Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Csatlakozunk- Biomasszás távfűtés Güssingben

2004/5. lapszám | VGF&HKL online |  24 366 |

Figylem! Ez a cikk 20 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Güssing Burgenland tartomány déli részén található, Rábafüzes határállomástól északra mintegy 15 km-re, a magyar határ közelében, Körmend várossal „átellenben”. Itt, a szomszédságában - nem túlzás - egy energetikai csoda jött létre, és folyamatosan, látványosan napjainkban is fejlődik tovább. Güssing a megújuló energiák európai központja. Érdemes megismernünk a település biomasszával üzemelő távfűtő rendszerét. A Güssing-i távfűtő rendszert 1996 októberében helyezték üzembe. A beruházási költsége 10,17 millió euro volt.  Az 1. ábrán látható épületben helyezkedik el a kazánház, és a távfűtő-üzemet kiszolgáló berendezések.

Azt hangsúlyozni kell, hogy - a helyi és a regionális - fahulladék erdei fakitermelés során keletkezik, és ezt energetikai célra megvásárolják. A beszállított erdei mellékterméket és a parkettahulladékot, ha szükséges, a technológiának megfelelő méretre darabolják a 2. ábrán látható célgép segítségével. A tüzelésre előkészített faaprítékot fedett - csapadéktól védett - helyen tárolják.

A kazánházban egy 5 és egy 3 MW teljesítményű kazánban - faaprítékot, fakérget, és a parkettakészítő üzemben keletkező fahulladékot - biomasszát tüzelnek el.  A 3. ábrán a faapríték-tüzelésű, 5 MW teljesítményű forró vizes kazánt láthatjuk. A biomassza, mint szilárd tüzelőanyag egy hazai, megújuló energiahordozó és ezt nagyon lényeges tényezőnek tartják Güssingben.

A energetikai csúcsigény kielégítése érdekében a kazánházban kapott helyet még egy 6 MW teljesítményű olajtüzelésű kazán is. A biomassza eltüzelését a kazánokban kontrolálják, és az innen kilépő füstgáz elektrofilteren keresztül megtisztítva jut ki a kéményen a környezetbe. Ez által a füstgáz emissziója rendkívül kedvezően alakul. A fűtőműtől kiinduló - megépített -, jól hőszigetelt távfűtővezeték hossza eléri a 24 000 métert. A távfűtő rendszer évenként közel 26 000 000 kWh hőenergiát juttat el a fogyasztóknak, családi házaknak, üzemeknek, iskoláknak stb. Az egyes fogyasztóknak hőcserélőn keresztül adják át a primer oldali hőt a szekunder oldali hasznosításra. A hőcserélőben lehűlt víz a visszatérő vezetéken jut vissza a fűtőműbe.

A hőfogyasztóknak a távfűtőmű a következő előnyöket kínálja:magasabb komfort, kedvező energia, ajánlott csatlakozás, fűtés legjobb hatásfokkal, a tüzelőanyagért nem kell előre fizetni, kisebb helyigény, a hasznosított meleg mérésen alapuló elszámolása, az energia és a hő termelése helyben történik. A biomassza-fűtőműben termelt hőenergia előállítása, elosztása, átadása a fogyasztónak, illetve a felhasználása elektronikusan szabályozott és felügyelt. A szabályozási rendszer optimalizálja a tüzelési rendszert, minimalizálja az emberi beavatkozást, és segíti a költségmegtakarítást. A távfűtőmű folyamatos üzemvitelét összességében 8 fő biztosítja, nevezetesen: egy vezető, három fő technikus, egy fő szakmunkás, három fő könyvelő.

A Güssingi biomassza-távfűtőmű a régión belül és azon túl minden jövendő üzemeltető és fogyasztó számára hasznos segítséget adhat és nyújthat, amelyet érdemes kihasználni. Güssingben egyébként található még egy két éve üzemelő biomassza-erőműben, illetve egy biodiesel üzemanyagot előállító üzemben is.

Dr. Barcsik József