Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Még egyszer a szén-monoxid-mérgezésről

2005/1-2. lapszám | VGF&HKL online |  2050 |

Az alábbi tartalom archív, 16 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

   Már eddig is sokan írtak a CO-mérgezésről, s valószínűleg még ezután is sokan fognak írni. A jelenlegi gázkészülékek nagy többsége rendelkezik már égéstermék visszaáramlás-érzékelővel, de még mindig vannak készülékek, melyek védtelenek ebben az irányban. 


  Sokan tehetnének pozitív lépéseket a biztonság felé, de a problémák felvetésén túl nem sok történik. Az igazi megoldás egyértelműen az lenne, ha a gázkészülékeket teljesen függetleníteni lehetne a lakott helyiségektől. Erre nagyon jó megoldás a zárt égésterű készülékek felszerelése, de a helyzet úgy áll, hogy erről a "rókáról" sokan akarják lehúzni a bőrt.

  Egy turbós készülék kb. 30 000 Ft-tal drágább az ugyanolyan nyitott égésterű készüléknél. Ez még valahogy "lenyelhető", hiszen ebbe a készülékbe több dolog van beépítve. Természetesen az állami beavatkozás segíthetne ezen, mégpedig úgy, hogy a turbós készülékek adója alacsonyabb lenne, miáltal közelebb kerülhetne az ára a hagyományoshoz. Az emberélet biztosan fontosabb az állam bevételeinél. Sajnos ehhez még több más is hozzájön. A nyílt égésterű készülék kéményének bélelése kb. 10 000 Ft méterenként, míg a turbós készüléké kb. 15 000. Vegyük fel a kémény hosszát átlag 5 méterre, így a bélelés 25 000 Ft-tal kerül többe. Budapesten ezt a kéményt előzetesen engedélyeztetni kell, melynek díja 5500 Ft, majd az elkészült kémény vizsgálati díja 30 000 Ft. Ha pedig oldalfalon történik az égéstermék kivezetése, akkor építési engedély kell hozzá, melynek tervezési díja akár két-háromszorosa a teljes gáztervezésnek, s ehhez jön még az építési engedélyezési díj.

  Akármelyik megoldást választja a megrendelő, 90 000-110 000 Ft lesz a többletköltség, valamint pár hét a többlet időigény. Sajnos sokan akarnak nyereségre szert tenni ebből. Az építtetők az építkezés megkezdésénél még elfogadják, hogy a biztonság miatt több pénzre van szükség, de amikor odaérnek a gépészeti munkákhoz, akkor már bajban vannak, mert az addigi kiadásaik magasabbak a tervezettnél. Ilyenkor széttárják kezüket, s a legolcsóbb épületgépészeti megoldást kérik.

  Meg kellene gondolniuk a kéményseprőknek, hogy a néhány perces munkáért kell-e ekkora összeget kérni, illetve az építési hatóságoknak, hogy szükséges-e a sokba kerülő építési engedély, nem lehetne esetleg visszatérni a tervek egyszerű lepecsételéséhez, mint korábban volt, s ami nem került az amúgy is szorult helyzetben lévő építtetőknek semmibe. Reméljük, az emberélet mindenkinek fontos.

S.

CO-érzékelő


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem