Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Varga László

 214 | |

Varga László cikkei

Hatásfok

2012. december 12. |  3994

Betértem a nyáron az egyik, kazánokat is forgalmazó szakkereskedésbe, megszemlélendő a legújabb szilárd tüzelésű kazánokat, hogy eljőve az ősz, ajánlani tudjam megrendelőimnek a gáztüzelés alternatívájaként a lényegesen olcsóbb fűtési lehetőségeket. Nézelődés közben akaratlanul is felfigyeltem egy házaspár beszélgetésére.

Varga László

Mi lapul a padláson?

2007. november 10. |  5631
1

A padlás, mint sötét, misztikus hely, mindig tartogatott valami meglepetést az oda látogató ember számára. Eleink a padláson tartották a szalonnát, sonkát, kolbászt, és a padlásdeszkán elterítve a csöves kukoricát, diót. Ez a hely megfelelően szellős, ámde fagymentes volt a finomságok tárolására. A mai kor emberei számára a padlás már más feladatot lát el. Itt tároljuk a már nem használatos – ámde jó lesz még valamire – holmikat, a kinőtt ruhákat, gondolván a rosszabb időkre. Ezek a gondolatok jártak a fejemben, amikor egy munkám alkalmával fel kellett menni az öreg parasztház padlására. Na de kezdjük a történetet az elején!

Hová vezet a szigetelés?

2007. október 10. |  2151

Körülbelül fél évvel a felső szintek elkészülte után a földszinten dolgozók jelezték, hogy csöpög a mennyezetről a víz az egyik szennyvízcső mellett. Az épületben már volt sok kész lakás, azonban még nem volt műszaki átadás, nem laktak a tulajdonosok a lakásaikban. Nem valószínűsítettük azt a vélekedést, hogy minden bizonnyal hibás szennyvízcső-összetételnél lehet a folyás, mivel nem is használták a vízhálózatot, és ebből következtethetően nem lehetett szennyvízcső-folyás sem.

Párhuzamos kapcsolás

2007. október 10. |  4579
1

A cím alapján azt is gondolhatná az olvasó, hogy elektromos berendezésről, ellenállásokról, fogyasztókról lesz szó a cikkben. Ez részben igaz, azonban ebben az esetben is a víz játsza a főszerepet. Na de ne vágjunk a történet közepébe.

A komfort ára

2007. szeptember 10. |  2201

Ifjúkorom máig meghatározó élménye, amikor az egyik hasonlóan forró vagy talán még forróbb nyáron barátommal az ő falusi rokonuknál nyaraltunk. A városhoz szokott gyereknek új volt a falu. Naphosszat a Hortobágy nyújtotta élményeket kergettük. Délutánra, amikorra hazakeveredtünk, az udvari itatóvályúban való fürdés után a nagynéni lekezelte a kukorica levelei okozta sebeket, majd következett a vacsora – ami természetesen főtt ételt jelentett –, aztán fáradtan estünk ágynak.

Vegyes vagy szilárd?

2012. december 11. |  2919

Vegyes vagy szilárd? cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Mivel fűtsünk?

2006. november 10. |  5020

Cikkírónk a gázáremeléssel összefüggésben nem az automatikus tüzelésmódú pelletet, hanem a jelenleg sokkal rentábilisabban használható anyagokat, a tűzifát, szenet veszi górcső alá, a gázzal összehasonlítva.

Csaptelepek és energia

2005. november 10. |  2684
1

Az egyik társasház éves garanciális „bejárása” alkalmával vetődött fel az egyik tulajdonosnál a következő panasz. A tulajdonos azt kifogásolta, hogy az ő villanyszámlája jelentősen meghaladja az ugyanolyan méretű és felszereltségű szomszédos lakás villanyszámláját. Amikor a problémát az illető felvetette, első reflexem az volt, hogy bizonyára több fogyasztója van, mint a szomszédjának, és ez egyébként sem épületgépészeti, hanem villamossági, illetve életvitelbeli különbözőségekből eredő probléma.

Próbálkozunk a nyomáspróbával

2005. október 10. |  2085

Ismét egy tanulságos történetet szeretnék közreadni, hogy más kárából tanulhasson az okos. Szintén Németországban történt az eset. Ezúttal Mainz városában egy kórház vízvezeték-hálózatát szereltük préskötéses technológiával. Annak rendje és módja szerint hideg-, melegvíz- és cirkulációs vezetékkel.

Cirkusz a cirkulációval

2005. április 10. |  3301

2001-ben Stuttgartban vezettem egy csapatot, akikkel vízvezetéket szereltünk egy ötszintes, nyolcstrangos új épületben. Annak rendje és módja szerint kiépítettük az alapvezetéket, a felszállókat, a lekötéseket, a hideg, meleg és cirkulációs vezetékeket. A cirkulációs vezetékek minden lakásban a konyhában és a fürdőszobában is össze lettek kötve a melegvíz-vezetékkel. Ekkor még úgy hittem, hogy CSAK a melegvíz-vezetékkel.