Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kétcsöves fűtési hálózatok beszabályozása

2006/11. lapszám | Drexler Péter |  7787 |

Az alábbi tartalom archív, 15 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A termosztatikus radiátorszelepek alkalmazásával mindig biztosítani tudjuk fűtési rendszereinken a kívánt helyiséghőmérsékletet, az optimális komfortérzetet és az energiatakarékos üzemet. A jól szabályozható kétcsöves rendszerek akkor működnek tökéletesen, ha a helyiségek hőigényének megfelelő hőmérsékletű és mennyiségű fűtővizet juttattunk a radiátorokba.

A megfelelő vízhőmérsékletről gondoskodhatunk időjárás-követő szabályozók alkalmazásával. Ugyanilyen fontos azonban, hogy mindig a szükséges vízmennyiség jusson el minden egyes fogyasztóhoz, a termosztatikus szelepek nyitása-zárása, vagyis változó térfogatáram esetén is! A vízmennyiség beszabályozását (előbeállítás) - állandó nyomáskülönbség tartása mellett - a fűtőtesteknél kell elvégezni!

Sok fűtési rendszer ma még előbeállítási lehetőség nélküli termosztatikus szeleppel készül. Még a fűtéstechnikával foglalkozó szakemberek közül is sokan vélik úgy, hogy nem olyan fontos a fűtési rendszerek vízoldali beszabályozása, vagyis az előbeállítás, hiszen a termosztatikus érzékelők majd a helyiséghőmérsékletnek megfelelően zárják-nyitják a szelepeket. Az előbeállítás nagyon lényeges feladat még kézi szelepek esetében is, azonban különösen nagy jelentőséggel bír kondenzációs kazánok alkalmazásánál, amikor a jó hatásfok a nagy hőlépcső és a precíz beszabályozás biztosításával érhető el.

A probléma a felfűtési periódusban jelentkezik, amikor a termosztatikus szelepek nyitott állapotban vannak. Ebben az esetben a kedvező helyzetben lévő fűtőtest szelepére (rövid kör) a kívántnál nagyobb nyomáskülönbség hat, több víz áramlik át rajta, túlfűtött lesz a helyiség. A távoli, kedvezőtlen helyzetű, nagyobb ellenállású körön lévő radiátoron a kisebb nyomáskülönbség hatására átáramló kevesebb fűtővíz következtében alulfűtés tapasztalható. Felfűtési periódus azonban nemcsak ősszel, a fűtési rendszer indításakor áll elő, hanem minden fűtéscsökkentés után bekövetkezik. Naponta több csökkentett hőmérsékletű időszak is lehet, például éjszakai fűtéscsökkentés, vagy napközben, a munkában töltött időszak alatti fűtéscsökkentés.

Elterjedt nézet az is, miszerint a vízmennyiség a visszatérő csavarzaton is beállítható, nincs szükség előbeállítható szelepre. A manapság alkalmazott kétcsöves, szivattyús rendszereknél, a szokásos 0,1 bar nyomáskülönbség esetén egy 1/2" méretű csavarzaton, csupán 1/4 fordulat nyitásakor is, túlságosan sok víz áramlik a fűtőtestbe, ezért a vízmennyiség pontos beállítására ez a szerelvény nem felel meg, tehát mindig előbeállítással rendelkező szelepet kell alkalmazni!

A fűtési rendszer egyes hőleadóin már méretezési állapotban is különböző hőigény jelentkezik, és az elhelyezkedés, szivattyútól való távolság, csővezeték-ellenállás stb. következtében a radiátorszelepen más-más nyomáskülönbség alakul ki. Ez azt jelenti, hogy különféle kv-értékű szelep beépítésére volna szükség. A minőségi radiátorszelepek gyártói ezért készítenek változtatható kv-értékű, ún. előbeállítható szelepet (1. ábra). A fűtési rendszer hidraulikai beszabályozása azt jelenti, hogy be kell állítani a megfelelő kv-értéket, vagyis ki kell választani a szükséges előbeállítást a szelepen. Minden egyes előbeállítási érték egy meghatározott kv-értéket jelent.

Azonban nem elég csupán az előbeállítás értékét megválasztani, hanem biztosítani kell az állandó nyomáskülönbséget is a szelepen. A javasolt érték 0,1 bar. A különböző fűtési hálózatoknál, a kialakítástól, a rendszer kiterjedésétől függően a szelepre jutó megfelelő nyomáskülönbséget kis rendszerek esetén fordulatszám-szabályozós szivattyúval vagy túláramszeleppel, nagy kiterjedésű hálózatnál dinamikus nyomáskülönbség-szabályozó szeleppel, esetenként ezzel együtt alkalmazott fordulatszám-szabályozós szivattyúval tarthatjuk a megfelelő, de mindig állandó értéken.

Abban az esetben, ha pontosan beállítjuk az előbeállítás értékeit és a nyomáskülönbséget állandó értéken tartjuk a szelepeken, hidraulikailag kiegyensúlyozott, jól működő fűtési rendszert (2. ábra) kapunk.

Drexler Péter


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem