Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hungexpo-válasz

2004/12. lapszám | VGF&HKL online |  2479 |

Figylem! Ez a cikk 20 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

2004 második felében három lapszámon keresztül foglalkoztunk a Hungexpo-val, és rajta keresztül a Construmával, valamint a Hungarothermmel. Október közepén a Hungexpo Rt. eljuttatott hozzánk egy levelet, amelyben reagál az augusztusi, Till Gábor által jegyzett cikkre, ezt az alábbiakban - a cég kérése szerint - teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük. Még csak megjegyzéseket sem fűzünk hozzá; akinek van szeme, lásson. Egyetlen dolog: a Hungexpo nehezményezi, hogy nem kértük ki a véleményét megjelenés előtt. Ennek egyetlen oka van. Az, hogy már nem kell kikérnünk azt, mint a régi rendszerben kellett esetenként az esszéírónak a témaalanyától. Viszont mindig biztosítunk teret a válasznak, reakciónak. Az olvasó pedig mérlegre teheti az érveket és ellenérveket.

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Megdöbbenve olvastuk a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika 2004/7-8. számában a Hungarotherm kiállítást bíráló, bulvárlapok stílusában írt magánvéleményt, melynek szerzője a magát kiállítási szakértőnek nevező Till Gábor. A cikkel kapcsolatban két komoly probléma merül fel, az egyik a cikk írójával, a másik a szerkesztőséggel kapcsolatban.

  1. A sajtószabadsághoz természetesen hozzátartozik, hogy bárki leírhassa magánvéleményét, még ha az illetőnek fogalma sincs a kiállításszervezés elméleti és gyakorlati kérdéseiről. Az viszont már etikátlan, hogy anélkül alkot véleményt, hogy beszerzett volna információkat a kiállításszervezőktől, az épületgépészeti szakma vezető kiállítóitól vagy a Hungarotherm védnökeinek szerepét betöltő szakmai szervezetektől. De elég lett volna, ha meglátogatja az kiállítás Internet-oldalát.
  2. A szerkesztőségnek - amennyiben szakmailag kiegyensúlyozott, az épületgépészetben tájékozott és elismert szaklapnak tartja magát - lehetőséget kellett volna adnia ugyanebben a számban a másik fél számára is, hogy az olvasókat ne vezethessék félre egyoldalú, dilettáns tartalmú és stílusú cikkel. Ez ugyanis nemcsak a szakmai hitelességet kérdőjelezheti meg, de felbecsülhetetlen károkat okoz az olvasóinak, azaz a kiállítóknak, a látogatóknak és magának a kiállításszevezőnek is.

Mivel ezt nem tette meg, úgy véljük, egyetért a cikk tartalmával, ezért kérjük, hogy jelen levelünket változatlan formában és tartalommal jelentesse meg lapjukban.
És akkor nézzük egyenként a vádakat és a cáfolatokat:

1. T.G. állítás: A rendezvény szakmai kísérőmunkája (megfelelő szakmai fórumokkal való egyeztetés, meghirdetés, kiértékelés, tájékoztatás) gyakorlatilag egyenlő a nullával.

A tények:

  • A szakmai fórumokkal - a fentebb említett szövetségekkel, vezető kiállítókkal - minden esetben egyeztetünk, az ő véleményük alapján, az ő közreműködésükkel kerülnek megrendezésre a szakmai konferenciák, a tematika összeállítás és a helyosztás is. A hazai szervezetek által rendezett szakmai fórumokon kívül számos esetben került sor nemzetközileg is kiemelkedő konferenciára, melyeket többek között az USA Lakásügyi Hivatala vagy Kanada Építésügyi Hatósága szervezett, ezzel is rangot adva kiállításainknak.
  • A látogatói kampány alapját - szakkiállítás lévén - kiterjedt directmail-akció alkotja, melynek keretében a Construma és a Hungarotherm kiállításra együtt több mint 30 000 szakmai címre küldünk meghívót, valamint tájékoztató anyagot. A reklámkampányban pedig a célcsoport médiahasználati szokásait figyelembe véve az eszközök legszélesebb körét alkalmazzuk, a reklámbüdzsé pedig meghaladja a 64 millió forintot.
  • A kiállítás kiértékelése: a kiállításainkat minden esetben objektív szervezetekkel auditáltatjuk, a Szonda Ipsos pedig felméréseket készít mind a kiállítók, mind a látogatók körében. Ezekből az adatokból állítjuk össze a rendezvények értékelését, melyet ún. follow up formájában, grafikonokkal és táblázatokkal megküldünk minden kiállítónknak és szakmai látogatónak, valamint közzé tesszük a www.construma.hu és a www.hungarotherm.hu Internet-oldalunkon is.

2. T.G. kérdésére, mely úgy szól, hogy "Élvezi-e mondjuk a szakmai szervezetek támogatását, együttműködésükre mennyire tart igényt?"

A Hungarothermet az épületgépészet meghatározó szakmai szervezetei támogatják. A támogatás folyamatos konzultációt, egyeztetést, szakmai konferenciák szervezését, a Hungarotherm Nagydíj zsűribizottságában való közreműködést, valamint az egyesületek kiállításon való megjelenését jelenti. Sőt, maga a Hungarotherm név is a szakszövetségek és az ún. Deutsche Klub tagjainak a szavazata alapján került kiválasztásra, melyet később levédettünk.

A szakszövetségek egyben a Hungarotherm védnöki szerepét is betöltik. Tájékoztatásul ezek a következők:

  • Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség
  • Magyar Mérnöki Kamara, Épületgépészeti Tagozat
  • Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete
  • Magyar Épületgépészek Szövetsége
  • Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége

Ezen szakmai szervezetek egyöntetű véleménye, hogy a Hungarothermnek jó esélye van a régió vezető szerepének betöltésére, tekintettel arra, hogy a szakmai szervezettség színvonala máris eléri vagy meghaladja a környező országokét.

3. T.G.. állítás: "A kétévente sem stimmel manapság,, hiszen nemrégiben a rendező cég ismételten a szakma egyöntetű véleménye és a szokások ellenében döntött az évente történő megrendezés mellett."

A Hungarotherm kiállítóinak 75 százaléka az éves megrendezés mellett tette le a voksát, olyannyira, hogy a páros években a Construmán az épületgépészeti tematikai csoportban ki is állítanak. A Hungarotherm éves periodicitása így a Construma és a Hungarotherm egyértelműbb kommunikálását és tisztább profil-meghatározását is szolgálja. A 2005 évi kettéválasztás egyébként négyfordulós tanácskozáson, Szakmai Bizottsági és Kiállítói Tanács-ülések keretében került megvitatásra és egyöntetű elfogadásra.

4. T.G. állítás: "Elég azonban megkérdezni a kiállítókat, miért is vannak a Hungarothermen vagy a Construmán. Egyik sem fogja azt válaszolni, hogy a jó szervezettség, a kiemelkedő színvonalú szolgáltatások miatt. És a látogatók sem fogják agyba-főbe dicsérni az infrastruktúrát, a tájékoztatást, legelső sorban a vásárterület megközelíthetőségét."

A Szonda Ipsos felmérésekből kiderül, hogy kiállítóink üzleti céljai átlagosan 75 százalékban teljesülnek, látogatóink pedig átlagosan 80 ponttal értékelik a rendezvényt (100 pontos skálán), ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. A kiállítással való elégedettséget mi sem tükrözi jobban, minthogy a kiállítóknak 93, a látogatóknak pedig 94 százaléka jelezte, hogy a következő évi rendezvényen is meg kíván jelenni, vagyis elérték üzleti céljaikat.

Csupán egy dologban kell - sajnos - igazat adnunk a cikk szerzőjének, ez pedig a közlekedési helyzet, melyet a Hungexpo saját erejéből csak enyhíteni tud, megoldani nem. Mindenesetre ez is az egyik oka annak, hogy 2005-től a Hungarothermet önállóan rendezzük, így bizton ígérhetjük, hogy az épületgépészet kiállítói és látogatói már a legjobb minőségű A, D és F pavilonokban találkozhatnak egymással, közlekedési dugókkal pedig nem kell számolniuk.

5. T.G. állítás: "Csupán egy rosszindulatú gonosz kis manó íratja ide velem, hogy az elmúlt évek egyikében sikerült a vezető magyar épületgépészeti kiállítást az ISH-val egy időben rendezni..."

A cikk írója téved. A két időpont egybeesését kezdettől fogva tudatosan elkerüljük, hiszen ISH-t mindig márciusban (2001-ben március 27-31., 2003-ban március 25-29., 2005-ben március 15-19.) rendezik, a Construma és a Hungarotherm pedig mindig áprilisban van (2001-ben április 24-28., 2003-ban április 8-12. és jövőre a Hungarotherm május 3-7.).

Ami pedig a Hungexpo monopolhelyzetét illeti, az már rég a múlté. Emlékeztetőül megemlítjük, hogy volt régebben a BKK-ban egy Komfort nevű épületgépészeti kiállítás, majd egy kísérlet a SYMA csarnokban az Aquatherm újjáélesztésére. Mindkettő már a múlté. Reméljük, sikerült a kedves olvasókat meggyőzni arról, hogy nem véletlenül lett a Construma és a Hungarotherm Magyarország és Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb és legszínvonalasabb kiállítása, az UFI és az IBEC nemzetközi szervezetek tagja.

Végezetül tájékoztatjuk, hogy részünkről a vitát lezártnak tekintjük, az Önök hasábjain további levelezést nem kívánunk folytatni.

Davidovics Iván kiállítási igazgató és Kovács Andrea marketing manager