetesen a házi szennyvíztisztítók által előállított, tisztított víz tartalmaz még baktériumokat, foszfor- és nitrogéntartalma is magasabb a százmilliókért, milliárdokért építhető szennyvíztisztító művek végtermékénél. Viszont ezek tápanyagul szolgálhatnak a növényeknek a kertben, és a WC vízöblítése sem igényel feltétlenül ivóvíz tisztaságú vizet. Sok helyen az elszivárogtatással tovább tisztulva a felszín alatti vizeket sem veszélyezteti. Természetesen a beépítést megelőző hatósági engedélyeztetési folyamat kiszűrheti azokat a berendezéseket, amelyek adott helyen nem használhatók.

A házi szennyvíztisztítók hazánkban már forgalmazott fajtáinak száma már tíznél is többre tehető. Így talán nem lesz érdektelen áttekinteni a kínálatot bizonyos fogyasztói szemüvegen keresztül. Vizsgáljuk meg, mely tényezők játszhatnak szerepet a kiválasztás során.

Az általában készen szállított berendezések fő alkotórésze egy edényzet, melyben a biológiai tisztítási folyamat zajlik. Ezt biológiai reaktornak is nevezik. Az edényzet anyaga lehet műanyag, vasbeton vagy saválló acél. Mivel 25-30 éves működést várhatunk el egy ilyen berendezéstől, a fő szerkezeti anyag fajtája és minősége nem mellékes a várható élettartamot illetően. A szélsőséges időjárási körülményeket, valamint működési zavarok esetén a keletkező agresszív vegyi anyagok okozta megpróbáltatásokat igen eltérően bírják az egyes anyagok. Talán a gyártók által vállalt garanciális idő e téren eligazítást adhat. A szerves anyagok lebontását a szennyvíziszapban keletkező mikroorganizmusok végzik oxigénbevitel hatására a reaktortérben. Adalékanyagot általában nem igényel a folyamat. A folyadék áramoltatását és a levegőztetést egy kisebb kompresszor működtetésének köszönhetjük, melynek villamosenergia-fogyasztása eltérő mértékű lehet. A működtetés során ez az egyetlen költségtényező merül fel. Vannak 30-50 wattos, havi néhány száz forintot fogyasztó berendezések is.

Az eleveniszapos technológiáknál a feleslegként jelentkező iszapot évente néhány alkalommal el kell távolítani. A kiemelt, néhány százalék szárazanyag-tartalmú szagtalan, stabilizált iszap komposztálás után felhasználható trágyázásra a keletkezés helyén. Ugyancsak a rendszeres karbantartás körébe tartozik a mechanikai szűrők tisztítása. Érdemes tájékozódni az esetleges egyéb teendőkről is. A készülék bonyolultsága a meghibásodási esélyeket növeli.

A rendszer hosszabb időre történő leállítására, újraindítására is szükség lehet. Ennek módja is fontosnak bizonyulhat például egy üdülő esetében.
Panziók, hétvégi házak esetében a lakók számának ingadozása miatt a tisztítómű igénybevétele is rapszodikussá válik. Egyes berendezések nehezen viselik a rendszertelen, illetve változó terhelésű használatot. A beépítés helyigénye, az előkészítő földmunkák nagysága is jelentős szórást mutat. A kert nagyarányú feldúlását okozó beépítéstől a néhány m³ földmunka-igényig terjed a választék. A daruskocsit igénylő beépítésekre sok esetben helyszűke miatt nincs mód. A kisberendezések általában nagyobb méretválasztékban kerülnek forgalomba. Az egy családot kiszolgáló, napi 500-600 liter vízfogyasztásra méretezettől a napi 7-8 m³ kapacitású, 50-60 főt is ellátó készülékig terjed egyes gyártók kínálata. A fajlagos kiadások jelentősen csökkenthetők a nagyobb teljesítményű berendezések közös megvásárlásával.

A felsorolt feltételek mindegyikét érdemes a választás során figyelembe venni. Az ár-teljesítmény arány csak így állapítható meg. A hibás döntés több évtizedes kényelmetlenséget okozhat a felhasználó számára.

Lakatos László


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem