Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2006. november

Gáztűzhelyek

|  2977

Gáztűzhelyek cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Gázkészülékek cseréje a GMBSZ szerint

Dr. Barna Lajos |  7558
1 4 (1)

A gázellátó berendezéseket tervező és kivitelező szakembereket évek óta foglalkoztatja a Gáz- és Olajipari Műszaki Biztonsági Szabályzat - népszerű nevén GOMBSZ - hatályon kívül helyezése, amelyre a földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtására vonatkozó 111/2003. (VII. 29.) Kormányrendelet alapján 2004. január 1-jével került sor. A lépés megítélésem szerint indokolt volt, mert elmaradt a szabályzat rendszeres felülvizsgálata, és igazítása a megváltozott műszaki-gazdasági körülményekhez.

Mivel fűtsünk?

Varga László |  6003
1

Cikkírónk a gázáremeléssel összefüggésben nem az automatikus tüzelésmódú pelletet, hanem a jelenleg sokkal rentábilisabban használható anyagokat, a tűzifát, szenet veszi górcső alá, a gázzal összehasonlítva.

Az energetikai veszteségfeltárásról III.

Sümeghy Péter |  4258

Egy épület felmérése során számos lehetőség nyílik az energia-megtakarításra. A legfőbb területek, ahol energia takarítható meg, az épület határoló szerkezete, épületgépészeti és épületvillamossági berendezései, technológiái. A környezetvédelem erősödésének hatására a gyártók mindinkább törekednek a szigorodó jogszabályoknak megfelelni és számos új technológiát bevetni környezetünk védelmének érdekében. A következőkben igyekszem átfogó képet adni a jelenleg alkalmazható technológiákról, módszerekről.

A kémény története II.

Dr. Meszléry Celesztin |  3858

Az égéstermék-elvezető rendszerben végbemenő áramlás-, hő- és tüzeléstechnikai folyamatok a valóságban sokszor instacionárius vagy átmeneti (tranziens) jelenségek. Ezeket jelenleg még nem tudjuk számolni, ezért a kéményt stacionárius, ill. egyensúlyi állapotra méretezzük. A helyes kéményméretezés ezért az elméleti alapok és a tudatosan megtervezett kísérleti mérések eredményeinek összehasonlításából adódó, a gyakorlati követelményeknek megfelelően egyszerűsített, a biztonság irányában tévedő, sok vonatkozásban empirikus eljárás. A méretezéshez ezért nélkülözhetetlenek a gyakorlati tapasztalatok és mérési eredmények.

Thermovíziós vizsgálatok alkalmazása az épületgépészetben

Csomós Csaba |  2977

Az újabbnál újabb és technikailag egyre fejlettebb és összetettebb épületgépészeti megoldások teljesen új kihívások elé állítják az e rendszerek tervezését, kivitelezését és szervizelését végző szakembereket. A belsőépítészeti igények is nagyban megváltoztak az elmúlt években, emiatt a gépészeti berendezések szinte már teljesen láthatatlanná váltak a lakóterekben napjainkra. Egyre több gépészeti elem rejtve, a burkolat mögé vagy alá kerül beépítésre. A megszokott radiátorokat padló- és falfűtési rendszerek, a hagyományos horganyzott csöveket pedig réz-, illetve műanyagcsövek (általában préselt csatlakozó idomokkal) váltották fel/le.

Kétcsöves fűtési hálózatok beszabályozása

Drexler Péter |  10 822
2 4 (1)

A termosztatikus radiátorszelepek alkalmazásával mindig biztosítani tudjuk fűtési rendszereinken a kívánt helyiséghőmérsékletet, az optimális komfortérzetet és az energiatakarékos üzemet. A jól szabályozható kétcsöves rendszerek akkor működnek tökéletesen, ha a helyiségek hőigényének megfelelő hőmérsékletű és mennyiségű fűtővizet juttattunk a radiátorokba.

CO-mérgezések

Gyárfás Attila |  3006
1 5 (1)

A CO-mérgezések egyik legfőbb oka még ma is az információhiány, az, hogy a "civilek" nincsenek tisztában a fűtéstechnika életvédelmi szempontjaival. A teljes tájékoztatás csak állami szerepvállalással oldható meg, de mi, épületgépész szakemberek addig is megtehetjük a magunkét. Az alábbiakban a szövetség egy igen jó összefoglalását olvashatják, ami röviden, frappánsan, adatokkal illusztrálva beszél a szén-monoxid-visszaáramlás hatásairól. Ha mást nem, annyit megtehetünk, hogy a cikket a megrendelő kezébe nyomjuk.

A szolnoki Tisza Szálló története

Dr. Barcsik József |  7007
1 5 (1)

75 évvel ezelőtt fejezték be Szolnokon a Tisza Szálló gyógyfürdő és színházépület fűtésberendezéseinek átalakítását. Szolnokon, a Tisza jobbpartján épült fel az 1920-as években a Tisza Szálló és Gyógyfürdő. Az épületen - a termálvíz szabad kifolyásától karnyújtásnyira - egy emléktábla állít mementót Pávai Vajna Ferencnek, hévizeink atyjának, a jeles geológusnak, aki a Tisza Szálló és Gyógyfürdő első termálvizét segítette felszínre hozni 1928-ban. A hévízkutat a Gyógyfürdő előtt fúrták meg, ahol jelenleg egy szobor áll.

Ami megfizethető

|  2757

3600 forintba került az a rendkívül színvonalas könyv, melyet betekintésre kaptam kölcsön, témája az épületenergetikai szabályozás. Ezt az új követelményeknek megfelelő összefoglaló művet az alkotói és szerzői csoport - nagyon szerényen - segédletként definiálta. Rögtön eldőlt, hogy nem lehetséges szemlézni, inkább olyan gondolatmeneteket és megállapításokat érdemes kiemelnünk, amelyek segítségünkre lehetnek a szakmai és gazdaságossági szempontok megértésében.