VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk október 2-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2005. november

GOMbSZ-tól a GMbSZ-ig

VB |  4163
1 5 (1)

2004. január 1-jével érvényét vesztette a Gáz- és Olajipari Műszaki-biztonsági Szabályzat. A változtatás aktuális volt, hiszen a régi szabvány elavult, a technológiai fejlődés túlhaladta. Jobb helyeken azért a váltást úgy oldják meg, hogy azonnal kéznél legyen az új, bevezethető, a régit felváltó rendelkezés. Magyarországon ez nem így történt; lassan két éve tart az interregnum, még mindig nem született meg az új GMbSZ. Cikkünkben az alkotás folyamatáról írunk, illetve arról, hogy miként élték meg a helyzetet a gázipar szereplői.

Rézidomok alkalmazása az épületgépészetben

Nagy Gusztáv |  2415

Nyugat-Európa fejlett ipari országaiban új épületeknél 50-90%-ban alkalmaznak rézcsöveket. A rézcső külső környezetével, és a benne szállított különböző közegekkel szemben is ellenálló. A második világháború után hazánkban a rezet épületgépészeti célokra csak kivételes esetekben lehetett használni, ezért széles körben csak a nyolcvanas évek második felétől terjedt el ismét.

A gázszerelői igazolvány ma

Wittek Ernő Buthiné dr. Berei Irma |  2920

A hivatkozott 1995. évi kormányrendelet alapján kiadott miniszteri rendelet – 26/2000. (VII. 28.) GM rendelet – hatálya azokra a gázszerelőkre terjed ki, akik gazdálkodó szervezet tagjaként vagy munkavállalójaként, illetve egyéni vállalkozóként gáz csatlakozó vezeték, fogyasztói berendezés szerelési munkáit végzik. A földgázellátásról szóló törvényben meghatározott szerelési munkák elvégzésére az a gázszerelő jogosult, akit az MKEH a gázszerelők közhitelű hatósági nyilvántartásába felvett.

A szakma doyen-je

 2184

Gimnáziumi érettségi után egy kis gyártóüzembe kerültem. A céget nem sokkal belépésem előtt államosították. A régi neve Varga Krikovszky volt, és vált az „ÁLTASZER” állami vállalat melléküzemágává.

Pénzügyi lízingnél adókedvezmény

Tomcsányi Erzsébet |  1987

A pénzügyi lízingbe vett dolgokat az eszközök között nyilvántartásba kell venni a lízingbeadó által kiállított számla alapján. A lízingbe vett és aktivált eszközök után el kell számolni a terv szerinti értékcsökkenési leírást. A lízingbeadó számlájának teljes áfatartalmát meg kell fizetni a lízingidőszak elején, a számla megérkezésekor.

Létezik a „per-petuum mobile”?

Cséki István |  1910

A magyarázatot nem szeretném túlságosan elméleti síkra terelni, ezért megpróbálom egyszerűen ismertetni a tényeket.A mi szakterületünkön három éghető elemről beszélhetünk: szén (C), kén (S) és hidrogén (H). Tökéletes égéskor ezekből szén-dioxid (CO2), kén-dioxid (SO2) és vízgőz (H2O) keletkezik. Az egységnyi tüzelőanyagból kinyerhető hőt két csoportba soroljuk: alsó fűtőérték (fűtőérték) és felső fűtőérték (égéshő). Mindkét esetben induljunk ki például a 20 °C-os szobahőmérsékletből.

Venni vagy nem venni

Szabó Péter |  1688

Gyakran találkozunk olyan költségvetés-kiírással, ahol az épületgépészeti szigetelőanyagok tételeinél a záró sorban olvasható még a következő: „vagy vele azonos kategóriájú csőhéj”. A kiírttal egy kategóriába tartozókkal nincs is baj, írásunk éppen abban segít, hogy meg tudjuk különböztetni őket minőségi jegyeik alapján.

Passzívházak építése

Lőrincz István |  1889

Az említett – a német Passzívház Intézet tanúsítványával rendelkező – építési rendszer egy nehezen gyulladó polisztirol keményhabból készült burkolati elemen alapszik. A 35 gr/cm3 súlyú építőelemeket újrahasznosított műanyagból, karbonszálak hozzáadásával állítják elő a jobb hőszigetelés elérése érdekében, és egy masszívabb szerkezet kialakításáért.

Energia-tanúsítvány

TG |  2031

2002-ben az Európai Unió megfogalmazott egy direktívát, miszerint a nemzeti építési előírásokba be kell vezetni egy olyan eljárást, amely jelzi az egyes létesítmények energetikai jellemzőit, minősíti az adott ingatlanok energetikai háztartását. Ennek megfelelően a jövő év elejétől bevezetésre kerül az ún. energia-tanúsítvány, amely egy integrált mérőszám segítségével fejezi ki egy pontosan meghatározott létesítmény energiafogyasztási paramétereit. Konkrét formában ez tulajdonképpen egy kísérő adatlap, amit a tulajdoni laphoz lehet hasonlítani.

Csaptelepek és energia

Varga László |  2580
1

Az egyik társasház éves garanciális „bejárása” alkalmával vetődött fel az egyik tulajdonosnál a következő panasz. A tulajdonos azt kifogásolta, hogy az ő villanyszámlája jelentősen meghaladja az ugyanolyan méretű és felszereltségű szomszédos lakás villanyszámláját. Amikor a problémát az illető felvetette, első reflexem az volt, hogy bizonyára több fogyasztója van, mint a szomszédjának, és ez egyébként sem épületgépészeti, hanem villamossági, illetve életvitelbeli különbözőségekből eredő probléma.

Pénzügyi kockázatok csökkentésének módszerei

Dr. Csanádi Károly |  1901

Pénzügyi kockázatok csökkentésének módszerei A tőkeszegény hazai vállalkozások kiadásait csökkenti, ha a vállalkozó a berendezések, készülékek, csövek építtető által történő beszerzésében állapodik meg, ha a felek a szerződésben több olyan műszakilag elhatárolható szakaszt határoznak meg, amelyik alkalmas a részszámla benyújtására. Lehetőség van a vállalati összeg ügyvédnél való letétbe helyezésére a letéti szerződés szabályai szerint, vagy bankgarancia, mint szerződést biztosító mellékkötelezettség igénybe vételére.

A kis palesztin

Meyer József |  1651

Időtlen idők óta ezzel a névvel illetem régi ismerősömet, kivel évekig kollégák voltunk egy azóta már részvénytársasággá szelídült szerelőipari cégnél. Szívesen cserélek eszmét vele akár a régi időkről is, mert sok a közös élmény. Másrészt a felfogása, a véleményalkotása még a magaménál is csököttebb, és ez okoz némi izgalmat diskurzusaink előrehaladtával. Ugyanis szívesen traktál tipikusan munkaügyi-munkahelyi problémákkal, amiktől joggal viszolygok, miközben el kell ismernem, hogy az általa mesélt sérelmei már-már irracionálisak, még inkább szánalmasak. A közelmúlt mindenható apparatcsikjai csak ámulnának, mennyit „finomodott” azóta a hatalmukat sikerrel átmentő bajtársaik vezetési stílusa.

A többrétegű cső

BT |  2311

A többrétegű cső cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

4-6 kW teljesítményű gázkonvektorok

Áttekintő táblázat

 1954

Ebből is lehet!

 2001

Az alábbi képeket egy lelkes olvasónktól kaptuk, és reméljük, olyan ritka, mint a recézett Muritius bélyeg. „X” PP cső fűtésre – igazi kuriózum!