Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2004. május

EU-s áfa-változások

 38 124

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk miatt megváltozott szabályok az áfa-törvényben 2004. május 1-jétől hatályba léptek az Európai Unió belpiaci szabályai az áfa-törvényben. Megszűntek a tagállamok közötti vámhatárok, megszűntek a vámhatósági ellenőrzések. Az export, illetve az import szabályai csak harmadik országba, az Európai Unió területén kívülre értékesített, vagy onnan érkező termékekre vonatkozik. A tagállamok közötti kereskedelemre ezután az Európai Unión belüli beszerzés, illetve az Európai Unió másik tagállamába történő értékesítés szabályait kell alkalmazni. Közösségi adószám

Csatlakozunk- Biomasszás távfűtés Güssingben

 23 570

Güssing Burgenland tartomány déli részén található, Rábafüzes határállomástól északra mintegy 15 km-re, a magyar határ közelében, Körmend várossal „átellenben”. Itt, a szomszédságában - nem túlzás - egy energetikai csoda jött létre, és folyamatosan, látványosan napjainkban is fejlődik tovább. Güssing a megújuló energiák európai központja. Érdemes megismernünk a település biomasszával üzemelő távfűtő rendszerét. A Güssing-i távfűtő rendszert 1996 októberében helyezték üzembe. A beruházási költsége 10,17 millió euro volt.  Az 1. ábrán látható épületben helyezkedik el a kazánház, és a távfűtő-üzemet kiszolgáló berendezések.

Diagnosztika, hibakeresés

 27 345

A csőtisztítás és a csövek vizsgálata sok esetben nem a legegyszerűbb feladat az épületgépészeti munkák közül. Ez a cikk kis segítséget nyújt a megfelelő eszköz kiválasztásához olvasóinknak. Az ilyen jellegű munkák közben fellépő hibák, károsodások az esetek nagy részében a nem megfelelő szerszám vagy technológia megválasztásából adódnak, ezért fokozottan ügyelni kell ezekre a munka megkezdése előtt.

Érdekességek- Fűtőkavicsok a Móricz Zsigmond körtéren

Sütő Csongor |  9973

Fűtőkavicsokat helyeztek el a Móricz Zsigmond Körtéren. A merően új utcabútorokat a fiatal formatervezők - Szölőssy Barbara és Pyka Zsolt – tervei alapján készültek. A felújításokból egyelőre még kimaradt a tér központi épülete, annak kivitelezése másfél éven belül várható Február 19-én adták át a megújult Móricz Zsigmond körteret a gyalogosoknak. Első ránézésre az ember kicsit furcsállja, hogy mit keresnek ekkora kavicsok a téren, de még hogy meglepődik, mikor odamegy hozzá, megérinti, és konstatálja, hogy az meleg. „Az ember melegségre vágyik”. Örkény idézet a szlogenje a Városi tájkép XXI. elnevezésű művészeti programnak, melynek keretében a fűtőkavicsokat felállították.

Rokonszakmák- Tűzjelző rendszerek

 12 252
1 5 (1)

Automatikus tűzjelző rendszerek nélkül ma már nem épülhet fel egy irodaház, szálloda, kórház, iskola, üzletközpont, sportlétesítmény sem. Magánházak építésénél is egyre gyakrabban merül fel igény ennek beszerelésére. A tűzjelző rendszerek kábelhálózatának és tartószerkezetének kiépítése általában a villanyszerelők feladata. Kezdjük a rendszerek ismertetését az érzékelők bemutatásával, mert ezek határozzák meg a legjobban azt. A tűz során égéstermékek keletkeznek, hő és fényenergia szabadul fel. A tűz detektálásánál is az előbb felsorolt jelenségeket tudjuk észlelni. Az automatikus érzékelőket a vizsgált jellemzők alapján négy csoportra osztjuk: füstérzékelők, hőérzékelők, lángérzékelők, multiszenzoros érzékelők. Érzékelési tér szerint három csoportra: pontszerű érzékelők, többpontszerű érzékelők, vonali érzékelők. A vizsgált állapot szerint szintén három csoportra: kétállapotú érzékelő, többállapotú érzékelő, analóg érzékelő .

A Stephaneum épületgépészete

 28 357

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem, mint intézmény több száz éves múltra tekint vissza. Kis túlzással mondhatjuk: az egyetem örök, a helye viszont múlandó. Legújabb, piliscsabai épületegyüttesük gyöngyszeméről, a Stephaneumról olvashatnak az alábbiakban Az egyetemi campus a Pilis és a Budai-hegység közti 21 hektáros területen, vadregényes környezetben fekszik; ehhez a tájház illeszkedik építészeti stílusában, hangulatában. Az ingatlan a (nem kis olyan) régi időkben szovjet katonai bázisként funkcionált. A területet egy alapítvány vásárolta meg, amely a célból jött létre, hogy felépítse az egyetemet.

