Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Érdekességek- Fűtőkavicsok a Móricz Zsigmond körtéren

2004/5. lapszám | Sütő Csongor |  10 572 |

Figylem! Ez a cikk 20 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Fűtőkavicsokat helyeztek el a Móricz Zsigmond Körtéren. A merően új utcabútorokat a fiatal formatervezők - Szölőssy Barbara és Pyka Zsolt – tervei alapján készültek. A felújításokból egyelőre még kimaradt a tér központi épülete, annak kivitelezése másfél éven belül várható Február 19-én adták át a megújult Móricz Zsigmond körteret a gyalogosoknak. Első ránézésre az ember kicsit furcsállja, hogy mit keresnek ekkora kavicsok a téren, de még hogy meglepődik, mikor odamegy hozzá, megérinti, és konstatálja, hogy az meleg. „Az ember melegségre vágyik”. Örkény idézet a szlogenje a Városi tájkép XXI. elnevezésű művészeti programnak, melynek keretében a fűtőkavicsokat felállították.

A kavicsoknak az a céljuk, hogy bekapcsolják a nagyvárosok megújuló közösségi tereit a település kulturális életének egyéb hagyományos helyszíneinek sorába. Az alapötlet a két formatervezőtől, Szölőssy Barbarától és Pyka Zsolttól származik, akik komoly nemzetközi elismerést vívtak ki a Gaz de France által kiírt nemzetközi design pályázaton elért második helyezésükkel. A kövek formáit a dunai kavicsok ihlették, mintegy a természetből merítve a műalkotást. A fűtőkavicsok ötlete tehát innen jött, és ezzel kezdődött az utcabútorok megvalósítása a Körtéren. Mikor az ember ott áll a kavics előtt, kicsit furán érzi magát. Megtapogatja, érzi hogy meleg, de hirtelen nem is tudja eldönteni, mitől is bútor ez.

A tervezők szándékosan úgy alakították ki, hogy a kövek maximális használati szabadságot nyújtsanak a járókelőknek. Ahogy jól esik, rá lehet ülni, neki lehet támaszkodni, vagy akár rá is hasalhatunk – a járókelők nagy örömére. Sajnos nem tartott sokáig, hogy a rongálást el ne kezdjék a köveken. Különböző feliratok találhatóak már rajta, mint például: „az én tojásom”. Ami szellemesnek is hathat, ha azt nézzük, hogy sok járókelő a kő mellett elhaladván megsimogatja azt.A Körtér közepén azonban még mindig ott árválkodik az a csúnyácska „Gomba” épület. A tervek szerint a 4-es metró építésének keretében fogják felújítani, úgy másfél éven belül. Az épületnek a kövek felőli oldala szépen le van takarva egy nagy ponyvával, vélhetően azért, mert az jelenleg nem illik a megújult Móricz imázsába. Vettem a bátorságot, és besétáltam az épület közepébe – amit később megbántam -, és ami ott volt, még nagyon messze van az esztétikus városi tájképtől. Jó ötletnek tartottam volna, hogy a munkálatok mellett végezzenek egy alapos nagytakarítást és fertőtlenítést a körtér origójában, hogy ne kelljen azt látni, hogy a véletlenül arra tévedt turista az orrát befogva menekül ki onnan.

A Móricz Zsigmond Körtéren véghezvitt változások látványosak. Az emberek szemlátomást örülnek az új utcabútorokat, ámbár még egy csöppet bátortalanok velük szemben. Nagy kérdés, hogy miért nem oldották meg a kavicsok hűthetőségét? Anyaga miatt valószínűsíthető, hogy a nyári kánikulák idején a „tojások” lőni fogják magukból a meleget, hatásosan riasztva el maguk mellől a járókelőket. Viszont fogyókúrázóknak júliusban is ajánlható!