Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Az év szerelője pályázat- A 2. helyezett Bodó Gyula pályamunkája

2004/5. lapszám | VGF&HKL online |  13 668 |

Figylem! Ez a cikk 20 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az anyagban szereplő 100 m²–es családi ház 1997-ben épült mind szerkezetileg, mind gépészetileg. Alapvetően két személy lakja, viszont az akkori építési szokásokhoz képest az épületgépészeti rendszer kialakítása lényegesen körültekintőbben történt meg. Köszönhető mindez annak, hogy víz-, gáz-, fűtésszerelőként nagyon sok családi ház gépész kivitelezését tudtam magam mögött.

Ezek tapasztalatai és a referenciák mindig meggyőzik a megrendelőimet arról, hogy nem feleslegesen kidobott pénz, amit a házuk fűtési rendszerébe invesztálnak. A 10 kW összteljesítménnyel és termosztatikus radiátorszeleppel szerelt ROMANTIK radiátorok biztosítják a fűtés nagyobbik részét, melynek csővezetéke padlóaljzatban szerelt hőszigetelt rézcső. A komfortos hőérzetet biztosító padlófűtés kb. 8 kW teljesítményt ad le. Ennek anyaga oxigéndiffúzió-mentes REHAU RAUTHERM S műanyag PE fűtési cső, nedves technológiával kivitelezve.

Talán visszaemlékeznek arra az időre, amikor szélesebb szakmai körökben is vita alakult ki arról, hogy lehet-e – illetve milyen kompromisszumokkal – alumínium radiátort rézcsővel szerelni. Emiatt fokozottan kellett figyelni a technológiai fegyelemre (kadmiumozott radiátor közcsavar), a vízminőségre és arra, hogy a műanyagcső minőségétől függetlenül hőcserélővel válasszuk le a padlófűtést – egyébként a radiátorgyártó megvonta a garanciát. Nos, ezekkel együtt ebben a fűtési rendszerben soha nem lyukadt ki elektrokémiai korrózió miatt radiátor. A központi fűtést, valamint a melegvíz-készítést Vaillant VCW 240-es kombi falikazán biztosította. A megbízók hallgattak szavamra, és az építkezés alkalmával megtörtént a napenergia hasznosítására történő előkészítés, vagyis a kazánház és a tető közötti gerincvezeték kiépítése, valamint a SOLAR tároló megvásárlása.

Az elmúlt év nyarán kaptam megbízást arra, hogy kondenzációs kazánra cseréljem le az eddig használt kombi készüléket. A márka megválasztásánál ezúttal is a Vaillant mellett döntöttem. Kombi készülék helyett azonban egy 19 kW-os fűtőkészülék került felszerelésre. A készülékcseréhez minimális átalakításra volt szükség a kazánházban. Az égéstermék elvezetése a gyártó által engedélyezett formában történt, a meglévő kéményaknát felhasználva, NA 80-as saválló polipropilén füstgázcsövekkel, távtartókkal szerelve a kéményakna teljes hosszában. Az eddig alkalmazott átfolyós melegvíz-készítéssel szemben az új fűtőkészülék lehetővé tette a meglévő SOLAR-tároló üzembe helyezését, indirekt fűtésű melegvíz-készítőként alkalmazva. Így a melegvíz-komfort is nőtt, már alkalmas a használati melegvíz-rendszer a cirkuláltatásra. A felesleges vízveszteségek elkerülésére ivóvizes zárt tágulási tartály is felszerelésre került. Ez a víztakarékosságon túlmenően a hidegvíz-oldali szerelvénycsoport biztonsági szelepét is megkíméli a jelentkező vízkövesedéstől.

A fűtési rendszer szabályozásában is változtatást hajtottunk végre. Az eddig alkalmazott programozható szobatermosztátos vezérlést VRC 420s külső hőmérsékletfüggő szabályzással váltottuk le. Ez a plusz beruházás manapság már abszolút nem számít extrának, mivel ezen elektronikák ára sokkal több ember számára elérhető közelségbe került, számuk rohamosan terjed. A padlófűtés köre szerelhető lemezes hőcserélővel leválasztva, a szekunder oldal biztosítása, valamint a motoros keverőcsap beépítve, melyet a központi szabályzó működtet. A nappaliban elhelyezett szabályzó egység kezelője, távkapcsoló funkcióval, hőmérséklet visszacsatolással. A fűtési szezon üzemelési tapasztalataként osztotta meg azt velem a tulajdonos, hogy a régebben alkalmazott szobatermosztát esetén kisebb lengéssel tudta szabályozni a ház hőmérsékletét. Az időjárásfüggő szabályzással egyenletesebb hőmérsékletet tud elérni, mely szintén növeli megelégedettségét.