Gyurka Zoltán, az év szerelője

 13 696

Gyurka Zoltánt választotta idén szerkesztőségünk az év szerelőjének. Mikor először látta a pályázatot, még nem is akart nevezni erre a versenyre, gondolván, nem volt még ilyen, és nem akart az első lenni, aki megmérettetik. Csak a második felhívásra nevezett végül, de ennek meg is lett az eredménye. Édesapja a SOTE-n dolgozott művezetőként a központi karbantartó műhelyben.

gépészművész- Szigetelőanyagok alternatív felhasználása

 7804

Az épületgépészet szép. Mindenki, aki szereti ezt a szakmát, úgy dolgozik, hogy amit megcsinál, az ne csak jól funkcionáljon, hanem látványnak is tetszetős legyen. Lehet egy fűtési rendszert esztétikusan és rondán is kivitelezni – és ezt nem csak a szakember szeme veszi észre, bár ő jobban tudja értékelni a finomságokat. A kazángyártók, splitesek törekszenek a modern design-ra, iparművészekkel terveztetik termékeiket – nem is szólva a csaptelepekről. És bizony az alkalmazott művészet után úgy tűnik, az épületgépészet betört a „valódi” képzőművészetek közé, új sorozatunk erről szól.

Elektromos infrafűtés

 32 531
1 5 (1)

A sugárzó fűtés régóta ismert technológia, már Macskássy professzor úr nagy terjedelemben foglalkozott vele. Az alábbiakban egy ehhez hasonló, de alacsony felületi hőmérsékletű fűtési módot mutatunk be olvasóinknak. A Nap hőhullámain keresztül megajándékoz bennünket az éltető energiával. Sugarai áthatolnak a levegőn és felmelegítik a földet, az embereket. Évekig tartó kutatómunka során fejlesztették ki napjaink hőhullám-fűtését, hogy a természetes napsugárzás hatását a lakóhelyiségeken belül is elérhetővé tegyék.

Fuséria

 33 916
1 5 (1)

Itt, a hátsó oldalakon tán lehetséges pár szót ejtenünk a barbár műszaki megoldásokról. Röstelkedve beszélünk apróbb-nagyobb kontárkodásainkról. A szükség szüli ezeket! -méltatlankodunk magunkban, és ha sokat hajtogatjuk, a végén el is hisszük. Most eltekintünk a képes illusztrációktól is, nehogy a rossz példákat reklámozzuk. A téma közismertsége és az esetek sokasága felbátoríthat minket arra, hogy gyűjtsük ezeket az elrettentő történeteket.

Az év szerelője pályázat- A 2. helyezett Bodó Gyula pályamunkája

 13 395

Az anyagban szereplő 100 m2–es családi ház 1997-ben épült mind szerkezetileg, mind gépészetileg. Alapvetően két személy lakja, viszont az akkori építési szokásokhoz képest az épületgépészeti rendszer kialakítása lényegesen körültekintőbben történt meg. Köszönhető mindez annak, hogy víz-, gáz-, fűtésszerelőként nagyon sok családi ház gépész kivitelezését tudtam magam mögött.

Tisztelt Szerkesztőség!

 13 547

Tisztelt Szerkesztőség! cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Vákuumos tető-vízelvezető rendszer

Mályinkó József |  18 662
1 5 (1)

A rendszernek egyszerre kell kielégítenie a funkcionális igényeket; az épületszerkezethez és szigeteléshez kapcsolódva a szigetelési, öntartó szerkezetként a statikai igényeket, valamint az épület belsejében haladva az esztétikai igényeket is. Ezzel együtt a rendszernek könynyen kezelhetőnek és minimális karbantartási igényűnek kell lennie. Az épületgépészeten belül a vízelvezetés szakterületén két alapvető rendszer különböztethető meg: a gravitációs (hagyományos) vízelvezetés, valamint az úgynevezett vákuumos (telt keresztmetszetű) tető-víztelenítés.

Szén-monoxid a láthatatlan gyilkos

Decsi György |  28 141

A szén-monoxid (CO) igen veszélyes mérgező gáz, ami éghető anyagok tökéletlen égetésekor keletkezik. A fő veszélyt a gáz felismerhetetlensége, érzékelhetetlensége okozza, ugyanis színtelen, szagtalan, az emberi érzékszerveknek teljesen „láthatatlan”. Az első jelek, amik szén-monoxid jelenlétére utalnak, a fejfájás és émelygés.

Présfitting rendszer

 25 042

Présfitting rendszer cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.