Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Párhuzamos kapcsolás

2007/10. lapszám | Varga László |  4577 |

Az alábbi tartalom archív, 14 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A cím alapján azt is gondolhatná az olvasó, hogy elektromos berendezésről, ellenállásokról, fogyasztókról lesz szó a cikkben. Ez részben igaz, azonban ebben az esetben is a víz játsza a főszerepet. Na de ne vágjunk a történet közepébe.

Egyik nagyvárosunk ügyvédi irodájából jött a megrendelés. Telefonon a megrendelő csak annyit mondott, hogy a konyhai mosogató csaptelepből nem folyik a melegvíz, a WC-ben viszont gyakran csurog a csap. Ennyi információ kevés a hiba-megállapításhoz, ezért időpontot egyeztettünk, hogy mikor lenne jó a hibakeresés úgy, hogy az iroda munkáját ne zavarja a jelenlétünk. Szombatra egyeztünk meg a találkozóban. A helyszínen a megrendelő megmutatta a konyhát, ahol a probléma volt.

Hagyományos egymedencés mosogató álló egykaros csapteleppel, a mosogató alatt hideg- és melegvízelzáró sarokszelepekkel. Idáig rendben lévőnek tűnt a szerelés, azonban a vízmelegítőt nem találtam. Kérdésemre, hogy hol a bojler, a megrendelő azt válaszolta, hogy a mosdóban. A mosdó a folyosó másik oldaláról nyílt, szemben a teakonyhával. Kézenfekvő volt, hogy egy villanybojler szolgáltassa a meleg vizet a mosdó és a teakonyhai mosogató részére is. A víz átvezetését 10 mm-es krómozott rézcsővel oldotta meg a "mester", ami akár szép is lehetett volna, ha a kondenzálódás miatt nem kellett volna a hidegvízvezetéket szigetelni.

A mosdót megtekintve megdöbbentem. Ilyennel még nem találkoztam. Egy nyitott rendszerű, szabad kifolyású, 5 literes vízmelegítő volt felszerelve a mosdókagyló fölé a falra. A mosdó csaptelepe a kis vízmelegítőhöz rendszeresített szabványos csaptelep volt. Szelepeit megnyitva a hideg víz rendesen folyt, a meleg víz némi várakozás után indult meg. Nem ezzel volt a baj. A teakonyha felé a hideg víz a vízmelegítő csaptelepének bekötése előtt egy T elágazóval volt lekötve falon kívüli szereléssel, majd a folyosó mennyezete alatt, a teakonyha sarkában, a mosogató szekrény alatti sarokszelepre kötve. A konyhai hidegvízvételezés így nem is lett volna problémás, ha hagyományos atmoszférikus kétszelepes csaptelepet építenek be. Itt azonban - mint már korábban említettem - egykaros csaptelep volt felszerelve. Ez pedig kevert állásban megnyitva a melegvíz-rendszerbe átengedi a hideg vizet. Ez sem lett volna baj, mert nyomás alatt a melegvíz-rendszerbe nem tud belemenni a hideg víz. Itt azonban ez történt, ugyanis a kis vízmelegítőről a melegvíz-lecsatlakozást úgy oldotta meg a "szakember", hogy a vízmelegítőből kivezető 10 mm-es krómozott vízcsövet elvágta, majd beépített egy T elágazót, és innen vezette el a hideg vízzel megegyező módon a konyhai sarokszelepig a meleg vizet.

A meleg víz természetesen csak akkor jelent meg a konyhai csaptelep kifolyóján, ha a mosdóban ki-nyitották a melegvíz-szelepet. Szakember számára ismert a szabadkifolyású vízmelegítők működési elve. Úgy működik, hogy a nyitott rendszerű vízmelegítő tartály alsó pontjára bekö-tött csövön, a meleg- vízgomb megnyitása után hideg víz áramlik be, és a tartályból a rétegződés elve alapján a felül elhelyezkedő meleg víz a szabad kifolyó csövön a csaptelepen át a mosdókagylóba folyik. Tehát azért folyt a mosdócsaptelep kifolyócsövén hideg víz, amikor a konyhában megnyitottam az egykaros csaptelepet, mert ahogy az előbb leírtam, a kevert állásban álló egykaros csaptelepen keresztül a T elágazón át a kis vízmelegítő szabadkifolyású csövén megjelent a mosogató hideg vize. A kivitelező meg akart spórolni egy másik vízmelegítőt a tulajnak, nyilván annak beleegyezésével. A víz azonban továbbra is tudja a fizikát, és nem mindig enged spórolni.

Varga László


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem