Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Passzívházak építése

2005/11. lapszám | Lőrincz István |  2700 |

Figylem! Ez a cikk 19 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az említett – a német Passzívház Intézet tanúsítványával rendelkező – építési rendszer egy nehezen gyulladó polisztirol keményhabból készült burkolati elemen alapszik. A 35 gr/cm3 súlyú építőelemeket újrahasznosított műanyagból, karbonszálak hozzáadásával állítják elő a jobb hőszigetelés elérése érdekében, és egy masszívabb szerkezet kialakításáért.

Az elemek néhány jellemző hőátbocsátási értéke (U – W/m²K):

  • 25-ös belsőfal-elem: 0,27 W/m²K,
  • 31-es külsőfal-elem: 0,17 W/m²K,
  • 37-es vastagfal-elem: 0,13 W/m²K,
  • 43-as szupervastag-falelem: 0,10 W/m²K.

A 37-es és a 43-as falelemek passzívházak építéséhez alkalmasak, hagyományos fűtés nélkül. A rendszer rendelkezik hőhídmentes építőelemekkel: falelemek, koszorúelemek, redőnyszekrények, erkélyek, körfödémek, ívek, konzolok és egyéb kiegészítők, megfelelő lépcső-, födém- és tetőszigetelési rendszerrel.

Az építőelemek kapcsolata kötőanyagot nem igényel, hanem összepattintva biztosítja az elemek megfelelő rögzítését. Az összeépítés után az elemeket betonnal kell kiönteni, így kívül 18 cm, belül 5,5 cm hőszigetelés közé 14 cm betonmag kerül. Esetenként a betonmagot megfelelő vasalással kell ellátni a statikai tervek alapján, ha több szintet szeretnénk felépíteni. A 37,5 cm vastag falazat hőátbocsátási tényezője U-0,13 W/m2K, a külső hőszigetelő-réteg növelésével akár U-0,10 W/m2K alatti érték is elérhető. Az így elkészült falszerkezet külső-belső burkolata lehet „Dryvit” rendszerű vékony vakolat, dísztégla, díszkő, faburkolat stb., de belső burkolatnak választhatunk akár gipszkartont, csempe- és díszburkolatot is.

A tetőelem alkalmazása lehetővé teszi, hogy azt közvetlenül az elkészült ácsszerkezetre rögzítve helyezzék el, így egyetlen munkafolyamattal azonnal három munkafázist takaríthatunk meg (lécezés, fóliázás, hőszigetelés). A tetőelem speciálisan kialakított formája miatt a cserepeket csak az elemekre kell kötésben felhelyezni (U – 0,10 W/m2K). A födém egy alul-felül sík, monolit vasbetonból álló, rejtett bordás hőszigetelt szerkezet, ahol a teherhordó fejlemezes gerendázat geometriai kialakítását a betétidomok adják, és zsaluzás nélkül akár 7 m fesztávig lehet használni. A koszorú kialakítása egyszerűen, a koszorúelem segítségével történik. A födémszerkezet is, mint a technológia többi eleme, teljesen hőhídmentes.

Az ilyen rendszerű épületek több mint 5-ször erősebbek, mint a hagyományos szerkezetű épületek. Ez azt eredményezi, hogy a falszerkezet sokkal jobban ellenáll a földrengésnek, hurrikánnak (reméljük, ez Magyarországon még nem fenyeget), vagy más speciális igénybevételnek. Csendesebb, nyugodtabb belső környezetet biztosít, mivel aktív hangcsillapító rendszerrel van ellátva. Így a fal- és födémelemek könnyedén megfelelnek a hanggátlási követelményeknek. Ebből következik, hogy a szerkezet 2-szer magasabb eredménnyel bír hangszigetelés terén, mint a hagyományos építésű ingatlanok.

A falak 25 cm-es méretig légáteresztők. A passzívház építéséhez használt 37,5 cm-es elemek a levegőt már nem engedik át a falszerkezeten, ezért az épületbe aktív szellőztető rendszert kell beépíteni.