Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2005. január-február

Acéllemezes radiátorok

 2262

Acéllemezes radiátorok áttekintő táblázata letölthető.

Nincs kegyelem

 1683

Kétkezi szerelőkként leginkább a létesítményeken érezzük jól magunkat. Munkánk nyomán a csőkertben állványon tétlenkedő anyagból kígyózó csőhálózatok születnek. Berendezéseket telepítünk, melyek komfortigényeket elégítenek ki. Bár szakképzettséget szereztünk, és sok tanfolyamot végeztünk el az idők folyamán, vállalkozóként néha elbizonytalanodunk. Ilyenkor fordulunk szakemberekhez, egyre többször vesszük igénybe ügyvéd tanácsait, amennyiben a vállalásaink háza táján gondjaink akadnak. 

Csöpögő csapok

 1841

Egy csöpögő csap annyi vizet pazarol, mint évi 300 fürdés, és egy rossz WC annyit, mint évi 2000 fürdés. Ezek az adatok szerepelnek egy szakcég honlapján, ésbizony hihető dolgokat olvasunk. Becslések szerint általában 20 % a többlet vízfogyasztás a csöpögő csapok miatt a háztartásokban. 

Hogyan mássz ki az árharcból

 1895

   Új cikksorozatunk olyan témával foglalkozik, amely általában kevés teret kap gondolatainkban. Egy kisvállalkozó, párszemélyes cég sokszor úgy véli, elég neki a népdal-reklám, azaz hogy szájról-szájra adják őt a megrendelők. A nagyobb-közepes cégek esetenként sokat költenek reklámra, de mostohagyerekként kezelik a területet, szükséges rossznak tekintik. Pedig a marketing sokkal több mint reklám, ami reméljük, kiderül cikksorozatunkból. A cikkeket a terület elismert szakembere, Wolf Gábor prezentálja sajátos, provokatív stílusában. Első írása alapján felmérhetjük, hogy hol is tartunk. 

Keringető-szivattyúk

 6336
1

   A keringető szivattyúk családja a szivattyúk fajában az örvényszivattyúk nemzetségének tagja. Alkalmazásuk szerint lehetnek fűtési-, hűtési- és használativíz-keringetők. Míg a mechanikus alkatrészek felépítése, formája, funkciója az utóbbi évtizedekben alapvetően nem változott, addig a villamos meghajtómotor vezérlése, szabályozása gyökeresen átalakította a gépek működését. 

Még egyszer a szén-monoxid-mérgezésről

 2050

   Már eddig is sokan írtak a CO-mérgezésről, s valószínűleg még ezután is sokan fognak írni. A jelenlegi gázkészülékek nagy többsége rendelkezik már égéstermék visszaáramlás-érzékelővel, de még mindig vannak készülékek, melyek védtelenek ebben az irányban. 

Olvasói Oldal

 5707
1 5 (1)

Nagy örömömre szolgál, hogy honlapjukon lehetőség van fűtési rendszerekkel kapcsolatos kérdéseket feltenni. Nemrégiben cseréltük ki ugyanis gázkazánunkat, s szeretnék néhány általam, a laikus által nem megmagyarázható, a csere óta tapasztalt "furcsaságra" magyarázatot találni. Ebben szeretném kérni a szakértő urak segítségét.

Szakkiállítások

 2129

  5 éve vagyunk folyamatosan kiállítók a Construma, Industria és BNV kiállításokon. Több külföldi céget képviselünk, mindig az adott kiállításhoz igazítjuk bemutatónkat. A mellékelt cikkekkel egyetértek. Saját tapasztalatom szerint is - főleg a Construmánál - az egyre emelkedő költségek a jellemzők (pl. regisztrációs díj bevezetése) a színvonal csökkenése mellett.

Több mint bútordarab: a kandalló II.

 4127

Az előző számban már említettük, hogy egy modern, jó minőségű kandallóbetét megvásárlásával igen komoly fűtőkészülékhez juthatunk. Mi is az a pár tényező, amely egy tűzteret a jó vagy az átlagos kategóriába helyez? Napjainkban, amikor mindenki élvezheti a gázfűtés kényelmét, bizony néhány fogalmat újra elő kell venni, s leporolni őket. Az első ezek közül a fafűtéses készülékek teljesítménye.

Energiapolitikai kérdések az EU-ban

 2386

  A helyi adottságok között igen lényeges az egyéb (fosszilis) energiahordozók saját készleteinek mennyisége, ami az adott ország energiapolitikáját is befolyásolja (saját gáz- és kőolaj-készletekkel rendelkezők, például Egyesült Királyság és Hollandia).  A nukleáris energiatermelés helyzete és mértéke ugyancsak befolyást gyakorol az ország energiapolitikájára. A 2000. évi adatok szerint az EU hét tagállama nem rendelkezik atomerőművel. Négy tagállam (Belgium, Németország, Svédország és Hollandia) döntött úgy, hogy fokozatosan leépíti és megszünteti az atomerőműveit. Továbbra is fenntartja, fejleszti ezt a kapacitását az Egyesült Királyság, Franciaország és Finnország.

Tűzvédelmi mandzsetták

 4138
1

Ki a felelős a megelőző tűzvédelemért az épületgépészeti tervezés, illetve kivitelezés során? A hőtechnikai és hidraulikai méretezésen túl többek között a csőátvezetésekkel tűzvédelmi szempontból meggyengített tűzgátló szerkezetek "helyreállítása" is az épületgépészeti tervezés fontos eleme. A kivitelezőnek nem feladata ugyan a tűzvédelmi eszközök kiválasztása, tűz esetén viszont várhatóan őt is megpróbálják felelőssé tenni. A vitás esetek elkerülése érdekében nem árt, ha mind a tervező, mind a kivitelező idejében tájékozódik e kényes területen.

Vállalkozói járulék 2005. január 1-től

Tomcsányi Erzsébet |  2182

Az egyéni és a társas vállalkozó az egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem után 4 százalékos mértékű vállalkozói járulékot fizet. Ez a rendelkezés nem vonatkozik arra a személyre, aki öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül, vagy arra jogosulttá vált. Nem kell vállalkozói járulékot fizetnie annak az egyéni és társas vállalkozónak, aki a vállalkozói tevékenysége folytatásával egyidejűleg munkaviszonyban is áll, és munkaideje eléri a heti 36 órát.